Piftie de porc

Piftia asta, din poze,  a facut-o vecina noastra, tanti Zina, care v-am spus ca gateste extraordinar. In zona noastra se numesc „racituri” sau „cocioane”.  Nu-i o reteta tocmai cu fitze si nici perfecta dar a iesit foarte buna, asa ca la tara. De acea m-am gandit ca ar fi frumos sa o impart cu voi.  Doar pozele sunt facute piftiei primite de la vecina noastra, reteta este a mea.

Ingrediente:

2-3 picioare de porc
1 coada de porc
2 urechi de porc
partea inferioara a ciolanului (aceea cu putina carne)
3 morcovi
o telina mica
2 buc. pastarnac
2 cepe
10 litri de apa
3-4 catei de usturoi (se pun la final)
sare, piper, dupa gust
boia dulce sau iute pt decor
Depinde de voi ce carne alegeti sa puneti in racituri, dar important e sa fie multe oase.  Carnea spalata bine se pune la fiert impreuna cu legumele curatate in apa rece. Usturoiul il lasam pentru sfarsit. Se fierbe la foc mic timp de cel putin 5 ore, fara capac. Daca e nevoie si mai mult. Cu cat piftia va fierbe mai incet cu atat veti obtine un aspic (o gelatina) mai clar, mai trasnparent. Sare se pune putina la inceput, dar gustul final il vom da la sfarsit pentru ca zeama va scadea foarte mult si riscam sa o saram in exces. piperul se poate adauga boabe, de la inceput. Pe tot parcursul fierberii, vom indeparta spuma care se va produce cu o lingura sau o spumiera. De asemenea, daca doriti o puteti degresa partial sau total, adunand cu o lingura grasimea ce se aduna la suprafata. Asta depinde insa de gusturile fiecaruia.
Chiar la final, inainte cu 5 minute sa inchidem focul, adaugam usturoiul dat pe razatoarea mica. si acest lucru se poate face dupa gust si este optional.
Atentie!: nu mai adaugati apa in timpul fierberii, pentru ca raciturile nu se vor mai inchega.
Nu uitati, potriviti de sare abia la final.
Cum verificati daca se va incheaga? Luati putina zeama cu o lingura, o puneti pe o farfurie si o dati la frigider 10 minute.
Cand considerati ca piftia este gata, lasati-o  sa se odihneasca-20-30 de minute. In acest timp, toate fragmentele de carne se vor lasa la fundul oalei si zeama va deveni si mai limpede. Luati cu grija din ea, cu un polonic si umpleti bolurile sau farfuriile in care doriti sa se inchege.
Carnea se adauga si ea in boluri. eu prefer sa o scot de pe oase si sa o tai bucati, pentru a se manca usor. Se pot adauga si legumele.
Piftia se mai poate degresa si cu ajutorul unor servetele de bucatarie, cu care puteti absorbi usor grasimea de la suprafata.
Dupa ce se receste si se incheaga se poate decora cu boia de ardei dulce sau iute dupa preferinte.
Pofta buna!
P.S. chiar daca nu veti avea rabdare sa obtineti un aspic clar si transparent, gustul  va fi la fel de bun! 🙂

 

2 Comments

  1. Rocsy Ciobanu

    O super bunatate.

  2. Imi place mult racitura fara fitze;acum am terminat-o si eu;
    SARBATORI FERICITE SI UN AN NOU CAT MAI GUSTOS!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*