Este inceput de vara si urmeaza concediile. Multi dintre voi ati mai fost in Grecia, dar altii vor merge pentru prima data, iar cei care vor detalii legate de acesta tema, cred ca vor gasi util acest articol. Nu sunt un cine stie ce expert, pentru ca am fost doar de cateva ori in concediu acolo, dar voi incerca sa va dau informatii utile din propria mea experienta.
Grecia este una din cele mai frumoase destinatii de vacanta. Acum, depinde si ce intelegeti fiecare prin asta. Unii vor doar odihna, altii vor sa cunoasca , sa guste si sa experimenteze lucruri noi. Eu si ai mei facem parte din a a doua categorie. Nu m-as deplasa pana acolo sa dorm, cand sunt atatea frumuseti de explorat si atatea bunatati de gustat.
Ce va recomand eu? Sa uitati de all inclusive! In cel mai bun caz, alegeti cazare cu mic dejun inclus. In rest, explorati imprejurimile si mancati la cat mai multe taverne, cat mai multe feluri de mancare. Viata e prea scurta sa stai inchis 7-10 zile intr-un resort si sa mananci cartofi prajiti cu snitzel sau paste in fiecare zi. Sunt sigur ca puteti trai o saptamana fara mancarea de acasa.
Preturile in Grecia sunt destul de mici si accesibile, in special la taverne si la fast food-uri. Pe aceste din urma nu vi le recomand in mod special, dar pot fi de ajutor daca fondurile ti s-au imputinat. Un Giros sau un Souvlaki la 1,5 -2,5 euro, poti manca in orice colt de Grecie si e ceva mai gustos decat o shaorma de-a noastra.
Eu sunt indragostit de partea insulara a Greciei, unde preturile sunt ceva mai mari decat pe continent, nu exagerat. Dar merita cheltuiala. Nu evitati nici zonele muntoase sau satele mai mici si mai izolate. Se gateste foarte gustos acolo.
Despre unde mancam in Grecia si cum alegem locurile cele mai gustoase, ma gandesc sa scriu un alt articol, ca sa nu ma intind prea mult aici. De asemenea voi face un articol separat si pentru uleiul de masline.
Deci haideti sa vedem ce e musai sa mancati in Grecia si cam la ce preturi o sa le gasiti.
DULCIURI
Dulciurile grecesti sunt printre cele mai gustoase. Vorbim aici de multe preparate: bomboane si tot felul de batoane cu nuci, alune, migdale si alte bunatati, prajituri, patiserie si nu in ultimul rand miere si dulceturi. Le gasiti pe toate atat in supermarketuri, in zonele comerciale cu tarabe cat si la unii mici producatori privati. Preturile pot varia in functie de zone si de cantitate. Foarte multe produse dulci se pot cumpara in cantitati mici de cateva grame de obicei la pretul de 1 Eu.
Iata cateva exemple din ce am gustat noi: alune glazurate si invelite in susan (1eu- 100g), baton cu miere si susan (0,70-1 eu), baton cu miere si migdale (1,5-2 eu), dulceata de nuci verzi sau smochine (3-4 Eu/borcan) diverse nuci in miere (incapand cu 2 eu/ borcan mic), fructe confiate (incepand cu 1 eu), vestitele bomboane cu ouzo (incapand cu 2 Eu)
Prajiturile nu trebuie ratate iar cofetariile grecesti sunt o tentatie la care cu greu poate cineva rezista. O prajitura costa cam 2 Eu, dar este suficient de mare incat sa manance din ea 2 persoane. Acum depinde cat zahar vreti sa bagati in voi, pentru ca sunt foarte dulci. Specialitatile cu miere si multa nuca, migdale si fistic, ca baclavaua, kataiful si alte cateva asemenea, incep cu preturi de la 2 euro/ 100 de grame. Pe continent preturile pot fi usor mai mici.
Majoritatea tavernelor ofera desert din partea casei, daca mancati la ei. Aceste deserturi pot fi sub forma unor mici prajituri (de la negresa la kataif) fructe (struguri, pepene, piersici) sau iaurt cu miere. Desigur, si la taverne prajiturile si deserturile se pot si comanda. O negresa poate sa coste 3-4 eu, iar un iaurt cu miere poate sa coste de la 2 euro in sus.
Am incercat si eu o reteta de prajitura greceasca cu gris si a iesit foarte buna. Se numeste Revani.
Inghetata este foarte buna in Grecia si o puteti cumpara inclusiv de la supermarketuri, dar cea mai buna este cea pe care o puteti gasi la cofetarii si pe strada. Pretul incepe de la 1 euro/ bulina si poate ajunge la 2-2,5 Eu/ bulina in insule.
Nu trebuie sa ratati nici faimosul iaurt inghetat. Exista localuri unde va puteti prepara singuri propriile combinatii de arome si toppinguri. Atentie insa ca pretul este destul de mare. O portie mica te poate duce undeva la 4-5 euro, iar daca nu te poti abtine, usor ajungi la 10 euro/ portie. Dar merita gustat macar odata.
Nu uitati sa incercati mierea de pin sau de cimbru.
PATISERIE
Cred ca as putea trai doar cu bunatatile din patiseria grecilor: diverse placinte umplute cu feta sau yellow cheese (cum spun ei la cascaval), spanac si branza sau carne, sarate sau dulci, toate foarte gustoase. Se pot cumpara undeva la 1-2 euro /bucata, iar altele, in fuctie de umpluturi sau compozitie intre 2-10 eu/ 100 g
APERITIVE SI SALATE
In listele lor de aperitive gasesti urmatoarele: Tzatziki (de la 2 euro), dovlecei prajiti , vinete prajite (3-4 euro) ardei umpluti cu feta (4-6 euro), fetta sau halloumi la gratar (4 eu) salata de vinete si alte asemenea de intins pe paine (de la 2 euro), sarmalute grecesti in foi de vita ( 3-4 euro). Sigur, acestea sunt doar cateva. Salatele se invart in jur de 2-4 euro, inclusiv vestita salata greceasca.
