
Nu cunosc pe cineva caruia sa nu-i placa cartofii prajiti. Eu ii ador pe cei noi. Sunt convins ca stie toata lumea cum se fac cartofii prajiti, dar nu puteam sa nu postez asemenea bunatate. De cele mai multe ori, am ales sa fac cartofii prajiti in cuptor pentru ca e mai sanatos si daca cautati la sectiunea „garnituri”, gasiti cateva retete. Dar cateodata, ni se face dor de cartofii prajiti adevarati, in ulei.
Ingrediente:
cartofi noi mici
ulei de floarea soarelui
sare dupa gust
Cartofii noi marunti, nu se curata in mod traditional, cu cutitul. Pentru ca sunt prea mici si nu ar mai ramane nimic din ei. Si pe deasupra coaja lor este atat de subtire, incat chiar daca mai scapa pe ici pe colo, nu e nici o nenorocire. Insa, este foarte important sa-i spalam foarte bine. exista mai multe modalitati de ai curata. Eu imi aduc aminte ca una din bunicile mele ii curata, frecandu-i cu sare grunjoasa. Am incercat si eu si functioneaza foarte bine. De la altii, am auzit ca se pot curata si frecandu-i cu nisip, dar n-am incercat. banuiesc ca are acelasi efect ca si sarea, dar dup-aia trebuie din nou spalati foarte foarte bine. Nu mi-ar place sa simt nisip intre dinti. A treia modalitate, este sa razuim coaja cu ajutorul unui cutit mic.
Cartofii noi foarte mici se pot praji intregi, sau eventual taiati in doua. Intr-o tigaie adanca se pune ulei. cand acesta incepe sa se incinga se pun cartofii. Se lasa primele cinci-8 minute la foc mic si se intorc din cand in cand, cuu o paleta sau spumiera. Apoi putem mari flacara. Se gatesc relativ repede, pentru ca sunt foarte fragezi. Sunt gata cand devin aurii. Nu-i lasati sa se arda, pentru ca nu vor mai avea gust bun. Urasc cartofii prajiti prea tare! Incep sa se arda cand marginile devin inchise la culoare.
Cam multa filosofie pentru niste cartofi prajiti! :)))Pofta buna!













arata minunat! eu pe astia noi nu-i mai curat deloc, daca ii prajesc sau ii bag la cuptor. coaja se caramelizeaza aproape, oricum nimeni nu observa ca n-au fost curatati. ce pofta imi fac pozele tale mereu!
ueis ce bine arată şi ce poftă mi-ai făcut:( am renunţat de ceva vreme la cartofii prăjiţi dar săptămâna asta tot îmi fac unii noi la ceaun, eventual cu un sos de iaurt cu mărar şi oregano:D
Yamiii!
Mai am eu 2 metode de curatat coaja cartofilor noi: un burete de spalat vase, se foloseste partea aspra; cu buretele de sarma. Bineinteles ca cele 2 variante sa fie noi ;), ca si cartofii :)).
Eu folosesc partea rugoasa de la un burete de bucatarie nou, netratat. Daca se ofera sotul sa-i curete, ii cumpar pe cei mai mici. Daca nu, iau medii.
Ca in multe alte cazuri, s-au pierdut anumite lucruri, de ex. cartofii noi sint buni cit mai mici, la alimentara ceri atitea perechi de crenvursti, la mercerie atitea duzini de ace etc.
Cel mai mult imi place in caietul de retete al strabunicii mele: "tzaic de citiva bani".
A propos, sedinte ati mai avut, ce retete mai face tanti cu nuche?
dana, excelenta ideea! Multumesc mult!
Fortuna, buna metoda. De tinut minte! N-au mai fost sedinte :)))), n-am mai apucat sa stau de vorba cu ea:))), desi vreau s-o chestionez in legatura cu o reteta ungureasca de papanasi . Am mancat undeva in urma cu multi ani si nu am gasit pe nimeni care sa stie reteta. Sper ca ea o stie.
Injineru` merg perfect cu marar si oregano. Las` ca odata pe an merg si prajiti! :)))
Viata-n pripa, multumesc! Am incercat cu buretele de sarma. Merge perfect.
🙂 normal că merg, tocmai mi-am luat două kilograme să trag un potato party 🙂
:))) Distractie placuta!
o sa mooorr de pofta in fata calculatorului :)) maine fac prajitura cu gem de caise si nuca :)) si apoi incet incet restul…felicitari foarte interesant tot ce scrii
de unde iau eu cartofi noi in mijlocul ierni?:(((( imi e asa o pofta=p~