Exista o mare varietate de ardei pe care ii putem gasi pe piata, iar in ultimii ani, au devenit tot mai accesibili chiar si iarna. De la cei mai mici si pana la cei mai mari, in diferite culori si forme, ii putem cumara tot timpul anului. Mie imi place sa ii adaug in foarte multe feluri de mancare, in special pentru gustul si aroma deosebita pe care o dau. Poate ca e de vina si regiunea in care locuiesc, unde influentele gastronomiei austro-ungare se simt foarte pregnant.
Cum alegem ardeii?
Cand cumparati ardei, este bine sa ii alegeti pe cei cu coaja lucioasa si neteda. Evitati sa ii luati pe cei cu coaja zbarcita. Incercati sa ii alegeti pe cei fara lovituri sau pete. Daca ardeii sunt colorati, luat-i pe cei care au culori mai puternice.
Cum ne dam seama daca un ardei este iute sau dulce inainte de a-l gusta?
NU-ti dai seama. Eventual, daca ii rupi (ceea ce nu se face in magazin) iti poti da seama dupa miros. Marimea sau culoarea nu sunt criterii dupa care iti poti da seama daca ardeiul este iute sau nu. Un ardei mic poate fi dulce si un rdei foarte gras poate fi foarte iute.
Daca nu esti fan ardei iute, este bine sa ii dai altcuiva sa ii guste! 🙂
Cum pastram ardeii?
Ardeii proaspeti se pastreaza foarte in frigider, eventual intr-o punga de plastic sau de hartie. Se pot pastra astfel intre o saptamana si doua saptamani, in functie de soi si de cat este de tratat chimic. Ardeii iuti (si nu numai), dar in special cei mici se pot usca si folosi apoi cu tot cu seminte.
Se mai pot conserva in borcane, dupa diferite retete, ca atare sau pasta. Momentan nu am una pe blog, dar am sa fac la vara. De aesemnea se mai pot mura sau pune gata copti in congelator.
O solutie buna, pentru ardeii pe care ii punem in mancare este sa-i depozitam in congelator. Eu pun in fiecare vara. Ii curat de samburi si codite, ii tai felii sau cubulete mici si ii pun in pungi mici in congelator. Cand vreau sa-i pun in mancare (asta se intamla cand nu am ardei proaspeti la indemana) ii pun fara sa ii decongelez.
Pentru ardei umpluti, puteti sa-i curatati de codite si de samburi si sa-i puneti in congelator. Dezavantajul este ca ocupa mult loc.
Cum coacem si curatam ardeii?
Ardeii se pot coace direct pe flacara de la aragaz, in cuptor sau pe plita. Indiferent cum o faceti, aveti grija sa nu ii carbonizati. Este suficient sa ii coaceti pana se inmoaie putin. Imediat dupa ce ii luati de la copt, puneti putina sare si lasati-i cateva minute sub un capac. Se vor curata foarte usor.
Culoare
In special ardeii rosii, se pot folosi pentru a da culoare mancarii sau pentru a o orna. Se pot folosi si in loc de boia (paprika) cand acaeasta nu este disponibila. Pana la urma, boiaua nu este altceva decat un praf de ardei rosii si aromati (kapia de obicei) uscati.
Cu ce putem inlocui ardeii?
Clar, ii putem inlocui cu boia, daca este vorba despre gust, culoare si aroma. Apoi, ii putem inlocui cu diferite paste de ardei, din comert sau facute in casa. Nu recomand produsele pe care scrie „cu gust de ardei“ sau cu „aroma de ardei“.
lasa ardeii, zi repede cine face desenele astea superbe! sa inteleg ca e gena de talent in familie, de fetita ta face asa minuni pe hartie?
Intr-un timp ii congelam, ii puneam pe un fund de lemn unul linga altul in picioare, iar cind erau inghetati, ii bagam unul intr-altul. Insa intr-adevar, ocupa spatiu, acum fac de vreo 2-3 ori pe iarna si iau din piata cind am nevoie.
Bunica mea punea cite o bucatica de hrean in fiecare ardei, umplea borcanul cu apa, si gata, la pivnita!
Fortuna, Acuma-i fain ca gasim si iarna. De chestia cu hreanul si apa n-am stiut. Multumim!
Zazuza, artistu` vrea sa ramana anonim, dar da, e din familie. 🙂 Multumim.
Ardei se spala , se sterg de apa , se scobesc . Se amesteca sare de masa cu zahar in cantitati egale ( se cantaresc ,pt ca sunt desitati diferite , nu se pune din ochi ) si se tapeteaza fiecare ardei in interior . se aseaza ardeii cu gura in sus , dupa un timp lasa zeama in interior , intr-un vas se pune zeama din fiecare ardei si ardeii se aseaza culcat pe fiecare parte in zeama pe care au lasat-o . Ardeii trebuie sa se inmoaie pe toate partile , ca sa poata fi presati in borcan . Cand ardeii sunt gata se preseaza intr-un borcan si peste ei se pune zeama in care au stat ,care trebuie sa intre bine printre ardei sa nu fie pungi de aer. Se inchide borcanul si se pastreaza la racoare si ferit de lumina directa . Nu se pune hrean , hreanul intareste ardeii si da gust curios cand sunt fierti . Cand se consuma ardeii trebuie desarati in mai multe ape , lasati peste noapte intr-un vas cu mai multa apa , e musai sa fie desarati cu o zi inainte. Eu nu pun sare in compozitia pentru umplut si ii las cu zeama de rosii mai multa , astfel niciodata nu mi-ai iesit mancarea sarata , ba de multe ori am adaugat sare in farfurie . Nu se conserva astfel ardei prea verzi cu coaja si pulpa tare , pentru ca se inmoaie greu si adesea plesnesc pe lungime cand sa-i asezam in borcan presati si nici ardei prea copiti cu pulpa si coaja rosie sau portocalie ,pentru ca se inmoaie foarte tare in borcan pe timpul iernii si nu mai pot fi folositi , se flescaie si risca sa altereze si culoarea tuturor ardeilor si zeama ,oricit de sarata ar fi . Nu folosesc conservant , nici nu strica daca-l utilizati corect , atentie cit folositi daca aveti nevoie si nu aveti conditii bune de pastrare . Aspirina ( salicilatii in general ) este la fel de toxica pentru om ,ca si benzoatul de sodiu din conservantul Dr. Oetker daca se depaseste cantitatea de 7 gr conservant la 15 kg de produs finit .Sarea de sodiu a acidului benzoic , conservantul alimentar este tolerat bine de organism daca e folosit in cantitati corecte .In cazul de fata se dizolva cantitate necesara de conservant intr-o cana de zeama incalzita , ca se se dizolve bine conservantul , se toarna penste ardei jumatate de cana la inceput , si jumatate la final , ca nu se poate amesteca in borcan si cu timpul se omogenizeaza in borcan , nu se amesteca de la inceput in toata zeama , ca nu mereu se foloseste toata zeama .