Castane coapte

castane3

Iata ca a venit si vremea castanelor prajite (coapte), odata cu ploile de toamna. Desi se pare ca sunt foarte raspandite in Banat, nu am gasit castane comestibile la piata. Am dat, insa peste ele intr-un supermarket. Castane comestibile made in Grecia, la 9,9 lei kg. Nu am mai mancat castane coapte de anul trecut cand le-am gasit la Festivalul Vinului. A fost obligatoriu sa cumparam.
procedeul de coacere e foarte simplu. Cel putin asa am vazut la cei care le coceau live la acel festival.
Le-am crapat cu cutitul pe o parte. Le-am pus pe aragaz intr-o oala de tuci la foc mare. Le-am miscat din cand in cand cu o lingura de lemn sa se faca bine pe toate partile. Nu le-am tinut pe foc mai mult de 10 minute. Coaja trebuie sa se intareasca si sa devina casanta, iar crapaturile facute cu cutitul sa se deschida putin.

In mod normal ele se coc pe jar in niste site metalice care se scutura periodic, dar cum eu nu am dispus de asa ceva, am improvizat. Si s-au copt perfect. Nu va pot descrie gustul, aroma si mirosul, tRebuie sa incercati! Va doresc o toamna frumoasa si imbelsugata!

REȚETA VIDEO DE CASTANE COAPTE

Pofta buna!

P.S. Obligatoriu trebuie crapate cu cutitul, pentru ca altfel vor exploda. Apa din castane, in contact cu temperatura inalta, va creste presiunea sub coaja si vor exploda!

castane1

castane2

30 Comments

  1. bucatarmaniac

    Multumesc! Nici eu nu stiam reteta, dar am incercat si am avut noroc!

  2. ce minunate!am vazut si eu la supermarket…dar nu stiam reteta…o seara buna!

  3. Nu am incercat asa ceva … dar nu cred ac as avea de unde sa iau castane… decat in copac dar banuiesc ca nu sunt comestibile

  4. Deci le-ai scos din foc cu mâna ta, da? :))
    Numai bine şi ţie! 🙂

  5. mm,delicioase!
    te asteapta un premiu la mine!

  6. bucatarmaniac

    Salin (apropo, si eu folosesc aparatul salin-excelent), eu le-am cumparat din carrefour si se pare ca se gasesc si in unele piete!

  7. bucatarmaniac

    Neliniştitule, castanele niciodata nu se scot din foc cu mana ta ci cu mana altuia!

  8. bucatarmaniac

    Miha, niciodata nu e prea tarziu sa incerci!

  9. bucatarmaniac

    MaryMoh, I have to try boiled ones! Thank for the ideea!

  10. bucatarmaniac

    Anonim, multumesc pt informatie! Pe viitor, te rog sa te autentifici, pentru ca voi modera comentariile anonime. Multumesc!

  11. bucatarmaniac

    Divina Pe, Thank you!

  12. bucatarmaniac

    Michelle, multumesc foarte mult!

  13. N-am mancat niciodata castane! M-ai facut curioasa! 🙂

  14. I love chestnuts. It has a sweetness of its own. I hv not tried the baked ones. I have eaten the boiled ones and the roasted ones. I love the roasted one.

  15. am vazut castane, vineri parca, in piata mihai viteazu

  16. I love chestnuts. I saw them being sold in the market today. Feels like Christmas already. I wanted to take some of those chestnuts but I remembered it's only a photo. Beautiful pictures.

  17. If there's something I love in the world is roasted chestnuts… In Madrid there are always little stalls in the street selling them in Autumn… childhood memories!

  18. Salutare. La noi in Baia Mare se gasesc castane romanesti la piata (Slava Domnului 🙂 si chiar azi am copt o tura. Pentru ca putina lume a mancat, si chiar mai putina lume stie cum se fac am sa va spun cum le coacem noi. Recunosc, sunt o norocoasa ca am crescut in zona unde castanele-s la ele acasa 🙂

    Noi le facem in cuptor (nu mi-a dat prin cap sa le fac vreodata in oala). In timp ce se incalzeste cuptorul se pregatesc castanele. Fie le crestezi cum ai facut tu sau se taie o bucata mica din coaja cam cat o unghie. Se pun apoi in tava si se pun la copt la foc moderat. Am observat ca in functie de cuptor durata de coacere difera de la 15-20 pana la 30 min. Ele trebuie din cand in cand verificate si miscate cu mana ca sa se coaca bine si sa nu se arda. Ca sa verifici daca-s gata, iei o castana si dupa ce o racesti cu apa o desfaci. Daca se deface usor si miezul ramane intreg sunt gata! Iami iami 🙂

    Nu inchei inainte de a va spune ca noi le mancam si fierte. E drept ca sunt mai bune coapte, dar daca nu ai vreme sa le cureti sunt excelente si fierte. Le pui la fiert in apa (suficienta sa le acopere) si in cam 25-30 min sunt gata. Cum se mananca? Pur si simplu musti castana ca sa o crapi si cu dintii scoti miezul.

    Am mancat si eu castane in Cipru (nu stiu daca erau grecesti…), dar nu se compara cu cele care se fac la noi. Ale noastre au coaja mai subtire si sunt mai dulci. Eu am mai gasit uneori la Carrefour acum ceva ani.

  19. bucatarmaniac

    AppleTree, multumesc pentru idei. Mi-ar place si mie sa am un castan prin preajma. Am sa ma uit prin piata, pote gasesc si am sa incerc sa le fac si cum ai spus tu.

  20. Catalin Sandu

    Merci de reteta. Grozav blog!

  21. bucatarmaniac

    Catalin Sandu, multumesc mult. Cu multa placere!

  22. In cateva saptamani (nu multe) vor aparea castanele. Mi-am salvat in bookmark articolul acesta (sunt decis sa incerc). Copii le vor savura ..

  23. sunt amare castanele, cand le coaceti nu sunt?

  24. Am luat si eu un kg. o sa incerc reteta cu cuptorul. Si eu sunt tot din ardeal

  25. acum cateva zile am facut si eu , sunt grozave !!!

  26. interesant o sa incerc si eu sa le facc anu acesta. Sper sa imi placa

  27. Nu stiam ca trebuie crestate putin inainte de coacere, multumesc.

  28. o sa incerc si eu ! multumesc

  29. N-am mancat castane coapte de cand eram copil,adica de vreo 40 de ani.Eram la Scoala de Muzica se Arte Plastice la Tg.Mures.Ieri am vazut la Kaufland si am luat cateva,insa nu stiam exact cum se pregatesc.Maine o sa le fac.Abia astept sa le gust.Mersi pt.retete.

  30. interesant acum incerc sa coc la cuptor

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*