SUPELE-CIORBE
Nu pot sa zic ca am fost dat pe spate de supele si ciorbele lor, dar le puteti incerca in toate formele, inclusiv supe crema, la preturi undeva intre 3-7 euro.
FELURI PRINCIPALE
Si aici posibilitatile sunt mai multe decat puteti incerca intr-un sejur. Pentru ca sunteti la mare, incercati fructele de mare. De obicei, in jur de 15-20 euro puteti comanda platouri cu tot felul de bunatati (creveti, calamar, caracatita, peste, scoici, etc). Se pot comanda si separat. caracatita o gasiti in jur de 12-15 euro, inele de calamar pane in jur de 8 euro, calamar umplut cu feta la aproximativ 10 euro, scoici cu orez la aproximativ 8 euro, etc.
In afara de midii, poate calamar si caracatita si poate 2-3 feluri de peste (de cele mai multee ori nici acestea), orice altceva comandati sunt 90 la suta sanse sa fie „proaspat decongelate”, si in consecinta nu de provenienta locala. N-o sa gasiti usor restaurant sau taverna care sa gateasca peste sau fructe de mare proaspete. Am intrebat.
Peste de toate felurile si de toate marimile gasiti la preturi pentru toate buzunarele: dorada, sau peste spada (de la 12 la 50 euro).
De asemenea peste tot se pot comanda platouri cu chestii la gratar si de obicei contin carne de pui, de porc, carnati si un soi de mici cu gust grecesc, toate la gratar, pretul poate inceapa de la 7-8 euro, si in functie de cantitate.
Apoi nu uitati de stufatul de vitel (10-12 euro) sau de toate bunatatile de pe la rostiseriile grecesti. Pui, miel sau ied la rotisor gasiti la preturi incepand cu 7-8 euro/portie si sper sa nu le ratati pentru ca sunt minunate. In special mielul. Mousaka-ua este si ea de incercat macar odata (intre 5-8 eu).
Fiti atenti si la specialitatile casei pentru ca fiecare au tot felul de bunatati care merita gustate.
Majoritatea felurilor pe care vi le-am descris mai sus au garnitura inclusa. De obicei cartofi natur , prajiti sau copti sau/si orez, eventual sosuri dupa caz. N-am inteles niciodata de ce se serveste la multe mancaruri garnitura combinata si de cartofi si de orez. Painea poate fi din partea casei sau poate costa 1-2 eu, simpla sau cu usturoi. Cautati tavernele care isi fac propria paine si ti-o servesc proaspat scoasa din cuptor! Credeti-ma o sa le tineti minte.
Sper ca v-am facut o idee. Ce v-am descris eu mai sus sunt doar o mica parte din bunatatil pe care le puteti manca in Grecia. Daca mai vreti sa completati si voi, va astept cu drag sa o faceti. In momentul asta nu-mi mai amintesc altele, dar promit sa ma mai documentez si anul acesta.
Preturile pot fi usor mai mari sau mai mici, in functie de zona in care suteti si de locatia tavernei. Una chiar pe malul marii, pe o plaja izolata sau cu o vedere extraordinara va avea intotdeuna preturi mai mari.
Asa cum spuneam portiile de mancare sunt foarte mari si poate sunteti tentati sa comandati mai mult decat puteti manca. Daca se intampla asa, nu-i nici o problema. Oriunde puteti solicita sa vi se puna la pachet ce a ramas. Nu e nicio rusine, toata lumea face asta. De obicei aveti frigider in camera si un souvlaky sau o friptura rece se poate manca si mai tarziu. Nu faceti insa asta cu peste sau fructe de mare pentru ca sunt extrem de perisabile si va puteti inbolnavi.
Va doresc concediu placut si gustos!
frumos, superb!
In aceasta vara ne vom petrece luna de miere jn Grecia, pe insula Zakynthos. Abia astept sa ajungem pentru ca adoooor bucataria lor! <3
Casa de piatra va dorim si o luna de miere minunata!
Din cate stiu, grecii nu prea fac supe, doar de perisoare sau de pui, ambele drese cu ou si lamaie.
Da, clar. Dar le au in meniuri, alaturi de snitzele si nuggets, pentru doritori.
O my God,mi-e asa dor de Grecia,am stat 6 ani,ah mi-e pofta de un souvlaki,kalamakia,de o inghetata de peponi de la zaharoplastio.Merita sa mergeti in vacanta in Grecia,va asigur.Eu si acum,dupa 4 ani de cand am plecat,gatesc mancaruri grecesti,am avut-o pe yaya (o doamna de 80 de ani)care ma invatat multe secrete in ale bucatariei.sa incercati spankopita si ale placinte,sunt super si ca sa imi alin dorul,saptamana trecuta am gatit spanakopita(placinta cu spanac si feta).:-)
Buna! Toate bune si frumoase dar ati omis supies(un fel de gulas de sepie) extraordinar de bun si xtapodi stifado (un fel de tocanita de ceapa cu caracatita condimentata fenomenal! Merita incercat deoarece au un gust divin o amprenta aparte ca cea data de zaziki , spanakopita si binecunoscuta mousaka! Concediu placut!!!