Prajiturele cu vanilie – Vanilla cupcakes

Acestea sunt de departe cele mai extraordinare cupcakes pe care le-am facut vreodata. Si aici ma refer la gust: aromate, pufoase, moi, cu o textura perfecta. Am incercat multe retete, unele dintre ele m-au descurajat, dar nu am renuntat si am ajuns la o combinatie perfecta din care au rezultat aceste prajiturele. Nu vreau sa ma laud, dar chiar sunt bune de tot si in ultimele zile asta am facut: cupcakes. Nu apucam sa scot o tava din cuptor ca cealalta era deja mancata. Se vede intr-o imagine de mai jos in ce hal au ajuns bietele mele forme. Urasc sa le spal, asa ca fericiti cei care au tava de cupcakes. Am sa achizitionez si eu una cat de curand. Oricum minunatiile astea de prajiturele au meritat sa murdaresc formele si sa ma chinui sa le spal dupa aceea.

Dar sa nu o mai lungim cu detalii nesemnificative. Iata reteta:

210 gr. faina alba 000
110 gr. zahar
2 oua
125 gr. unt (se poate inlocui cu margarina pentru patiserie) moale
120 ml. lapte rece
1,5 lingurite praf de copt
0,5 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
2 lingurite esenta de vanilie

Modul de preparare este extrem de simplu. Intr-un vas amestecam toate prafurile (faina, zahar, praf de copt, bicarbonat). Intr-un altul, mixam ouale, cu untul, laptele si esenta de vanilie. Combinam cele doua compozitii si mixam bine de tot, pana obtinem, o pasta omogena. Putem folosi hartie de copt pt. cupcakes sau putem unge formele cu putin ulei sau unt si le putem tapeta cu faina. Umplem formele cu compozitie cam 3/4.
dam la cuptorul preincalzit la foc mediu spre mic, aprox. 15-20 de minute in functie de cuptor. Se vor umfla si vor deveni putin aurii cand sunt gata. Putem face testul scobitorii daca nu suntem siguri.

Atat de simplu este si n-are cum sa nu iasa bine.

Pofta buna!

31 Comments

  1. bucatarmaniac

    Chow and Chatter, thank you!

  2. bucatarmaniac

    Cristina, 🙂 multumesc,te-am adaugat in blogroll-ul meu pentru ca imi place blogul tau si nu pentru ca m-ai adaugat si tu! Iti multumesc oricum si spor la gatit!

  3. bucatarmaniac

    Nanita, Благодаря!

  4. hello 😀

    am vazut ca urmaresti blogul meu!
    eu pana acum n-am prea avut habar cu ce se mananca blogrollul, insa acuma m-am elucidat, si vreau sa am si eu unul cu bloguri culinare! blogul tau mi se pare ca gazduieste retete super, asa ca te voi adauga in blogroll la mine pe pagina!

    adauga si tu la blogrollul tau http://gustative.blogspot.com/ pentru ca si altii sa se inspire din salatzelele mele 😀

    spor mult la gatit!!!

  5. Мммм….изглеждат вкусно!Поздрави!

  6. Faina reteta…
    Inrudirea cu celebrele magdalene si cu muffinsurile ma fac sa imi aduc aminte de aroma proaspata si plina de vara ce imim inundau narile cand le scoteam din cuptor.
    La mine la restaurant am avut o varianta insa le faceam cu ciocolata …lucru iubit de latinii mei…
    Superbe pozele ca de obicei…
    Cand o sa cresc mai mare si o sa ma plictisesc de bucatarie si gatit si o sa am si mult timp liber o sa ma indrept cu siguranta spre fotografie….
    DOar privind pozele si iti creeaza o stare de foame perpetua…

    🙂

  7. super reteta… as imbraca-o nitelus in tot felul de bunatati ca s-o fac mai altfel :p

  8. bucatarmaniac

    Pitikuljenika, sa stii ca am stat si eu mult sa cantaresc cum sa le numesc: muffins, magdalene sau cupcakes. Si dupa o documentare pe google am ajuns la concluzia ca sunt totusi cupcakes dar sa sti ca inclin si spre magdalene. Am si cu ciocolata, insa pe alea le-am numit muffins. Orice ar fi sunt bune rau! Multumesc pentru aprecieri!

