Probabil ca stiti deja ca prefer sa beau vinuri imbuteliate, de origine controlata, ceea ce va recomand si voua. Nu sunt fan al vinurilor “de casa” sau “varsate” din motive lesne de inteles. Dar ce facem daca deschidem o sticla de vin si nu o consumam pe toata? Sunt sigur ca si voua vi se intampla asta, desi recunosc ca am vazut cazuri in care se consuma tot alcoolul de pe masa, indiferent de consecinte. Nici asta nu va recomand, dar sa nu deviem de la subiect.
Putem pastra sau nu vinurile in frigider, de la cateva ore la cateva zile, in functie de vechimea vinului si de soiul acestuia.
Cand deschidem o sticla de vin, iar vinul ia contact cu aerul se intampla niste reactii chimice care il vor oxida si ii vor schimba gustul si cateodata culoarea. Nu are rost sa intram in detalii tehnice.
Daca ati desfacut o sticla de vin rosu, vechi de 25 de ani, si nu aveti de gand sa o consumati in intregime, mai bine o lasati in pace. Vinul atat de vechi isi schimba gustul in cateva ore si e pacat.
Vinul spumant- Vinul spumant isi pierde repede proprietatile de aceea sticla trebuie acoperita imediat. Se poate pastra la frigider de la cateva ore la 1-2 zile, cu dop special. Vinul produs prin metoda traditionala, ca si sampania rezista ceva mai mult decat vinurile spumante produse industrial ca si Prosecco a caror a doua fermentati se produce in cuve de inox si nu direct in sticla.
Vinurile albe light si vinurile rose – se pastreaza in frigider pana la 7 zile, acoperite cu dopul de pluta.
Vinurile rosii- se pastreaza intre 3 si 5 zile cu dopul de pluta, la frigider
Vinuri dulci- se pastreaza pana la 7- 10 zile zile, tot cu dop si tot in frigider.
Vinurile fortificate – sunt vinurile obtinute prin adaos de alcool (porto, sherry, vermut) se pot pastra pana la 30 de zile, cu dop, in frigider.
Nu uitati ca oricand puteti sa folositi vinul si la mancare. este bine sa folosim si in acest caz vin de buna calitate, nu unul e mai proasta calitate.