Friptura in bere

Photobucket
De o bucata de vreme, am obsevat ca friptura de porc se impaca tare bine cu berea. Si nu dupa ce o mananci, ci chiar in oala. Facuta in bere, carnea se fragezeste si capata o aroma inconfundabila. Asta-i una din retetele la care nu mai este nevoie sa fac imbunatatiri, cu mici variatiuni pe tema mirodeniilor.

Reteta de friptura in bere

1,5 kg carnme de porc (spata, pulpa, cotlet, muschiulet)
2 pahare de bere sau chiar trei daca e nevoie
1 varf de lingurita de ghimbir praf
jumatate de lingurita de boabe de mustar
jumatate de lingurita de boabe de piper
2-3 cuisoare
2-3 frunze de dafin
1 ardei rosu
1 rosie
1 morcov
2 catei de usturoi
1 ceapa mica
2-3 linguri de ulei
sare dupa gust
o cana de apa

Bucata de carne se pastreaza intreaga. Intr-o oala pun uleiul la incins si prajesc putin canrea pe toate partile pana isi schimba culoarea. Sting cu doua pahare de bere, condimentez, mai adaug o cana de apa si o las sa fiarba la foc mic vreo…4 ore. Timp in care o mai verificam si mai adaugam apa si/sau bere. Nu trebuie sa se arda nimic.  De preferat ar fi sa folositi o tigaie sau o oala cu fundul gros. Dupa patru ore, cand carnea este deja moale si se rupe usor cu furculita, adaug ardeiul taiat marunt, rosia decojita si feliata, ceap taiata in jumatate si usturoiul curatat. Mai adaug jumatate de pahar de bere si o mai las jumatate de ora sub capac. Si gata! Merita asteptarea! 🙂

Friptura asta se poate face si in cuptor, acoperita cu folie de aluminiu, si probabil ca e gata in vreo 3 ore. Acuma, vedeti voi…timpul difera in functie de felul de carne. A mea a fost pulpa de porc. Spata sau ceafa se fac mult mai repede. Asta e genul de friptura care ramane si a doua zi pentru sandvich! Tot zic eu ca nu-i mezel mai bun ca friptura rece!

Am facut ca si garnitura niste cartofi natur si o salata de rosii, ardei ceapa si pere.

Pofta buna!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

14 Comments

  1. Savuroasa!Cunosc aceasta friptura,Maniacule pentru ca si sotul meu a facut pasiune pentru ea.Explicatia pe care am gasit-o este ca s-a saturat de berea langa friptura:)

  2. arata tare bine,ce pofta imi fac pozele tale,mmmm,o zi buna,nu ma mai uit ca imi fac sange rece,astept vacanta sa ma satur de porc

  3. Cat de bine arata! Trebuie sa fie tare buna mai ales la ce aspect are! Super!

  4. Tudor Elena Cristina

    mmmmmmmm…..daaaaaaaa!!!!!…..daaaa!!!….daaaaa!!!!..tare buna este…..si eu fac asemenea fliptulicaa…si apoi merge si puisorul cu bericica……si mai ales capata si o culoare frumoasa ….. poti sa mi dai si mie o portie…

  5. pe aceeasi tema am facut o data o mancarica de peste cu bere si smantana(reteta gasita pe net) .. foarte gustoasa
    R.

  6. Mmmm, ce bunatate, eu am folosit pulpe de pasare, cu bere neagra, a iesit o nebunie de friptura, prima oara am preparat-o anul trecut, cu garnitura de cartofi, a fost o minunatie. Pun link, acum sa ma ocosesc cu preparatul meu: http://dulcesarat.blogspot.com/search/label/Pulpe%20de%20pui%20la%20cuptor%20cu%20bere%20neagra%20si%20cartofi

  7. ……super reteta !!!!…..mai ales ca acum e plin de retete de orice mai putin porcul !!!!….am sa incerc si cu muschiulet !!!!…..merge orice fel de bere ??….sint unele de preferat ????

  8. Arata tare bine fripturica asta ,, imbatata,, iar prezentare super, imi vine sa ,,mor,, cand vad asemenea poze 🙂 o seara placuta!

  9. am descoperit si eu acest minunat "condiment ",berea.pana acum n-am incercat decat cu carne de porc.de cercetat si cu pasare.

  10. O super reteta,felicitari;ceva asemanator fac si eu dar cu carne de vitel(tot o nebunie este)

  11. Christine's Pantry

    Looks wonderful! Great recipe.

  12. Kimberly (unrivaledkitch)

    beer and pork is one of my favorite combinations. Beautiful photos.

  13. Arata foarte bine, chiar ma gandeam sa caut niste retete cu bere, a picat la fix.

  14. Gorgeous roast…cooked to perfection~

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*