Borek – plăcinta cu brânză sărată

Plăcinta cu brânză sărată și foi, incredibil de bună și de ușor de făcut! Partea faină e că o poți face cu tot felul de ingrediente pe care le ai prin frigider, iar cantitățile nu trebuie respectate chiar fix cum e în rețetă. De exemplu poți să pui smântână sau iaurt, sau amândouă. Brânza poate fi cam orice ai prin frigider. Poți să pui doar lapte, sau poți să combini cu apă minerală. Poți să pui mărar în brânză, dar merge și pătrunjel sau/și ceapă verde. Borek-ul turcesc are o mie de variante, așa că îl putem face fix cum vrem noi. Ulei de măsline poți pune mai mult, sau îl poți înlocui cu ulei de floarea soarelui sau unt topit.
Hai să vă spun cum am făcut eu:

Rețeta video Borek – plăcinta cu brânză sărată

Ingrediente:

  • 7 foi de plăcintă ( din acelea subțiri, nu foietaj)
  • 3 ouă
  • 50 ml ulei de măsline
  • 200 ml lapte
  • 100 ml apă minerală
  • 3 linguri de iaurt grecesc (atât am avut)
  • 4 linguri de smântână
  • puțină sare
  • 300 g brânză telemea
  • 150 g brânză de vaci
  • o legătură mărar

Dimensiune tavă: 20×32 cm

plăcinta cu brânză sărată

Mod se preparare plăcinta cu brânză sărată:

  1. Pentru plăcinta cu brânză am mixat ouăle, cu laptele, iaurtul, smântâna, apa minerala, uleiul și puțină sare (atenție la cât e de sărată brânza).
  2. Am amestecat brânza cu mărarul tocat.
  3. Am presărat câte puțină brânză pe fiecare foaie în parte, pe care apoi am pliat-o ca pe un acordeon (pe latura lungă s-a potrivit în tava mea) și am așezat-o în tavă pe hârtie de copt.
  4. Am turnat deasupra compoziția pregătită mai devreme.
  5. Am dat la cuptor la 180° c cu ventilație, căldură sus și jos, pentru aproximativ 40 de minute. În ultimele 10 minute am scăzut temperatura la 160°C. La final trebuie să fie aurie și să se desprindă de margini.
  6. Am lăsat-o foarte puțin la răcit, apoi am servit-o imediat. E super-gustoasă și rece.

Tips&Tricks:

Se poate folosi orice fel de brânză vă place, iar uleiul de măsline se poate înlocui cu ulei de floarea soarelui sau unt topit.

Enjoy!

Dacă ți-au plăcut plăcinta cu brânză sărată, poate încerci și Pasca fără aluat sau Prăjitura rusească cu brânză .

Borek- plăcinta cu brânză sărată

Recipe by Cristian Borod
5.0 from 1 vote
Course: Gustare, Mic dejunCuisine: TurceascăDifficulty: Ușor
Servings

8

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

351

kcal

Plăcinta cu brânză sărată și foi, incredibil de bună și de ușor de făcut!

Cook Mode

Păstrează deschis ecranul device-ului tău

Ingrediente

  • 7 buc foi de plăcintă

  • 3 buc ouă

  • 50 ml ulei de măsline

  • 200 ml lapte

  • 100 ml apă minerală carbogazoasă

  • 3 linguri iaurt grecesc

  • 4 linguri smântână

  • puțină sare

  • 300 g brânză telemea sau feta

  • 150 g brânză de vaci

  • 1 legătură mărar

Mod de preparare

  • Am mixat ouăle, cu laptele, iaurtul, smântâna, apa minerala, uleiul și puțină sare (atenție la cât e de sărată brânza).
  • Am amestecat brânza cu mărarul tocat.
  • Am presărat câte puțină brânză pe fiecare foaie în parte, pe care apoi am pliat-o ca pe un acordeon (pe latura lungă s-a potrivit în tava mea) și am așezat-o în tavă pe hârtie de copt.
  • Am turnat deasupra compoziția pregătită mai devreme.
  • Am dat la cuptor la 180° c cu ventilație, căldură sus și jos, pentru aproximativ 40 de minute. În ultimele 10 minute am scăzut temperatura la 160°C. La final trebuie să fie aurie și să se desprindă de margini.
  • Am lăsat-o foarte puțin la răcit, apoi am servit-o imediat. E super-gustoasă și rece.

Rețeta video

Tips & Tricks

  • Se poate folosi orice fel de brânză vă place, iar uleiul de măsline se poate înlocui cu ulei de floarea soarelui sau unt topit.

Ai încercat această rețetă?

Tag @bucatarmaniac pe Instagram

Ți-a plăcut această rețetă?

Urmărește @bucatarmaniac on Pinterest

Ți-a plăcut această rețetă?

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*