15 iulie 2009

Dulceata de caise

Apricot jam

Photobucket

Photobucket

Dulceata de caise este foarte aromata si racoroasa, si se poate pastra foarte bine pentru iarna.
Ingrediente: 600 gr. zahar la 2 kg de caise fara samburi. Optional se mai poate aduga zeama de lamaie. Eu personal nu pun pentru ca imi place sa pastrez gustul caiselor intact.

Caisele trebuie sa fie foarte bine coapte, dar atentie, sa nu fie cumva stricate sau pe cale sa se strice. Dupa cum vedeti, eu am ales caise autohtone, micute dar foarte aromate.

Fructele se spale foarte bine cu apa rece, apoi se curata de samburi. Samburii pot fi uscati, iar miezul lor poate fi folosit la prajituri, sau chiar macinat si pus in dulceata.

Intr-o oala punem caisele si le lasam sa fiarba in suc propriu, amestecand din cand in cand. Cand incep sa scada, oprim focul, le acoperim si le lasam sa se raceasca pana a doua zi. A doua zi le punem din nou la fiert. Cand compozitia da in clocot, adaugam si zaharul. Acum vatrebui sa invartim mai des, ca sa nu se prinda de fundul oalei. Daca chiar se intampla, nu e nici o catastrofa. Ne oprim din invartit, mutam dulceata in alta oala, fara sa razuim partea care s-a prins de oala.

Dulceata este gata cand a scazut la jumatate.

Fierbinte, se pune in borcane foarte curate. Se infileteaza foarte bine capacele si pentru o mai mare siguranta se pot intoarce cu capacele in jos pentru cateva minute.

Dasca ati fiert-o suficient, cand se raceste, dulceata va avea aproape consistenta unui jeleu!

Pofta buna!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

27 de comentarii:

  1. bonisimoooo,tiene un color precioso,gracias

    RăspundeţiȘtergere
  2. Si eu ma pregatesc de ceva vreme sa fac dulceata de caise, dar inca nu am ajuns ... sper sa ma hotarasc pana nu trece sezonul :) Cred ca am sa incerc reteta ta ca arata super !

    RăspundeţiȘtergere
  3. Ala, daca nu ti se pare destul de dulce, la final poti sa mai adaugi zahar, si sa mai dai cateva clocote! Eu intotdeauna fac dupa gust.

    RăspundeţiȘtergere
  4. Hello there, I have nominated an award to you.

    RăspundeţiȘtergere
  5. superba prezentare!felicitari..chiar astazi a facut si mama dulceatza de caise!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Mersi de sfat ! Cred ca e suficient, ca m-am obisnuit sa reduc zaharul din dulciuri. Oricum o sa verific. Sper sa reusesc sa o fac weekendul asta.

    RăspundeţiȘtergere
  7. Excelenta pozele... Ma uimesc in fiecare zi
    Felicitari...

    RăspundeţiȘtergere
  8. Poeme culinare, ce mai! Superlativă prezentarea! Sunt bolnav de salivită cronică ori de câte ori vin aici. :)

    RăspundeţiȘtergere
  9. Am facut-o ! Super a iesit ! Zaharul a fost suficient. Multumesc pentru reteta :)

    RăspundeţiȘtergere
  10. Ala Oancea, n-ai pentru ce! Ma bucur ca ti-a placut!

    RăspundeţiȘtergere
  11. Neliniştitule, iti multumesc foarte mult! Comentariile tale ma flateaza intotdeauna!

