06 septembrie 2009

Galuste de faina

Flour dumplings

Photobucket

Galustele de faina se adauga in diferite feluri de supe, ciorbe, tocanite etc. (supa de mazare dulce, tocanita de pui cu cartofi s.a.m.d.)

Sunt usor de facut daca urmati cateva reguli. Si chiar daca nu ies din prima, sunt usor de reparat.

Nu am o reteta fixa pentru galustele de faina, pentru ca totul depinde de calitatea si marca fainii., de consistenta oului si de cat de repede le adaugi in mancare. Sunt foarte multe variabile, asa ca le fac de fiecare data ochiometric.

Ingrediente: 1 ou, aprox 2-3 linguri de faina, putina sare, aprox. 50 de mililitri apa (carbogazoasa daca se poate).

Prima data batem oul cu apa si cu sarea. Daca aveti nervi, timp si rabdare, puteti sa bateti prima data albusul pana se face spuma, si apoi sa adaugati treptat galbenusul frecat cu apa si sarea.Vor iesi mai pufoase. Apoi adaugam trepatat cate putina faina, pana obtinem o compozitie lipicioasa. Sper ca va puteti da seama din imagini cam cum trebuie sa fie compozitia. Lasati 2-3 minute sa se umfle faina.

Mare grija! Nu adaugati sub nici o forma apa calda.

Urmeaza adaugatul in supa, tocanita sau ce doriti sa fie. Aici intervine o smecherie. In primul rand supa trebuie sa fiarba. Introduceti lingura in supa. Lingura fiind uda si fierbinte, aluatul nu se va lipi de ea. Apoi, cu aceeasi lingura taiati o galusca. Introduceti din nou lingura cu galusca in supa pana atingeti fundul oalei (se poate lovi usor de fundul oalei.) In acest fel galusca se va desprinde usor de lingura.

Am vazut o gramada de bucatari si bucatarese pe la televizor care nu cunosc smecheria asta la facutul galustelor si ma spulber de ras de fiecare data cand ii vad cum agita lingurile deasupra oalelor ca sa se desprinda galustele. Mai si stropesc in jur cand intr-un final aluatul se desprinde de lingura(in mai multe bucataele mici ca o bomba cu fragmentare) si face pleosc in supa! :P In fine, si eu am invatat smecheria de la bunica... nu de la cursul de bucatar.

Sa revenim! Incercati pentru inceput cu o singura galusca. Asteptati sa dea 2-3 clocote si vedeti daca se dezintegreaza in supa. In acest caz ma adaugati faina. daca iese prea tare, mai adaugati apa

Asta e toata filozofia galustelor de faina!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

7 comentarii:

  1. Vai ce frumoase sunt, exact asa le fac si eu pentru supa de rosii, mi-am facut o pofta acum :)

    RăspundeţiȘtergere
  2. super faine! multumesc pentru toate retetele pe care le postezi...sant de-li-coia-se!
    in adevar,smecheria "galustelor" o stiu si eu de la batrani...

    RăspundeţiȘtergere
  3. Totul arata minunat. Cat timp se firb galustele? Multumesc pentru toate retetele pe care le postezi.

    Mirela

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Io, in calitate exclusiv de consumator cred ca galustile se fierb pana sunt fierte.
      :)

      Ștergere
  4. Multumim pentru pontul cu galustele. Sper ca de acum inainte sa nu mai am probleme. Era un cosmar sa le fac sa se desprinda de pe lingura :(

    RăspundeţiȘtergere
  5. urmaresc de ceva vreme retetele tale si felul tau de a gati,si ingredientele pe care le folosesti,apreciez si respect modul tau de a gati,este un gen de a gati din vremuri apuse ale bunicilor nostrii,ma bucur ca mai sunt oameni de acest gen,cu respect...

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...