Tarta Tatin cu ceapă și vin roșu

Poate că o să vi se pară ciudată rețeta asta, dar vă sigur că este extrem de gustoasă. Nu este un desert ci mai degrabă o gustare. Cred că ar merge bine alături de un fille mignon. Fetească Neagră a fost alegerea perfectă pentru un preparat franțuzesc ca acesta.

Ingrediente
3-4 cepe mici
300 g aluat foietaj
putin ulei
100 g unt
50 ml vin  Feteasca Neagra
4-5 lingrui de zahar brun
un varf de cutit de sare

Preincalziti cuptorul.

Curatam si spalam cepele, apoi le taiem felii groase de aproximativ 5-7 mm. Le prajim in putin ulei, pe ambele parti. le intoarcem cu grija ca sa nu le stricam forma. Trebuie doar sa se inmoaie, nu sa se arda sau sa se faca aurii. Le scoatem din ulei si le asezam frumos in tava in care vom face tarta.

In tigaia in care am prajit ceapa, adaugam zaharul(chiar daca a mai ramas ulei) si il lasam sa se caramelizeze (nu folositi vase emailate, pentru ca se vor distruge). cand tot zaharul este topit il luam de pe foc si adaugam untul si sarea amestecand energic, apoi vinul, amestecand la fel, pana cand vom omogeniza totul.

Turnam glazura obtinuta peste ceapa, uniform, pe toata suprafata tavii.Pregatiti aluatul de foietaj. Daca nu este intins, incercati sa il intindeti in forma rotunda, gros de aproximativ 0,5 cm, cam de marimea tigaii. Faceti asta folosind o sucitoare (facalet) pe masa pudrata cu faina. Daca aluatul este deja intins, decupati-l de forma si dimensiunea tigaii, cu ajutorul unui cutit.

Asezati foaia de aluat in tigaie, peste ceapa, apasand usor marginile in interior cu ajutorul unei linguri.

Introduceti tigaia in cuptor si coaceti tarta la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute sau pana cand devine aurie.

Cand aluatul de foietaj de deasupra este copt si rumenit frumos, scoateti tarta si lasati-o sa se raceasca. Cand o puteti manevra, rasturnati-o pe o farfurie. Puneti farfuria cu fata in jos pe tigaie, apoi prinzandu-le pe amandoua, intoarceti-le invers. Ridicati tigaia si tarta va ramane pe farfurie. Nu va faceti griji, tarta nu va ramane lipita.

Tarta se poate raci la frigider si servi singur asau alaturi de un preparat din carne rosie si un pahar de vin Feteasca Neagra.

Pofta buna!

4 Comments

  1. O voi face,chiar la sfarsitul saptamanii, fiind ceva diferit.
    Multumesc!

  2. interesanta combinatie dar cam balteste uleiul, accident ?

  3. Fructe goji

    offf…cate bunatati gasesti pe aici 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*