Postura in timpul mesei, ce facem cu coatele si cu mainile

Limbajul corpului nostru este la fel de important ca si ceea ce vorbim. Felul in care ne asezam si stam la masa, felul in care gesticulam sau ne ocupam timpul facand ceva cu mainile, poate sa spuna multe despre noi, la fel de bine cum poate fi dizgratios, sau poate jigni comesenii tradand plictiseala sau nervozitate.

Postura
Dupa ce ne asezam la masa, trebuie sa stam relaxati. Nu trebuie nici sa stam infipti si tepeni pe scaun, dar nici sa stam cocosati deasupra farfuriei. De asemenea nu avem voie sa ne tolanim pe spatarul scaunului si sa ne scurgem pe sub masa….sau sa ne balanganim cu el. Picioarele trebuie sa stea sub masa, nu deasupra ei si genunchii de asemenea, chiar daca alegem sa stam “picior peste picior”.
Pentru a nu scapa mancarea din lingura sau furculita, ne aplecam usor deasupra farfuriei, atunci cand mancam, fara insa a duce gura la lingura sau furculita. ustensilele trebuie duse la gura si nu invers.
Ce facem cu coatele?

Daca masa este formala, coatele nu au ce cauta pe masa. Aceasta regulea provine din timpurile vechi in care masa era doar o placa de lemn pusa pe un butuc si nu puteaa mentina greutatea cuiva fara sa se rastoarne. Era chestie de bun simt sa nu te sprijini pe ea :D. Pe de alta parte, nici astazi nu poti fi sigur cat de solida e o masa intr-un restaurant…. Este totusi o regula buna si respectand-o putem evita sa rasturnam involuntar obiectele de pe masa sau sa il incomodam pe cel care sta langa noi la masa.
Daca, insa suntem la o masa, unde doar bem o cafea de exemplu si discutam cu cineva, puem sa ne sprijinim usor cu coatele pe masa si sa ne aplecam putin in fata. Aceasta semnifica ca suntem foarte atenti la partenerul cu care discutam. 
Ce facem cu mainile?

Cat timp nu mancam, ne tinem mainile acasa, si conform etichetei ar trebui sa le tinem asezate frumos pe masa in timp ce mancam. Trebuie sa ne abtinem cu orice pret sa nu ne jucam cu obiectele de pe masa. Nici cu tacamurile, nici cu paharele, servetelele sau solnita. Nu ne scarpinam, nu ne jucam cu parul si nu gesticulam. In unele zone ale globului in timpul mesei se tin obligatoriu ambele maini pe masa, in timp ce in altele, mana cu care nu mancam se tine in poala. 
Succes!  

Spune-ne parerea ta