Fasole cu carnati

fasole cu carnati,cum se face Fasolea cu carnati sau iahnia de fasole cu carnati mi se pare o mancare tipica pentru sezonul rece, desi as manca-o cu aceeasi placare si vara. Nu o fac foarte des, totusi, iar cand o pregatesc de obicei e cu ciolan. Cu carnati chiar n-am mai facut de foarte mult timp. Si musai cu castraveti murati!

Ingrediente:

500 g fasole uscata

400 g carnati de care vreti voi preferabil afumati

3 cepe medii

1 ardei gras

2 morcovi

2-3 frunze de dafin

3 lingurite de boia dulce (cu varf)

200 ml bulion de rosii

1 legatura de marar jumatate de lingurita seminte de marar

1 varf de lingurita de cimbru uscat jumatate de lingurita de piper boabe sare dupa gust

1 lingurita de zahar

Fasoalea uscata se pune cu o zi inainte , intr-o oala cu apa, in frigider. A doua zi se pune la fiert intr-o oala incapatoare, cum multa apa. Separat se mai pune o oala de 3 litri cu apa la fiert. Fasolea se fierbe jumatate de ora, dupa care se scurge de apa in care a fiert.

Apa din oala alaturata, care trebuie sa fie clocotita, se pune peste fasole. De ce punem apa fiarta? Pentru ca daca puneti apa rece, fasolea se va intari si o veti fierbe degeaba in continuare.

Adaugam si lingurita de zahar- asta-i o smecherie ca fasolea sa se inmoaie mai repede. Se pot adauga si morcovii curatati intregi, frunzele de dafin, boiaua, semintele de marar, cimbru, piper si putina sare (mai adaugati la sfarsit daca este nevoie). Lasam fasolea sa fiarba sub capac, la foc mic vreo ora si jumatate-doua, in functie de fasole.

Cand bobul de fasole este moale (gustam), adaugam bulionul ceapa cu ardeiul pe care intre timp le-am taiat julien si le-am calit in putin ulei. In final, adaugam si carnatul pe care il mai lasam sa fiarba 15-20 de minute. La final tocam mararul si-l adaugam in mancare. Oala cu fasole se ia de pe foc si gata!

Pofta buna!

 fasole cu carnati,cum se face fasole cu carnati,cum se face

13 Comments

  1. Asta da mancare!!! E pe gustul meu.

  2. Faina retzeta !!!
    Cu mici modificari ( nu pot folosi ceapa ca imi cade greu, din pacate ) cam asa o fac si eu !!! Poza e superba !!! Imi face o pofta cand o vad !
    Sunt sigura ca v-a cazut tare bine !!!
    Felicia

  3. maine o fac si eu ,merci pt. ideie..LILI S

  4. Ne dati?Ne dati? Fasole cu carnati….
    Mancarea mea preferata!

  5. bucatarmaniac

    Bianca! Si pe al meu! :))

  6. bucatarmaniac

    Felicia, multumesc mult! Poti sa fierbi ceapa, impreuna cu fasolea, nu sa o prajesti si atunci nu mai e asa de grea… Multumesc mult! 🙂

  7. bucatarmaniac

    Lili S., cu multa placere! Spor la gatit si pofta buna!

  8. bucatarmaniac

    Ana Thomas, :)))))))))!

  9. forte buna reteta o sa o folosesc mai des deacu-ncolo:*

  10. Chiar mi-ai facut pofta pt. ca a trecut ceva vreme de cand nu am facut fasole .

  11. Acum o pregatesc,deabia astept

  12. Azi am facut fasole dupa reteta ta si au iesit super . Sotul meu a zis ca el poate manca sapatamanal asa ceva. Multumim!

  13. incercati si cateva seminte de chimen, adaugate cu cateva minute inainte de a fi gata.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*