Cafeaua frappe a fost inventatata din greseala in Grecia, in anul 1957 la un targ in Tesaloniki, de catre un angajat al unei companii producatoare de cafea instant, care nu a gasit apa fierbinte sa-si faca o cafea, dar avea la indemana un shaker si gheata, pentru ca tocmai pregatea prezentarea unei bauturi racoritoare pentru copii.
Ulterior, a devenit o bautura foarte populara atat in Grecia cat si in intreaga lume. In Grecia o gasesti in meniul oricarui local. La una din terasele la care ne-am oprit zilele trecute am vazut chiar si un meniu haios (acum imi pare rau ca nu l-am fotografiat):
Mic dejun grecesc- 1 frappe, 10 tigari si un ziar
Am credinta ca va veni vara si la noi in tara, si ca intr-una din diminetile calde ce vor urma veti vrea sa va preparati o cafea frappe, asa ca va spun si voua ce-am aflat despre asta.
Cafeaua frappe de baza se face amestecand 2-3 lingurite de cafea instant cu zahar dupa gust cu putina apa si frecand-o bine pana cand obtinem o spuma. Apoi se adauga apa rece si gheata. Si mai bun este daca adaugati lapte rece.
In Grecia , gasiti acest fel de cafea in trei variante, dupa cantitatea de zahar folosita.
1. Cafea frappe dulce:- 2 lingurite de cafea instant + 4 lingurite de zahar
2. Cafea frappe medie:- 2 lingurite de cafea instant + 2 lingurite de zahar
3. Cafea frappe simpla:- 2 lingurite de cafea instant , fara zahar














Mai zilele trecute imi era a sa o pofta de un frappe,asa ca am comandat la o terasa din Timisoara.In afara de faptul ca nu avea aspect tentant,avea un gust doar de apa dulce.Cred ca altadata o sa-mi pregatesc eu.Ma gandesc sa-i strecor si un pic de inghetata. Vara frumoasa sa fie si la voi.
da, am patit si eu, de aceea recomadn macar lapte… 🙂
Si eu am patit asa acum 12 ani abia aparuse frappe-ul in Romania. Dezamagire totala mi l-au adus dupa o ora ,era doar apa coloroata un pic zaharul se vedea pe fundul paharului si in loc de spuma de la frappe mi-au pus frisca ….. Din 12 feluri de frappe m-am ales cu ceva unicat macar daca era bun 🙁
recomand frappe homemade facut din cafea solubila, zahar, gheata si un pic de apa rece, toate bine smotocite intr-un shaker pana se face spuma, dupa care se adauga apa rece sau lapte rece. enjoy!
Chiar ca este neortodox dar si periculos sa folositi cola in loc de apa! Nu e deloc sanatos. Cat despre reteta, incercati 1 1/2 lingurita de cafea si 3lingurite de zahar pt dulce sau 1 1/2 lingurita de zahar pt mediu. Ar fi mai bine daca gasiti sa va procurati un aparat special pt frappe (nu e foarte scump). Eu il prefer pe cel mobil dar cel fix se poate folosi si pt Freddo. Nu iese la fel cu shaker-ul. Daca preferati sa puneti si lapte, puteti folosi si lapte proaspat: puneti aproape 3/4 apa si 1/4 lapte. Enjoy! 🙂
Nu imi inchipui frappe fara lapte evaporat sau condensat dar nu indulcit,sincer in romania nu stiu cum se cheama exact laptele ala,in grecia e lapte evaporat,asa se face in Grecia si va spun k e cel mai bun.
Banuiesc ca e vorba de lapte condensat. Dar ce am nimerit eu in Grecia, sub numele de Frappe, nu avea asa ceva. Probabil ca depinde de zone si localuri.