  9. bucatarmaniac

    Lacrima, multumesc!

  10. bucatarmaniac

    Antzu, multumesc!

  11. ce faine is!imi plac la nebunie

  12. I love vanilla cupcakes! Yours look so nice and light and fluffy!

  13. Deci, io vreau să ştiu pentru ce sunt coroniţele-alea magnifice! :))

  14. bucatarmaniac

    Chef fresco, thank you very much!

  15. bucatarmaniac

    Nelinistitule, coronitele cu pricina sunt niste suporturi vechi pentru pahare pentru ceai. Mostenire de la bunica!

  16. Mă gândeam eu… Faine, bre, faine… Faine lucruri, faine potoale, faine poze… Faină-i lucrătura Domnului la tine… :))

  17. bucatarmaniac

    Din greseala am intrat cu parola blogului vechi. Nelinistitule, multumesc!

  18. bucatarmaniac

    Alecsandra, bine ai venit pe blogul meu si iti multumesc!
    Hartiutele se pun in forme ca si cum ai pune hartie de copt in tava. Si atunci scoti usor prajiturelele din forme. Din hartiute se scot mai greu sau mai usor in functie de calitatea lor. Cele din staniol si cele din hartie de copt subtire sunt de mai proasta calitate. Poti sa folosesti si tava speciala pt. muffins, nu numai forme. daca cnu ai hartiute, poti sa ungi formele cu ulei sau unt si sa le tapetezi cu faina. Adica sa presari faian pe ele dupa ce le-ai uns , sa le scuturi si sa lasi numai cat ramane lipit. Dupa aceea poti sa torni direct compozitia si nu se vor lipi foarte tare. Vor iesi usor cand se racesc, insa vei avea de spalat formele si e destul de enervant. Ma bucur ca iti pot fi de ajutor si te astept cu intrebari cand ai nevoie!

  19. Buna! Azi am descoperit blogul tau si imi place tare mult! O intrebare am si eu, asta pentru ca nu am mai incercat pana acum buclucasele prajiturele si nu am forme specifice; ce-i cu hartiutele, cand se pun ele, plus ca nu stiu, la final, se desprind usor din formele lor? Multumesc si de-abia astept sa le incerc!

  20. bucatarmaniac

    Lucia, iti multumesc pentru aprecieri si ma bucur sa cunosc o aradeanca care imi urmaeste blogul! Stiu de formele de silicon, multumesc! Cand am sa am drum sigur am sa achizitionez si eu un set!

  21. buna, bucatarule maniac !! imi plac mult de tot retetele tale si "te urmaresc"…zilnic si culmea ,retetele tale imi si "ies". ma bucur mult ca esti banatean , ca si mineeeeeeeeeeeeeeee, (in toalele noastre). cum spuneam, deci,sant banateanca dar de 30 de ani stau in Arad, dar stii si tu "TOT BANATU-I FRUNCEA"!!!!!!!!!!! te pup si te mai astept cu bunatati !!!

  22. tot eu sant, am uitat sa-ti spun ca in Ungaria(CORA} se gasesc aceste forme de prajiturele din silicon si sant fff . usor de lucrat cu ele si la fel de usor se si spala !!!nu sant ,nici scumpe… aprox. 35 lei- 20 de bucati. te pup !

  23. minunate…am sa fur reteta

  24. bucatarmaniac

    Geta, pofta buna si spor la prajiturit :))))!

  25. Am batut lumea (blogurilor culinare) in lung si in lat cautand reteta ideala de cupcakes si am gasit-o aici! Minunate retete, si abia astept sa incerc si eu cateva. Prima va fi aceasta, de cupcakes, pentru ziua baietelului meu de sambata. Sper sa nu dau gres! 🙂 Multumesc pentru inspiratie!

  26. bucatarmaniac

    Simona, iti multumesc foarte mult. Sper sa iti placa si la multi ani baietelului tau!

  27. de unde se poate cumpara hartia asta frumoasa pentru copt?

  28. bucatarmaniac

    Alina, in Arad se gaseste cam prin toate supermarketurile, in unele alimentari sau in magazinele cu chinezarii ieftine.

  29. Ana-Maria-Alexandra

    Cate briose ti-au iesit din ingredientele pe care le-ai folosit? 🙂

  30. delicioase si pufoase

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*