Cozonac pentru Paște

Am făcut cei mai buni și frumoși cozonaci, după una dintre cele mai simple rețete. Ies perfect de fiecare dată pentru că îi fac întotdeauna cu Rama pentru copt și prăjituri. Este mereu de încredere și dă cele mai bune rezultate.

Toate ingredientele, inclusiv Rama pentru copt si prăjituri trebuie să fie la temperatura camerei înainte să începem, apoi totul e foarte simplu.

Ingrediente:

780g făină albă
2 ouă întregi
2 gălbenușuri
1/2 linguriță sare
180 g Rama pentru copt și prăjituri
2 linguri zahăr
1 plic drojdie  uscată (7 g)
200 ml lapte
coaja rasă de la o lămâie
1 linguriță extract de vanilie

Pentru umplutură:

200 g stafide
puțin rom
50 g coajă
de portocală confiată
100 g ciocolată neagră

Mod de preparare:

1. Am mixat făina cu drojdia, zahărul ,sarea, ouăle, vanilia, coaja de lămâie și laptele

2. Am adăugat apoi treptat câte un cubuleț de Rama pentru copt și prăjituri. Am mixat câteva minute.

Rama pentru copt și prăjituri este importantă în această rețetă pentru că oferă aluatului o textură fină, dar în același timp foarte fragedă.

3. Am lăsat aluatul la dospit , acoperit, la temperatura camerei până când și-a triplat volumul, apoi l-am împărțit în patru bucăți.

4. Am întins primele două bucăți  în foaie groasă de aproximativ 3-4 mm, și le-am umplut cu stafide înmuiate în rom și coajă de portocală confiată. Le-am rulat apoi le-am împletit și le-am așezat în tava de cozonac, pe hârtie de copt

5. Am umplut celălalt cozonac prin aceeași metodă, cu bucățele de ciocolată neagră.

6. Am lăsat cozonacii la dospit, la temperatura camerei,  încă o oră sau până când îți dublează volumul,  apoi i-am uns cu gălbenuș de ou și i-am copt în cuptorul preîncălzit la 180° C pentru aproximativ 45 de minute.

Tips & Tricks: dacă nu aveți un robot de bucătărie foarte puternic sau alegeți să frământați aluatul cu mâna, este mai ușor să încorporați la început doar 500-600 g de făină, iar la final, după ce ați adăugat Rama pentru copt și prăjituri, să adăugați treptat și restul de făină.

La noi e tradiție să avem mereu cozonaci pe masa de Paște, iar cu Rama pentru copt și prăjituri ies mereu perfect, păstrându-se la fel de fragezi pentru mai multe zile

Pofta buna!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*