Iata ca e gata…mancata si ceafa afumata. A venit vremea sa o pun si pe blog, asta ca sa mai puteti face daca doriti cat inca e rece afara. Mare lucru n-am sa va spun in plus fata de celelalte doua feluri de afumaturi: cotlet si muschiulet, in ceea ce priveste prepararea. In ceea ce priveste gustul, insa trebuie sa va spun ca ceafa este total diferita la gust si textura fata de celelate doua feluri de carne, si merita sa o incercati si pe ea.
Cateva lucruri despre afumarea la receAfumarea este o metoda de a conserva carnea, si este folosita inca de pe vremea cand nu existau frigidere :)))), adica de foarte multa vreme! afumarea la rece se face asa cum ii spune si numele, cu fum rece. Ce insemana fum rece? Insemana ca sursa de fum (care nu poate fi alta decat focul) se afla la o distanata suficienta fata de produsul afumat, incat fumul care ajunge la acesta sa nu depaseasca o tempeatura de 23-24 de grade Celsius. Ideal ar fi o temepratura de maxim zece grade Celsius, dupa parerea mea.
Afumarea la rece se face in spatii special amenajate (incaperi, containere etc), bine ventilate si cu o temepratura constanta. Nu-i greu sa improvizati un astfel de spatiu in gospodarie, daca locuiti la casa. Exista si o metoda de a afuma la rece in grill-ul cu capac, dar despre asta vom vorbi dupa ce o voi experimenta. Putem afuma branzeturi, carnuri, peste etc…
Pentru ca avem nevoie de temperaturi scazute, cel mai bine este sa afumam iarna. Pentru ca vorbim in acest caz de carnea de porc, ea trebuie tinuta in prealabil la sare: ori la propriu, in sare, ori in saramura.
Sare sau saramura? Ambele metode sunt bune! sarea are proprietatea de a conserva carnea si mai apoi de a ajuta la uscarea ei. Daca doriti sa tineti carnea in sare, trebuie sa o supravegheati constant si sa o intoarceti din cand in cand, pe toate partile. Am studiat putin problema si mi s-a parut ca saramura este mai convenabila. Intr-un recipient suficient de mare se face o saramura din apa si sare in care se tine carnea cateva zile (in functie de cat e de mare). Carnea trebuie acoperita in intregime de acesta saramura, in asa fel incat aerul sa nu ajunga le ea.
Cum se face saramura pentru afumaturi?Este foarte simplu de facut. In cantitatea de apa rece pe care doriti sa o folositi, dizolvati atata sare neiodata (din aceea pentru muraturi) pana cand un ou de gaina va pluti. (ceva mai mult de 100 de grame de sare /litru). Daca puneti mai mult, nu-i problema. Carnea va absorbi exact atata sare cata are nevoie. Asta e tot. Nu ramane decat sa adaugati carnea. Saramura se tine intr-un loc cu tempertura constanta, cat se poate de rece.(afara sau intr-o incapre neincalzita)
Cat sta ceafa de porc in saramura?Eu am afumat o ceafa de porc de aproximativ 2 ,8 kg siam tinut-o in saramura 7 zile.
Inainte de a o pune la afumat am scos-o din saramura si am sters- o bine cu srvetele absorbante de bucatarie pana cand s-a uscat complet. Apoi am atarnat-o in afumatoare.
Cu ce afumam?Pentru afumare se foloseste rumegus de fag cel mai des, dar puteti folosi si de cires (culoarea carnii va fi mai rosiatica si va fi mai puternic aromata). Desigur se pot folosi si alte esente, dar acestea sunt cele mai comune pe la noi. Daca rumegusul este prea uscat se stropeste cu putina apa, sa nu arda foarte repede. El trebuie sa scoata fum, nu flacari 🙂
Am afumat ceafa de trei ori, in trei zile consecutive, pentru aproximativ 3-4 ore. Ceafa a ramas in afumatoare pentru inca doua saptamani ca sa se usuce cat mai bine. O puteti usca cat doriti, dar trebuie sa o faceti intr-un loc rece si bine ventilat! O camara neincalzita sau afumatoarea sunt perfecte pentru asta. Desigur, perioada de afumare depinde si de gusturi. Daca va place un gust mai intens puteti sa afumati carnea mai multe zile.
Pofta buna!
Arata super,cred ca si gustul este pe masura aspectului,mie dor de afumaturile noastre,in Egipt nu se gasesc !
este foarte buna afumata, de fapt toate care sunt afumate sunt super la gust
prima poza arata asa de bine de parca ar fi reclama la tv…deci pot sa spun este foarte buna, deja salivez 😐
in saramura pregatita anul acesta la ceafa, am pus pe langa sare, boabe de piper, boabe de ienibahar, cativa catei de usturoi taiati si putina boia dulce. Am mai experimentat felul acesta de saramura pt afumaturi si a iesit bestial 🙂
Nu stiu sigur daca acea mare cantitate de sare din saramură in cele 7 zile nu o afecteza mai exact nu o sareaza foarte tare bucata de ceafa, pe de alta parte in toate aceste 7 zile a ramas ceafa în aceiasi saramura?
Cate zile a stat la scurs dupa ce a facut stagiu de 7 zile in saramura ?
Daca la fum rece se da cate 3 ore timp de 3 zile la rând,la fum calf care este temperatura ideala si timpul de afumare pentru ca aceasta carne sa poata fi consumată ?
Ultima intrebare:cârnatii proaspăt făcuți pot fi dati la fum cald imediat sau trebuiesc lasati la scurs zvântat ?