Cum si cand ne asezam si ne ridicam de la masa

Exista reguli clare pentru asezarea si ridicarea de la masa. Urmandu-le, ne dovedim respectul pentru cei din jurul nostru. Asezarea la masa este foarte simpla. Gazda ne poate indica locul la masa, iar daca nu,  ne putem aseza unde este loc cu conditia sa evitam capul mesei. Acel loc este rezervat gazdei, sau daca este vorba de o cina de afaceri, locul este rezervat celui cu rang mai inalt.

Daca vrem sa fim politicosi, nu ne ridicam de la masa oricand si oricum. Nici acasa, nici in vizita si nici intr-un restaurant, chiar daca am terminat de mancat. Trebuie sa asteptam ca toata lumea sa termine de mancat. La o cina formala, trebuie sa asteptati ca gazda sa semnaleze sfarsitul mesei, punand servetul pe masa, langa farfurie.

Daca este absolut necesar sa va ridicati, pentru a merge la toaleta sau pentru a raspunde unei urgente, trebuie sa va scuzati. Nu trebuie sa dati toate detaliile, cum ar fi unde si de ce mergeti si ce veti face acolo (sub nicio forma nu veti vorbi despre toaleta/wc la masa). Un “Ma scuzati, revin imediat” este suficient.

Spune-ne parerea ta