Sarmalute-n foi de vita

sarmale11

Ingrediente:1 kg carne macinata amestec vita-porc, frunze de vita de vie, macris, 2-3 cepe, 2-3 legaturi de marar, o mana de orez, sare, piper, boia, cimbru. Faina, lapte, iaurt/smantana pentru sos.
Ceapa se taie marunt si se prajeste in putin ulei, pana devine moale. Se amesteca cu carnea, orezul, marar tait foarte marunt, boia, sare si piper dupa gust.
frunzele de vita de vie, se spala foarte bine apoi se cufunda, fiecare in parte pentru cateva secunte in apa care fierbe. In fiecare frunza se pune din compozitia de mai sus si se impatura cat mai bine sa nu se desfaca cand fierbe. Intr-o oala (de lut daca se poate), se pun betele sau tulpinile de la marar. Astfel sarmalele nu se vor prinde de fundul oalei. Se cladesc deasupra sarmalele. Printre ele se pun cateva ramurele de cimbru (2-3). Se adauga apa cat sa le acopere si se dau la fiert cu capac, la foc mic, aprox. o ora si jumatate.

Sosul:
Se pune la fiert jumatate de litru de apa, Separat, se amesteca faina cu apa si smantana. Amestecul se adauga in apa care fierbe, amestecand continuu. Dupa ce compozitia s-a ingrosat, adaugam frunzele de macris rupte in bucati mari, sare si piper dupa gust si il mai lasam sa fiarba 1 minut amestecand continuu. La final se adauga marar taiat marunt.
Sosul se serveste impreuna cu sarmalele.
Pofta buna!

sarmaleinfoidevita

sarmale5

11 Comments

  1. Ma bucur ca am descoperit blogul tau, maniacule 🙂 .
    Ai poze foarte bune, e un mare merit – cine are blog culinar trebuie sa aiba neaparat poze de calitate. Bravo!

  2. Yammy ! Ce bune trebuie sa fie ! Eu nu am facut niciodata sarmale … cred ca ar trebui sa ma pun pe treaba, nu ? 🙂

  3. Mai omorat, deja simt mirosul de sarmalute, daca avei si o bucatica de afumatura sigur muscam din ecran, felicitari arata teribil de apetisant.

  4. bucatarmaniac

    Ala, multumesc! Spor la bucatarit!

  5. bucatarmaniac

    Cristi, multumesc, ma simt onorat, mai ales ca aprecierea vine din partea ta!

  6. bucatarmaniac

    Vicky, iti multumesc! lol!

  7. macris este de fap stevia
    SA FII ATENT LA FOAIA DE VITA…CAND PE DOS CAND PE FATA….

  8. bucatarmaniac

    Doinitza, de ce? are alt gust daca e numai pe dos sau numai pe fata? si nu, n-are nici o legatura macrisul(rumex patientia) cu stevia (rumex crispus). Sunt doua plante diferite.

  9. Iti apreciez foarte mult retetele si desi am oarece experienta ma inspir de la tine. Dalia

  10. bucatarmaniac

    Dalia, multumesc foarte mult. Ma bucur mult ca iti plac retelele mele si te inspira.

  11. Sunt foarte bune, ce pofta mi-a venit de sarmale :)). Cu siguranta fac si eu saptamana asta, se duce dieata mea :)).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*