Tzatziki este o gustare traditionala greceasca, de multe ori folosita si ca sos sau aperitiv. Iaurtul, ingredient de baza in aceasta reteta, trebuie sa fie de capra sau oaie. Este foarte raspandit in tot estul Europei, dar se gaseste in fiecare tara cu alta denumire. Chiar si in Grecia, se gateste diferit in fiecare regiune. Astfel uneori se foloseste in compozitie si menta, lamaia sau patrunjelul.
Mie imi place o reteta mai simpla pe care o fac cu sau fara usturoi, in functie de mancarea cu care o servesc sub forma de salata.
Asa ca, iata reteta mea:
4-5 castraveti cornichon (sau unul mare)
200 ml iaurt (de vaca de obicei pentru ca de alt fel nu prea gasesc)
2-3 linguri smantana (tot de vaca)
o legatura de marar
sare, piper dupa gust
un catel de usturoi (optional-e foarte bun si fara)
Curatam castravetii. Imi place sa ii tai cubulete, pentru ca am observat ca salata are un gust mai bun daca ii tai asa (nu e amuzant). In reteta originala ei se dau pe razatoarea mare asa ca puteti face asa daca vreti. Mararul il tai marunt marunt! Usturoiul il zdrobesc cu instrumentul de zdrobit usturoi. Amestec toate ingredientele . Asezonez cu sare si piper. Las cel putin jumatate de ora la rece.
Se serveste intotdeauna rece. Odata am incercat si cu putina branza telemea rasa in compozitie si a fost excelent. Daca folositi branzeturi sarate renuntati la sare.
Pofta buna!
Reteta originala de Tzatziki
Mine to! thank you Kenny
Tzatziki is one of my favourite dips, hehe
Claudia Maria, iti multumesc foarte mult pentru premii. Da, tu il faci dupa reteta originala.
yamiii iubesc tzatziki, eu rad de obicei castravete sa fie ca o pasta,dar ii bun oricum, ai niste premii la mine, tzuc.
Aici ma simt in stare sa comentez precum o cunoascatoare;) Tzatziki este intradevar grecesc, in Turcia unui sos similar i se spune giagik doar ca e un sos mult diluat si nu sunt sigura ca are castraveti cel din urma, desi am mancat. Grecii nu pun smantana, in schimb pun cateva linguri bune de ulei de masline si chiar si o lingurita de otet. Castravetii se dau pe razatoarea mare si se storc (probabil la giagik se obisnuieste a se da pe razatoarea mica si nu se mai storc?). Ei pun doar un pic de marar, de cele mai multe ori deasupra si nu tocat in compozitie, mie insa imi place si cu patrunjel si cu marar:). Cred ca se gaseste iaurt din lapte de capra de la Napolact, parca. Niciodata nu pun piper. Se tine cel putin 3 ore la frigider ca sa se intrepatrunda aromele. Fiind in casa unei familii de greci, acestia s-au crucit cand au auzit la micul dejun ca vreau tzatziki, mie insa mi s-a parut o tartina delicioasa dimineata pe caldura mare:)) Hmm, mai ales pe paine prajita mi-a adus aminte de garlic bread. Iar acum facem in casa cate o galetusa de 1 kg si in doua zile e gata! Am mai mancat tzatziki facut si cu castravete murat, insa doar in Romania. P.S. m-am uitat si pe blogul Mayei: la mai mare!!
ok.nota bene.multumesc.am prins de la tine o smecherie !
Multumesc! Tzatziki se mai numeste si ttalattouri (cf. tarator) in Cipru; Cacık in Turcia, tarator in Bulgaria, jajeek in Irak, mast-o-khiar in Afganistan etc. Cate tari atatea numa; Cate tari atatea retete. Poate sa contina: ulei de masline, alune pisate, menta, masline, piper si o gramada de alte chestii, in functie de tara in care e preparat si de persoanele care il mananca. 🙂 Pofta buna!
felicitari pentru realizari pa!
merci, am corectat:P
Faina reteta. Mararul il tai marunt marunt, da cu patrunjelu' ce fac? 😛
Issa, si eu pun cateodata si smantana si iaurt. E intr-adevar delicios!
E printre sosurile mele preferate, insa eu in loc de iaurt folosesc smantana. E un deliciu! 😉
Iaurtul folosit aici pentru tzatziki este atat de cremos, incat nu e nevoie de smantana.
In Romania exista iaurt OLYMPOS, facut de greci si are textura iaurtului special pentru tzatziki.
Alexandrina, eu n-am vazut inca iaurtul de care zici tu, dar am sa ma uit. Multumesc!
desi nu imi place sa-l mananc,il prepar.am invatat de la bucatar greci cu care am lucrat.folosesc,castraveti lungi si nu ii rad,ii dau pe razatoare le pun un pic de sare,ii las la scurs si ii storc si eu bine,bine.usturoi pun destul de mult si il dau prin blender cu sare si ulei de masline,pana iese ca o pasta moale.iaurt de capra,ca la greci,eu pun si un pic de otet,dupa gust,sare si completez cu ce mai e nevoie :-sare,ulei,otet.desigur,de gustat,gust,cunosc gustul.genoveva laura sapunaru
Genoveva, foarte bun si in aceasta varianta! Multumesc!
Ca sa fie tartinabil eu pun fetitzei branza dulce de vaca in amestec.Nu se simte, dar ii da o consistentza mai buna, si e la fel de grozav !
Dalia , intr-adevar e o idee foarte buna! Multumesc! 🙂
la prima vedere, primul gand a fost ca bucatile verzi nu sunt de castravete, ci de kiwi… Haha, oare cum o fi o varianta exotica a acestui sos, cu kiwi si menta in loc de castravete si usturoi??
Anonim, n-au furat-o. Colaborez cu ei.
ti-au furat reteta http://www.dietetik.ro/tzatziki-pentru-revelion/3127.html
cred ca te refereai la oly,iaurtul acela cremos parca special pentru tzatziki,noi pe acela il folosim cand suntem in Romania
Tzatziki se face cu iaurt, castraveti dati pe razatoare(storsi ), usturoi nu foarte mult , putin ulei ….si marar tocat , amestecat cu compozitia . :X!
reteta originala greciasca nu are marar,
imi place aceasta salata in care uneori eu adaug,daca nu am destul castravete,putin dovlecel verde ras ….si sa nu uit eu il fac de obicei cu o pasta de branza numita aici kremsir plus smantana ,optional mararul si usturoiul din cauza copiilor…:)
eu pun si ulei de masline si lamaie doar in caz de iaurtul nu este prea acrisor
Eu folosesc iaurt grecesc de la Olympus
pe vremea cand am postat eu reteta asta nu era 🙂
Reteta traditionala e cu castravete dat oe razatoare apoi stors de apa,si iaurt foarte gras,
reteta traditionala e cu castraveti dati pe razatoare si storsi de apa,si iaurt gras,lamiie si citeva picaturi de ulei extravirgin de masline,
Tzatziki indiferent cum o prepari mereu iese buna.
Foarce bun
Foarte buna!