Prajitura cu lamaie

Mmmmm ce buna a iesit prajitura asta si cat este de usor de facut! Pufoasa, usoara, moale, umeda… inca vorbesc despre prajitura :P… putin acrisoara si aromata…Genul de prajitura pe care o ascunzi cand ai musafiri :))))!

Ingrediente:

3 oua la temperatura camerei

150 g unt la temperatura camerei

150g zahar

175 g faina

125 ml lapte la temperatura camerei

2 plicuri zahar vanilat

o lingurita rasa praf de copt (eu folosesc Cosmin)

jumatate de lingurita rasa bicarbonat de sodiu alimentar

50 ml zeama de lamaie (o lamaie si jumatate am stors eu)

coaja rasa de la doua lamai mari

pentru glazura:

5-6 linguri de zahar

Dupa cum v-ati dat seama, toate ingredeintele trebuie sa fie la temperatura camerei. Prima data se amesteca bine cu mixerul, untul si zaharul (inclusiv zaharul vanilat), pana se transforma intr-o crema pufoasa. Se adauga pe rand, cate un ou si se mixeaza in continuare. Se adauga faina si laptele, impreuna cu praful de copt si bicarbonatul. (am folosit putin din lapte pentru a stinge praful de copt si bicarbonatul). Se mixeaza in continuare pana ce compozitia se omogenizeaza. La sfarsit se adauga zeama de lamaie si coaja de lamaie rasa foarte fin. Se mai mixeaza putin pana se amesteca totul. Compozitia se toarna intr-o tava unsa si tapetata cu faina. (eu am folosit una cu gaura in mijloc) Se da la cuptorul preincalzit la foc cat mai mic pentru aproximativ 25 de minute. Cuptorul meu arde destul de tare, asa ca am preferat sa o pun pe ultimul raft de sus, cu inca o tava dedesubt. Cu toate astea, cand am scos-o din cuptor am avut impresia ca s-a cam ars. M-am linistit insa cand am tait-o si am gustat-o. Cred ca asa trebuie sa fie culoarea ei. Probabil ca se caramelizeaza niste treburi acolo, de aceea se rumeneste asa de tare. Mai putin de atat nu puteam sa o las in cuptor pentru ca am facut testul scobitorii si nu era coapta in interior. Am stat la sfat cu fetele mele si am hotarat in unanimitate ca s-ar potrivi cel mai bine o glazura crontanitoare de zahar ars. In consecinta,  am topit niste zahar si l-am turnat deasupra. Ce sa va mai povestesc… o bunatate…!

Pofta buna!

40 Comments

  1. Cand am citit "cu lamaie ",am dat
    fuga sa vad ce se da 🙂
    Lamaia e favorita mea.
    Si nu am fost dezamagita,pentru ca
    prajitura asta arata spectaculos.
    Am facut Tiramisu dupa reteta ta si a iesit tare bun.Poze nu am facut,ca nu am apucat.L-au terminat "lacustele" in 5 minute.
    Ce sa-i faci daca am uitat sa-l ascund….

  2. vin si eu la o portie,doar daca nu o ascunzi:))
    weekend placut!
    p.s:dau o amandina la schimb sau doua:P

  3. bucatarmaniac

    Lia, ma bucur ca ti-a placut Tiramisu. Multumesc mult! 🙂

  4. bucatarmaniac

    andreea, trebuie sa te grabesti ca e bataie pe ultima feliuta… :))) Dau la schimb pe amandinele tale daca mai am ce… :)) Iti doresc si eu un week-end placut!

  5. Evan Thomas

    Beautiful!

  6. This cake looks delicious!

  7. Eu is cam paralela la capitolul praji, dar asta suna bine: daca e cu mixerul, inseamna ca o pot face si eu. Merci pentru pontul cu cuptorul, si aragazul meu e dusmanos, chiar mai rau decat al tau: arde aluatul pe fund si ramane cruda compozitia, chiar daca e la minim. Acum am teracota noua, cu ditamai cuptorul, si o sa incerc sa vad cum coace. Marti, ca luni e sarbatoare si mama zicea ca nu e bine sa coci…

  8. Da ,uite ce prajitura buna,o sa fac si eu aceasta reteta,sper ca nu te superi,o sa pun o poza sa o vezi si tu,sper sa iasa la fel de spectaculoasa.

  9. bucatarmaniac

    Evan Thomas, thank you!

  10. bucatarmaniac

    Amy, thank you!

  11. bucatarmaniac

    Cristina, spor la prajiturit, si pofta buna! :)Succes cu cuptorul!

