Cordon bleu sau Gordon bleu (asa cum gresit il gasiti pe unele site-uri sau in unele meniuri de restaurante) este o reteta de origine Elvetiana, prima data mentionata intr-o carte de bucate , in anul 1949. De fapt este un fel de snitzel umplut cu branza si sunca. Traditional este facut cu carne de vitel, dar sunt foarte comune si retetele cu pui sau porc. Ingredinte principale mai sunt si cascavalul, si sunca fiarta sau crud-uscata.
Eu am optat astazi pentru o varianta cu piept de pui, mozzarella si sunca fiarta, pentru ca asta am avut in frigider. Produsele semipreparate si congelate pe care scrie „Cordon Bleu:” n-au nici o legatura cu realitatea si nu vi le recomand.
Pentru ca eu am vazut acestasta reteta denumita atat Cordon Bleu (corect) cat si Gordon Bleu (gresit), m-am gandit sa fac un sondaj. Sunt curios voi cum ati auzit de ea. Nu ma intereseaza daca stiti varianta corecta (sunt sigur ca o stiti), ci ma intereseaza in care varianta ati auzit pentru prima data de aceasta reteta: Cordon sau Gordon. Va rog sa bifati varianta in sondajul de pe bara din dreapta a blogului. Multumesc 🙂 Rezultatele le aflam peste o saptamana.
Ingrediente (pentru 2 bucati):
300 g piept de pui
50 g mozzarella (cascaval sau ce branza va place)
50 g sunca fiarta si afumata (sau orice fel de sunca va place)
100 g pesmet
50 g faina
2 oua
sare, piper dupa gust
ulei de floarea soarelui pentru prajit
Am feliat pieptul de pui si l-am batut putin. L-am condimentat cu sare si piper. Am pus deasupra o felie de sunca taiata subtire si cateva bucati de mozzarella, L-am impaturat in doua, l-am dat prin faina, apoi prin oul batut si prin pesmet. L-am prajit in ulei incins 2-3 minute pe fiecare parte, pana cand devine auriu. L-am serivit cu salata verde si rosii.
Pofta buna!
UPDATE: Iata rezultatele sondajului:
Corect este asa cum spui Cordon bleu,l-am preparat 3 ani la rand intr-o bucatarie nemteasca 🙂
Un deliciu!!!Arata super!
L-am gasit prin restaurante si gordon bleo, nici macar bleu… Felicitari, arata superb!
Dupa cum stiu eu preparatul se numeste Cordon bleau, si numele vine de la rangul bucatarului care la creat. Bucatarul sef, care si-a castigat titlul mergand la scoli culinare, ca så fie deosebit de ceilalti bucatari avea un cordon albastru adica "cordon bleau" in franceza.
Wow, chiar arata delicios ! simplu de preparat .
ce bine arata! super delicios! 🙂
BUN, BUN! LA DOMICILIU LIVRATI???
Multumesc pentru reteta! Am mancat mai demult Cordon Bleu, este delicios!
mereu mi s-a desfacut 🙁
Incearca sa il prinzi cu niste scobitori 🙂
Incearca sa il prinzi cu niste scobitori 🙂
Incearca sa il prinzi cu niste scobitori 🙂
cordon bleu (blu)sau cum se zice frantuzeste.n-am auzit(citeste vazut)pana aici cuvantul gordon bleu dar am auzit de marele GORDON care s-ar supara tare sa afle ca cineva poceste numele unei retete originale.restaurantele scriu pocit ori pentru a crede ca la ei se prepara ceva nemaipomenit ori din nestiinta,nonprofesionalism