Creson

creson2
De cateva luni ne-am mutat intr-un apartament nou, la mansarda. Avem parte si de o terasa extraordinara pe care am de gand sa o exploatez din plin. Toate geamurile, inclusiv terasa, sunt orientate spre S, asa ca avem lumina foarte buna de dimineata pana seara.

Cea mai mare problema a mea sunt condimentele si mirodeniile proaspete. Nu este acelasi lucru sa le pastrezi in frigider sau sa le culegi pe loc. Pana acum am cumparat plantute gata crescute in ghiveci pe care le-am tinut pe balcon. Anul acesta am ceva mai mult curaj si am cumparat seminte. Pentru inceput am semanat busuioc, creson, si salvie. Deocamdata, in ghiveci, langa geam. Ca nu mai am rabdare pana se incalzeste afara.

Cu busuiocul nu am avut succes. Am semanat de trei ori. Dupa doua- trei zile au crescut niste plantute mici. Cand au ajuns cam pe la 2 cm inaltime, s-au uscat pe rand si au murit. Poate nu e vremea lor sau poate e prea cald in casa. (mentionez ca nu le-am pus langa calorifer).

Acum 3 zile am semanat creson, care a fost atare harnic si nu da semne de oboseala. S-a cam lungit pentru ca nu are lumina destula (a fost innorat tot timpul in ultimele zile), dar e destul de vesel. Se pare ca plantuta asta e tare harnica si se cultiva destul de usor. Pe plicul cu seminte scrie ca se poate consuma in 12-14 zile de la semanat. Sa speram ca rezista.

Cresonul (Lepidium sativum) sau hrenita (denumire populara)este o planta aromatica cu gust asemanator hreanului si uneori cu aroma de piper. Este usor iute. Frunzele tinere se folosesc proaspete ca si condiment, iar frunzele mature se pot folosi in salate. Este foarte bogat in vitamina C. Se poate folosi la sosuri, ciorbe, supe, salate, fripturi, gustari reci si o gramada de alte retete.

Am sa completez postarea cu imagini, pe masura ce plantele vor creste. Abia astept sa rasara si celelalte plantute.

Completare 20.04.2010

Din pacate cresonul pe care il vedeti in imaginea de mai sus, nu a rezistat in casa. Nu a crescut mai mult de atat si a murit. De vina este probabil faptul ca nu stau foarte bine cu lumina in casa, cel putin nu acolo unde pot sa asez plantele. La geam nu le pot pune pentru ca locuiesc la mansarda si ferestrele sunt pe un perete inclinat, iar dedesubtul ferestrelor nu pot sa pun nimic din cauza caloriferelor.

Am semanat din nou creson , din aceleasi seminte, si de data asta am avut succes. Plantele din imaginile de mai jos au aproximativ doua saptamani. Deja este bun pentru gatit, asa ca urmeaza sigur sa aterizeze in mancare. Mi-e cam mila, dar asta e menirea lui :P. Voi mai reveni cu noi imagini daca mai scapa ceva si mai creste. Habar n-am cum arata planta matura.

Completare 19.05.2010
Asa cum v-am promis, am revenit cu noutati despre creson. A trecut o luna de la utima actualizare, timp in care care cresonul meu a trecut printr-o gramada de transformari, asta pe langa faptul ca s-a mai rarit, aterizand in mancare :P.
Pe rand, de la o saptamana la alta, i-au crescut vre-o trei tipuri de frunze, de forme si marimi diferite, ca in final sa infloreasca. Acum, are niste flori micute, putin roz. Puteti sa observati aceste transformari in fotografiile de mai jos. Cu cat planta creste mai mult in inaltime, cu atat frunzulitele de la baza, incep sa isi schimbe culoarea. La inceput, am crezut ca se va usca, dar se pare ca asta e comportamentul cresonului. Frunzele ingalbenite, nu sunt uscate, ci doar si-au schimbat culoarea. Acum sunt curios daca va face seminte.