  12. bucatarmaniac

    Mirela, sigur ca nu ma supar! Spor la prajiturit si pofta buna! 🙂

  13. That is one gorgeous cake, I can see why you call it the Ultimate!

  14. bucatarmaniac

    Carolyn, thank you!

  15. meltingbutter.com

    wow, wish I could read in romanian, because this looks great! 🙂

  16. Uuuu.. arata minunat. Tot mi-am luat de curand forma din asta de pandispan de la Ikea, si n-am incercat-o. I'll give it a try 😀

  17. maria elena

    Arata minunat, inca nu am incercat forma de guguluf, cred ca prima compozitie coapta in aceasta forma, va fi dupa reteta ta.

  18. This looks absolutely delicious! The pictures are stunning

  19. Judy Bell (Canada)

    I can't understand the language but your pictures are worth a thousand words. Beautiful!

  20. M-ai lesinat cu pozele astea, pe cuvant 🙂 Superb!!!

  21. bucatarmaniac

    Meltingbutter, there is a google translator on page. I hope it works! 🙂

  22. bucatarmaniac

    Le Blog Piquant, si forma mea a fost la prima incercare. :)Spor la prajiturit si multumesc 🙂

  23. bucatarmaniac

    maria elena, multumesc si spor la prajiturit! 🙂

  24. bucatarmaniac

    Evan @swEEts, thank you! 🙂

  25. bucatarmaniac

    Judy Bell, thank you! 🙂

  26. bucatarmaniac

    Anonim, multumesc! 🙂

  27. Ana Maria Ciolacu

    Arata minunattt !! O voi incerca cat mai curand.

  28. bucatarmaniac

    Ana Maria, multumesc! Sper sa iti placa! 🙂

  29. bucatarmaniac

    Anonim, nu prea creste. Nici a mea nu a crescut mult. asa-i reteta. Dar este foarte buna asa cum e.Cred ca si cu ciocolata e foarte buna. Sigur se f poate faci si in alta tava si bineinteles se pot dubla cantitatile.

  30. am facut-o, e f.buna, numai ca e cam mica, nu prea a crescut, cred ca trebuiesc dublate cantitatile; nici tava ca cea din poze n-am avut.
    Si in loc de zahar caramel am intins pe ea ciocolata finetti dupa ce-am scos-o din cuptor.
    Spor la treaba gospodinelor.

  31. buna! super arata si de deliciu nu maiz.am facut o acum e la racit si miroase super.multumesc pt reteta.de mult va citesc si i au retete super gustoase ,ms.o sapt.faina.speranta

  32. Imi astept sotul dupa jumatate de an departe de el. Am prajitura in cuptor, arata si miroase super, e a doua oara cand o pregatesc. Multumesc mult.

  33. Sisters'Kitchen

    Excelenta!Abia asteptam sa incercam si noi

  34. Mihaela Luca

    Am facut prajitura cu lamiie,delicioasa.

  35. bucatarmaniac

    Lucia, n-ar trebui sa fie problema ca ai adaugat si faina. Poate sa fie din cauza untului daca a continut prea multa apa. Iti tinem pumnii. Sa ne spui cum a iesit! 🙂

  36. acum e la cuptor dar s a taiat untul cu zaharul si nu inteleg de ce. nu s a facut nici o spuma si parea ca maioneza taiata cand am bagat o la cuptor.

  37. e fenomenala.deja e gata. am mancat o cu un amestec din smantana,coaja si suc de lamaie, zahar praf.

  38. Yamy yam. Cristi,am o intrebare doar. 🙂 In loc de unt se poate folosii cumva ulei? Am multe sticle de ulei de masline acasa cu termen mic de expirare si as folosii la prajitura.
    Crezi ca merge? Si cam cat ulei echivaleaza cu 150 gr de unt?
    Mersi anticipat mult mult de tot. Ai un blog minunat cu retete delicioase!

  39. Atat am ras la faza cu "genul de prajitura pe care o ascunzi cand ai musafiri"!! nu de alta dar mi s-a intamplat si mie cu cativa musafiri "neinvitati" sa nu mai ai nimic din prajitura tocmai scoasa din cuptor! Multumim de reteta, maine asta pe lista mea! Pozele tale ma fac sa te pun printre primii pe lista de site-uri bune de urmarit in vanatoare dupa retete!

  40. Claudia Larisa Damian

    Delicata ! Excelenta combinatia dintre compozitia cu lamaie si glazura de zahar ars !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*