    RăspundeţiȘtergere
  12. Simt mirosul si aroma doar privind fotografia! Dupa dulceata de capsuni, care a iesit super, aceasta este urmatoarea reteta pe care o voi prepara! Vizitez acest blog aproape zilnic, pur si simplu ma relaxeaza, iar retetele pe care le incerc reusesc toate! Asta deoarece sunt explicate si micile secrete. Cine petrece mult timp in bucatarie cunoaste aceste lucruri. Iulia, fan declarat ,,Bucatar Maniac,,

    RăspundeţiȘtergere
  13. Iulia, iti multumesc mult! :)) Ma bucur ca ti-au placut retetele. :)))

    RăspundeţiȘtergere
  14. cristi, am o intrebare: de ce lasi pana a doua zi caisele fierte? nu se poate pune zaharul dupa ce au scazut, e vreun secret de trebuie sa stea o noapte la racit? as fi foarte curioasa sa aflu secretul! multumesc, codruta popa

    RăspundeţiȘtergere
  15. Codruta, odata s-a intamplat sa nu am timp sa le fierb pana la capat. Si a trebuit sa fac asa. Atunci am observat ca daca fac chestia asta, dulceata ramane mai deschisa la culoare, si primiste o densitate mai buna, ca de jeleu. Zaharul il pun la sfarsit intotdeauna, ca sa nu se caramelizeze. Daca se caramelizeaza schimba gustul dulcetii si o inchide urat la culoare. se poate adauga si imediat dupa ce scade. Nu trebuie neaparat sa o lasi pana a doua zi, ci doar pana se raceste. Dar in felul asta, nu incalzesti nici bucataria prea tare, mai ales ca dulceturile se pun , de obicei atunci cand e mai cald afara. Habar n-am ce alta explicatie sa-ti dau. E o observatie a mea si mie imi place cum iese daca o fac asa.

    RăspundeţiȘtergere
  16. cristi, e exact ce banuiam.
    eu am facut doua ture de dulceata, din acelasi soi de caise. Prima data, am fiert caisele, nu am oprit focul, am pus zaharul la sfarsit, apoi borcane, etc. A doua oara, din lipsa de timp, am oprit focul dupa ce au fiert si scazut putin caisele si am terminat treaba a doua zi. Acum ma uit la borcane si nu pot sa fac diferenta intre ele, au aceeasi culoare si consistenta :) oricum, chestia cu zaharul adaugat la sfarsit e geniala, pt ca limiteaza mult statul langa oala in caldura amestecand continuu, iar raportul de zahar/kg de caise dat de tine mi se pare perfect.

    RăspundeţiȘtergere
  17. Codruta, multumesc. Ma bucur ca ti-a placut :))

    RăspundeţiȘtergere
  18. super reteta,am incercat-o azi sub forma de "pofta"(adica 2 borcane ,asa prospat de niste clatite),a iesit o bunatateeee).multumim de retete.chiar ma bucur ca am dat de blogul tau,e unul dintre putinele,in care retetele sunt explicate pe intelesul tuturor,adica,cit mai simplu si la subiect.bravo!tine-o tot asa !!!
    Ana

    RăspundeţiȘtergere
  19. Mmmm, ce bunatate!!! deci mi s-a blocat privirea pe penultima poza pentru cateva secunde bune :) super yummy!

    RăspundeţiȘtergere
  20. Arata foarte bine dulceata,mie nu/mi iese atiat de gelatinoasa , ce sa fac si culoarea parca e mai inchisa a mea.Spune/mi ce nu fac bine

    RăspundeţiȘtergere
  21. Si eu am facut dulceata de caise,eu am oparit caisele dupa ce s-au racit cat de cat am luat coaja si samburii, am adugat zaharul.I-am lasat asa pana s-a topit zaharul. Apoi am pus la foc, intr-o ora a fost gata .Sper sa incercati si dumneavoastra .

    RăspundeţiȘtergere
  22. sant o vizitatoare si distribuitoare a pagini tale ,imi place !
    La dulceata eu fac asa ;zaharul ce o sa l folosesc in fierb sirop cu putina apa ,un pahar...cand fierbe bine ,se leaga, torn fructele taiate in cratita ,le amestec ...dau la foc potrivit ,amestec ,iar trag la o parte...
    se va ,,lega,,dulceata repede si va fi deosebita de buna .
    Se face foarte repede .

    RăspundeţiȘtergere
  23. Exact asa face si mama dulceturile - imi place cind dau peste bucati de fructe in borcan. Dulceata de caise este special de buna pt clatite si unele prajituri.

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...