
Daca va intrebati ce facem noi bloggerii de food, cand ne intalnim , sa stiti ca facem exact ce v-ati imaginat! Vorbim despre mancare si despre chestii tehnice de-ale blogurilor si facem schimb de tot felul de piese vintage de recuzita. Va spun toate astea pentru ca vreau sa ma laud cu farfuria frumoasa din imagine, pe care o am de la Corina. Si ce fel de mancare s-ar fi potrivit mai bine in ea, decat una cu muuuuulta smantana?
Nu e vorba ca m-am saturat de clasicii ardei umpluti cu sos de rosii dar mi-a tot fost pofta sa ii incerc si in varianta asta. Am avut eu presentimentul ca se potrivesc cu un sos alb, cremos si aromat. Iata cum am facut.
Ingrediente pentru ardeii umpluti cu carne
- 10-12 ardei grasi
- 1 kg carne tocata de porc+vita
- 100 g orez
- 2 cepe mari
- 2 lingurite boia dulce
- putin ulei
- 1 ou (optional)
- sare, piper
- o legatura de marar
Ingrediente pentru sos
- 500 ml smantana lichida pentru gatit
- 20 fire de cepsoara ( sau 2 fire de ceapa verde)
- sare, piper dupa gust
- putin busuioc verde (optional)
- putin ulei de masline extravirgin
Cum se fac ardeii umpluti cu carne in sos de smantana
- Ardei se spala si se curata de partea cu codita si samburii. Se spala in interior sa nu mai ramana samburi. Se sareaza putin in interior. Ceapa se taie marunt si se prajeste in putin ulei pana se inmoaie si devine sticloasa. Peste ea, se adauga la prajit si orezul pentru cateva minute. La final adaugam boia si marar tocat marunt. Lasam compozitia sa se raceasca putin apoi o amestecam cu carnea, oul (daca va este teama ca s-ar putea ca umplutura sa se imprastie la fiert) sare si piper dupa gust.
- Punem apa la fiert intr-o oala incapatoare pe care o vom umple doar pe jumatate
- Umplem ardeii cu pasta de carne pe care am obtinut-o mai devreme.
- Cand incepe sa fiarba, adaugam unul cate unul ardeii. Compozitia din interior se va coagula imediat si astfel nu riscam sa se imprastie. Acest lcuru se va intampla si fara ou in compozitie, pe care eu prefer sa nu il pun. Nu este insa gresit sa il adaugati.
- Lasam ardeii sa fiarba la foc mic pentru aproximativ 40 de minute sau pana cand carnea si orezul sunt fierte, in functie de cat de mari sunt ardeii.
- Intre timp pregatim sosul. Incalzim putin uleiul de masline si aruncam in el cepsoara taiata marunt, doar pentru cateva momente. Apoi adaugam smantana si lasam sa dea in clocot pentru 5 minute pana cand incepe sa se ingroase, in timp ce amestecam. Adaugam putin busuioc proaspat, sare si piper dupa gust.
- Scoatem ardeii umpluti din apa inc are au fiert si ii servim cu sosul de smantana.
Pofta buna!














Savurosiii, satiosiiii, pe gustul meu, cu multa samantanaaaaa! 😉
De recuzita numai zic nimica 😀 E nemaipomenităăă 😉 Trebuie sa cotrobai si eu prin bucataria si camara socrilor 😉
Minunati dar, voiam sa intreb daca se pot consuma si a doua zi ma gandesc la sosul de smantana cum sa-l incalzim. Multumesc pentru idei de retete- eu sunt pensionara si ma inspir din retetele tale.
Da, sigur se pot consuma si a doua zi. Eu ii pastrez separat de sos, iar sosul se poate reincalzi ori pe baie de aburi, ori turnand putin lapte in el, pe foc mic si amestecand continuu. Pofta buna!
Eu mereu încălzesc sosurile cu smântână dintr-o craticioara mică, cu fund dublu. Dacă focul e la minim și acoperim craticioara cu un capac, sosul începe să se fluidifice la fundul oalei iar când amestecam, sosul devine ca și cel proaspăt pregătit.
Asa este. Si eu fac la fel, dar ca sa grabesc procesul, in sosul de smantana adaug putin lapte.