Se mai numeste si Basbousa, Ravani sau Ravana, si ca aproape orice desert grecesc, e mai mult o reteta turceasca. Are o textura spongioasa, putin aspra, dar este foarte insiropata si foarte dulce. este foarte usor de facut, iar daca o serviti rece, de la frigider, o sa va simtiti ca pe malul Mediteranei. 🙂 Este prajitura preferata a Mayei din concediul de anul acesta, asa ca a fost musai sa gasesc reteta, si chiar daca nu am retinut initial cum se numea, i-am dat pana la urma de capat.
Ingrediente:
200 g gris fin
150 g faina
250 g zahar
100 ml lapte
5 oua
jumatate de lingurita de praf de copt
1 zahar vanilat
un varf de cutit de sare
pentru sirop
500 g zahar
200 ml apa
50 g unt
1 lamaie
Optional, pentru presarat deasupra: coaja de lime sau lamaie, fulgi de cocos, migdale sau fistic maruntitte.
Ouale si untul trebuie aduse la temperatura camerei.
Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma cu un varf de cutit de sare, apoi se adauga treptat zaharul si zaharul vanilat, pana cand obtinem o bezea tare. In spuma se incorporeaza si laptele, si garlbenusurile, pe rand tot cu telul sau mixerul. Se adauga grisul treptat, cate o lingura amestecand, usor de jos in sus cu o spatula. la fel procedam si cu faina, in care in prealabil amestecam praful de copt.
Turnam compozitia intr-o tava cu hartie de copt. Eu am folosit 2 tavi mici de 20×20 cm. Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 160 de grade Celsius pentru aproximativ 25 de minute sau pana cand devine aurie.
Intre timp, pregatim un sirop din zahar, apa, zeama de la o lamaie si coaja rasa a acesteia. fierbem siropul pana cand zaharul se topeste. cand prajitra este gata, indepartam hartia de copt si turnam siropul pe toata subprafata ei. Nu va speriati, ca nu va fi prea mult!














interesanta reteta,trebuie neaparat pusa in aplicare 🙂