Plăcinta cu brânză sărată și foi, incredibil de bună și de ușor de făcut! Partea faină e că o poți face cu tot felul de ingrediente pe care le ai prin frigider, iar cantitățile nu trebuie respectate chiar fix cum e în rețetă. De exemplu poți să pui smântână sau iaurt, sau amândouă. Brânza poate fi cam orice ai prin frigider. Poți să pui doar lapte, sau poți să combini cu apă minerală. Poți să pui mărar în brânză, dar merge și pătrunjel sau/și ceapă verde. Borek-ul turcesc are o mie de variante, așa că îl putem face fix cum vrem noi. Ulei de măsline poți pune mai mult, sau îl poți înlocui cu ulei de floarea soarelui sau unt topit.
Hai să vă spun cum am făcut eu:
Rețeta video Borek – plăcinta cu brânză sărată
Ingrediente:
- 7 foi de plăcintă ( din acelea subțiri, nu foietaj)
- 3 ouă
- 50 ml ulei de măsline
- 200 ml lapte
- 100 ml apă minerală
- 3 linguri de iaurt grecesc (atât am avut)
- 4 linguri de smântână
- puțină sare
- 300 g brânză telemea
- 150 g brânză de vaci
- o legătură mărar
Dimensiune tavă: 20×32 cm
Mod se preparare plăcinta cu brânză sărată:
- Pentru plăcinta cu brânză am mixat ouăle, cu laptele, iaurtul, smântâna, apa minerala, uleiul și puțină sare (atenție la cât e de sărată brânza).
- Am amestecat brânza cu mărarul tocat.
- Am presărat câte puțină brânză pe fiecare foaie în parte, pe care apoi am pliat-o ca pe un acordeon (pe latura lungă s-a potrivit în tava mea) și am așezat-o în tavă pe hârtie de copt.
- Am turnat deasupra compoziția pregătită mai devreme.
- Am dat la cuptor la 180° c cu ventilație, căldură sus și jos, pentru aproximativ 40 de minute. În ultimele 10 minute am scăzut temperatura la 160°C. La final trebuie să fie aurie și să se desprindă de margini.
- Am lăsat-o foarte puțin la răcit, apoi am servit-o imediat. E super-gustoasă și rece.
Tips&Tricks:
Se poate folosi orice fel de brânză vă place, iar uleiul de măsline se poate înlocui cu ulei de floarea soarelui sau unt topit.
Enjoy!
Dacă ți-au plăcut plăcinta cu brânză sărată, poate încerci și Pasca fără aluat sau Prăjitura rusească cu brânză .