Ciorba a la grec de ciuperci

O ciorba usoara, gustoasa si fierbinte este tot ce ne trebuie acum in zilele astea friguroase de toamna… sau iarna pe alocuri. Este usor de preparat si nu dureaza mult sa o faceti.

Ingrediente:
1 morcov mare,
1 telina mica,
50 g de orez,
jumatate de litru de lapte,
1 smantana (200 ml),
sare, piper, dupa gust,
300 gr, ciuperci proaspete
putin ulei
apa
otet/bors optional/sare de lamaie
patrunjel proaspat/ardei iute (optional)

Legumele se taie marunt si/sau bastonase subtiri si se calesc in putin ulei. Se pot da si pe razatoarea mare daca doriti. Dupa ce s-au inmuiat se adauga ciupercile taiate felii. Se calesc si ele cateva minute, apoi se adauga 1,5 l de apa si orezul, si se lasa sa fiarba 20 de minute cu capac. Dupa ce legumele s-au fiert, se toarna laptele si smantana. Se lasa sa dea un clocot. La final se adauga si doua linguri de otet (optional) daca va place/ sau doua lingurite de bors). Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper. Se serveste calda/fierbinte cu patrunjel proaspat si ardei iute.


Pofta buna!

 

7 Comments

  1. Interesanta reteta !

    Am si eu o reteta, pe care o fac relativ des, se numeste "Supa crema de cartofi". In schimb de ceva vreme (2-3 ani) am o problema. Smintana parca se taie la final. Se alege si nu mai prezinta un aspect omogen.
    Am achitionat smintina din piata, din market, de la diversi producatori, de diverse procentaje de grasime dar tot nu imi mai iese aspectul cum imi iesea cu ani in urma.
    Poate din experienta ta imi poti da un sfat. Multumesc anticipat !

    Cred ca totusi este important sa-ti spun reteta (poate o stii) si sa-ti spun cum fac acest fel de mincare.

    3 kg cartofi
    1 pachet de unt (250 gr , 65% grasime) – am incercat si cu margarina si cu unt cu alte procentaje de grasime, dar initial acest tip de unt am folosit
    1 kg de smintina
    sare
    piper

    Se curata cartofii, se fierb taiati cuburi (sa fiarba mai repede), se scurge apa intr-un vas si din cartofi, unt, sminatina, sare si piper se face un piure. Se adauga apa (folosesc o oala de ~ 6 litri la care adaug si apa in care au fiert cartofii deoarece are amidon si ma ajuta la consistenta cremoasa) si mai trag 1-2 clocote. Se consuma cu crutoane de piine facute la cuptor cu putin ulei si usturoi (e dupa gust, se pot face crutoane simple) si ardei iute (dupa preferinte). La fiert cu cartofii se poate pune si o telina mica, o radacina de patrunjel, una de pastarnac si un morcov.

    Cu ani in urma asa facem reteta, apoi cind am vazut ca am probleme cu smintina am incercat sa o pun la final dupa ce am tras cele 2 clocote. Am dezlegat smintina putin cite putin cu zeama si apoi am turnat-o in oala iar cind a dat in clocot am luat-o de pe foc. Smintina tot s-a "taiat".

    Astept cu interes parerea dumneavoastra !
    gaby

    • Smantana se pune dupa ce ai inchis focul la ciorba si o mai lasi cel putin 30 min sa se raceasca. Faptul ca adaugi smantana in ciorba fierbinte, (clocotind chiar) face ca smantana sa se "taie". Foloseste acelasi principu ca la ciorba de burta. Succes!

    • Si eu adaug smantana in multe ciorbe insa, ca sa nu se taie, dupa ce am stins focul fac in felul urmator: pun smantana intr-un castron mai mare in care adaug treptat cu polonicul zeama din ciorba pana ajung la temeperatura din oala, amestecand tot timpul. dupa ce am obtinut temperaturi relativ apropiate, vars continutul castronului in oala cu ciorba!

  2. Salut,

    Iti urmaresc atent post-urile de pe blog de ceva vreme. Imi place cum scrii. Asta m-a determinat s-mi deschid si eu un Blog. Vreau sa intru si eu in comnunitatea voastra si o sa-mi postez zilnic opiniile. Am inceput deja. Acesta este Blog-ul meu: http://opinieseparata.blogspot.com
    Te invit sa facem schimb de link-uri in Blogrol. Asta daca iti place desigur cum scriu.
    Eu sunt la inceput dar sper ca vom fi prieteni pe viitor.
    Daca esti interesat contacteaza-ma la adresa: rainbowmediabucharest@yahoo.com
    Daca esti pe Facebook acum sunt si eu! mi-ar face mare placere sa ma adaugi la prieteni. Adresa mea de Facebook este: https://www.facebook.com/ionut.alin.3914
    Eu am sa te urmaresc in continuare! Tine-o tot asa!

    Cu stima,
    Ionut Alin.

  3. Am facut si eu ciorba asta, si este delicioasa.

  4. Pingback: Ciorba a la greque din ciuperci | Povestile lui Bibiguli

Spune-ne parerea ta