 

creson,cultivare creson

creson,cultivare creson

13 Comments

  1. ehe , bafta nu ca ai avea nevoie!si eu mi-am semanant busuioc anul trecut si am avut noroc cu el, acum sa vedem anul asta:)

  2. si eu sunt adepta ierburilor din ghiveci 😛
    anul trecut am avut noroc cu patrunjelul pus in jardiniera si cu mararul. anul asta am incercat si rozmarin(esec total) si busuioc(care pare ca a pornit bine). parerea mea este ca si daca sunt langa calorifer, rau nu le este, din contra… Plantele mele stau toate pe pervaz, deasupra caloriferului(care iarna arunca destula caldura), iar rozmarinul care efectiv s-a topit dupa ce luase vreo 3 cm inaltime era pus undeva pe o noptiera mai departe de calorifer.
    iti doresc succes in continuare si te felicit pt ceea ce faci! o sa te urmaresc cu placere! 🙂

  3. anul trecut am pus busuioc si oregano intr-un strat cu flori. au crescut bine, busuiocul o tufa mai inalta decat fetita mea. iubesc aromaticele proaspete! niciodata pesto n-a fost mai bun. cand au dat semne c-ar vrea sa infloreasca, am recoltat toate frunzele sa nu fac risipa, si le-am conservat la congelator. tot mi se par mai bune decat cele uscate. sper sa-ti creasca frumos cresonul!

  4. Ma bucur ca aveti acum un spatiu mai mare si ca iti cultivi singur ierburile astea esentiale.
    Eu mor, si sint convins ca ma intelegi perfect, de faptul ca avem o bucatarie minuscula, fara spatiu de lucru, doar in stinga si dreapta aragazului, cite 50-70 cm, atit :(.
    Nu mai zic ca n-am nici macar balcon.
    ma rog, sa fiu optimist, zic :). nu puteam sa le am pe toate.

  5. bucatarmaniac

    Antzu, multumesc!

  6. bucatarmaniac

    Mirela B, iti multumesc. Daca nu e de la caldura inseamna ca e altceva. Vine primavara si n-o sa mai aiba incotro. Tot o sa iasa ceva.

  7. bucatarmaniac

    Dana, multumesc. Si eu prefer sa le congelez decat sa le usuc. Iar busuiocul proaspat e o minune.

  8. bucatarmaniac

    Cristi, nici bucataria mea nu e mare. E mai mult lunga decat mare (4m/2), in schimb terasa e de (12m/2m) si am de gand sa o umplu cu mirodenii.Pe „Foodblog“ nu se vede ca ai avea o bucatarie mica. Dimpotriva :)!

  9. bucatarmaniac

    Marilena, wikipedia zice ca se numeste „garden cress“. Si eu si Maya iti multumim foarte foarte mult pentru aprecieri :))) !

  10. Draga Bucatar Maniac,
    Iti urmaresc blog-ul de ceva vreme si marturisesc ca este o placere sa-l citesc; blogul tau si cel al lui Maya, deopotriva; am o intrebare insa, legat de creson; spre rusinea mea nu stiu ce este creson-ul; si nici din poza nu imi dau seama ce este; cunosti care este denumirea lui in engleza?

  11. FLIK-FLAK

    Am incercat cu rozmarin insa (cred ca dintr-un exces de apa) acele s-au umplut cu un puf alb. ca o ciuperca.L-am aruncat caci nu l-am putut scapa de acea ciuperca.
    Apoi am incercat cu patrunjel si cimbru care au crescut frumos insa pe(printre) plante (cred ca migrase de la una la alta)au aparut niste viermi verzi (bleah!)si au sfarsit la pubela. Sa ai bafta cu plantele!

  12. bucatarmaniac

    Flik-Flak, nici mie nu mi-a iesit din prima. Eu le cultiv de cativa ani. Din experienta se invata. Fiecare planta are nevoile ei. Imi pare rau pentru plantele tale, si multumesc.

  13. Buna tuturor!Am crezut ca sunt singura maniaca cu ierburile aromatice…se pare ca nu iar acest lucru ma bucura nespus de mult.Nu am gasit seminte de creson deoarece as fi pus si asa ceva.Am in geam la bucatarie un gardulet unde mi-am scos ghivecele cu busuioc(l-am pus de 6 ori pana se hotara sa nu mai moara),tarhon(sunt cam 10 firisoare am si cimbru dar e ff firav doar 5 firisoare,o crenguta mica de rozmarin infipta in pamant pt. a face radacini(am cumparat rozmarin dar sa uscat)cred ca nu am stiut sa-l ingrijesc in alt ghiveci troneaza frumos coriandrul langa el se afla patrunjelul cret(este micut inca sper sa se increteasca) am plantat si seminte de salvie care este destul de maricica.Sper din suflet sa-mi reziste deoarece imi sunt tare dragi.Va felicit pe toti care aveti rabdarea necesara plantarii semintelor pt. a avea ierburi aromatice proaspete la indemana.Bafta tuturor!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*