Bombe sau prajituri din resturi de prajituri



Nu stiu voi cum stati la capitolul prajituri de sarbatori, dar mie imi raman o gramada pe care nu le mai manaca nimeni.  Sunt, bune, le-am manca…dar nu mai incape. Mai vin si prieteni, rude si vecini cu prajituri! Mai avem si dulciuri de la Mos Craciun (o gramada mare)… Si pur si simplu nu le mai putem manca. Asa ca ajung sa zaca neatinse cateva zile. Unele se mai usuca… cele cu crema se mai arunca… O adevarata risipa.
Brusc, dupa cateva zile, am manca ceva dulce! Si atunci intervin bilutele astea cu cocos care aduna in ele toata bunatatea si aroma sarbatorilor. Noi le-am poreclit bombe!

Ingrediente:
prajituri de toate felurile, blaturi, pandispane, checuri, cozonaci, biscuiti, fursecuri etc (de preferinta fara crema)
125 gr. margarina pentru prajituri
2 linguri de cacao
esenta de rom
3 linguri de zahar
zahar vanilat
fructe confiate, ciocolata rasa, etc
150-200 ml lapte

In principiu reteta este identica cu cea de la salam de biscuiti. Cantitatile insa variaza in functie de cate resturi de prajituri aveti. Aici ar fi reteta cam pentru jumatate de kg. Laptele, margarina, cacao si zaharul se amesteca pe foc pana se topesc si se omogenizeaza. Dupa ce siropul se raceste adaugam esenta de rom si zaharul vanilat sau esenta de vanilie. Turnam cate putin peste resturile de prajituri. Framantam, si mai adaugam sirop pana obtinem o compozitie ca a asalamului de biscuiti. Din ea formam bilute de marimea pe care o dorim, pe care le dam prin fulgi de nuca de cocos. Daca cumva prajiturile pe care le folositi sunt cu crema, framantati bine prajiturile inainte de a adauga sirop. S-ar putea sa nu mai trebuiasca sa adaugati foarte mult.
Mai puteti pune: fructe uscate, ciocolata rasa sau bucatele, rahat, alune, nuci…etc
De asemenea, se poate pune in mijlocul fiecarei bilute: o aluna, o visina din visinata sau orice traznaie va trece prin cap.

Pofta buna!

8 Comments

  1. Foarte bine, promoveaza reciclarea.
    Interesanta ideia.
    Dar care este margarina de prajituri?

  2. bucatarmaniac

    lol! Ai dreptate cu reciclarea lol! Margarina pentru prajituri este aia sub forma de cub, nu cea tartinabila la caserola. Daca e tartinabila nu se va intari cand trebuie! Ex: RAMA pt prajituri, dar iti recomand sa nu cumperi rama romaneasca, mie mi-a cam dat rateuri in ultima vreme. Incearca nemteasca sau ungureasca.

  3. Ca intre maniaci (unii nedeclarati, asa ca mine!) iti ofer doua premii pe blogul meu. Daca-ti face placere, le ridici si le daruiesti altor maniaci! Sper sa-ti poarte noroc si sa ai multe reusite in 2010!

  4. bucatarmaniac

    Elena, iti multumesc! Iti doresc si eu un 2010 reusit!

  5. Extraordinar ! Acum stiu ce o sa fac cu resturile de prajituri….!! Numai bine in noul an !!

  6. bucatarmaniac

    Teo, multumesc! Spor la prajiturit!

  7. La asta nu m-am gandit niciodata… Foarte buna ideea, cum a mai zis cineva mai sus, reciclare in materie de mancare!

  8. Foarte buna Idee!!!! Un An Nou Fericit!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*