Cafea frappe

Cafeaua frappe a fost inventatata din greseala in Grecia, in anul 1957 la un targ in Tesaloniki, de catre un angajat al unei companii producatoare de cafea instant, care nu a gasit apa fierbinte sa-si faca o cafea, dar avea la indemana un shaker si gheata, pentru ca tocmai pregatea prezentarea unei bauturi racoritoare pentru copii.

Ulterior, a devenit o bautura foarte populara atat in Grecia cat si in intreaga lume. In Grecia o gasesti in meniul oricarui local. La una din terasele la care ne-am oprit zilele trecute am vazut chiar si un meniu haios (acum imi pare rau ca nu l-am fotografiat):


                                           Mic dejun grecesc- 1 frappe, 10 tigari si un ziar

Am credinta ca va veni vara si la noi in tara, si ca intr-una din diminetile calde ce vor urma veti vrea sa va preparati o cafea frappe, asa ca va spun si voua ce-am aflat despre asta.

Cafeaua frappe de baza se face amestecand  2-3 lingurite de cafea instant cu zahar dupa gust cu putina apa si  frecand-o bine pana cand obtinem o spuma. Apoi se adauga apa rece si gheata. Si mai bun este daca adaugati lapte rece.

In Grecia , gasiti acest fel de cafea in trei variante, dupa cantitatea de zahar folosita.

1. Cafea frappe dulce:-  2 lingurite de cafea instant + 4 lingurite de zahar
2. Cafea frappe medie:-  2 lingurite de cafea instant + 2 lingurite de zahar
3. Cafea frappe simpla:-  2 lingurite de cafea instant , fara zahar

Oricarei variante i se poate adauga lapte condensat sau de ce nu, lapte rece in loc de apa.
Daca va place frappe-ul mai neortodox, puteti inlocui apa cu apa carbogazoasa, dar aveti grija sa fie extrem de rece sa, folositi un pahar suficient de mare si sa o turnati treptat, pentru ca face multa spuma.
Si mai neortodox, si mai gustos este sa inlocuiti atat apa, laptele si zaharul cu cola. Aveti nevoie doar de cafea instant si cola (orice marca). Si in acest caz, lichidul trebuie sa fie extrem de rece sio paharul mare. Daca vreti sa nu faca atat de multa spuma, puteti lasa sucul sa se rasufle partial.
Cuburile de gheata sunt indispensabile in toate situatiile.
Pofta buna si vara frumoasa va dorim!

 

 

7 Comments

  1. Mai zilele trecute imi era a sa o pofta de un frappe,asa ca am comandat la o terasa din Timisoara.In afara de faptul ca nu avea aspect tentant,avea un gust doar de apa dulce.Cred ca altadata o sa-mi pregatesc eu.Ma gandesc sa-i strecor si un pic de inghetata. Vara frumoasa sa fie si la voi.

    • bucatarmaniac

      da, am patit si eu, de aceea recomadn macar lapte… 🙂

    • dany cielo

      Si eu am patit asa acum 12 ani abia aparuse frappe-ul in Romania. Dezamagire totala mi l-au adus dupa o ora ,era doar apa coloroata un pic zaharul se vedea pe fundul paharului si in loc de spuma de la frappe mi-au pus frisca ….. Din 12 feluri de frappe m-am ales cu ceva unicat macar daca era bun 🙁

  2. recomand frappe homemade facut din cafea solubila, zahar, gheata si un pic de apa rece, toate bine smotocite intr-un shaker pana se face spuma, dupa care se adauga apa rece sau lapte rece. enjoy!

  3. Catalina Mitsi

    Chiar ca este neortodox dar si periculos sa folositi cola in loc de apa! Nu e deloc sanatos. Cat despre reteta, incercati 1 1/2 lingurita de cafea si 3lingurite de zahar pt dulce sau 1 1/2 lingurita de zahar pt mediu. Ar fi mai bine daca gasiti sa va procurati un aparat special pt frappe (nu e foarte scump). Eu il prefer pe cel mobil dar cel fix se poate folosi si pt Freddo. Nu iese la fel cu shaker-ul. Daca preferati sa puneti si lapte, puteti folosi si lapte proaspat: puneti aproape 3/4 apa si 1/4 lapte. Enjoy! 🙂

  4. Nu imi inchipui frappe fara lapte evaporat sau condensat dar nu indulcit,sincer in romania nu stiu cum se cheama exact laptele ala,in grecia e lapte evaporat,asa se face in Grecia si va spun k e cel mai bun.

    • Cristian Borod

      Banuiesc ca e vorba de lapte condensat. Dar ce am nimerit eu in Grecia, sub numele de Frappe, nu avea asa ceva. Probabil ca depinde de zone si localuri.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*