Perisoarele ies foarte bune atunci cand sunt facute din carne de calitate. Prefer sa nu o cumpar niciodata gata macinata pentru ca aceea sigur contine si organe sau alte lucruri care schimba gustul ciorbei. Puteti sa o macinati voi sau sa rugati macelarul sa o macine in fata voastra.
Ingrediente
pentru perisoare:
400 g carne tocata de porc fara grasime (poate sa fie si pui sau curcan, sau amestec vita-porc)
o mana de orez
o ceapa mica
sare, piper dupa gust
1 ou
putin marar
2 morcovi
un cartof
jumatate de ardei rosu
o telina mica
o mana de mazare (proaspata,congelata sau din conserva)
500 ml lapte
sare, piper dupa gust
marar
2 l apa
2-3 linguri de ulei
Pregatim prima data ciorba, care trebuie sa fiarba ca sa putem adauga perisoarele. Calim ceapa, morcovii telina si ardeiul taiate marunt, pana se inmoaie, in putin ulei. Se adauga apa, se condimenteaza cu sare si piper. Apoi se poate pune mazarea si cartoful taiat cubulete. Se lasa la foc mic, in timp ce ne ocupam de perisoare.
Pentru perisoare, se face un amestec asemanator celui de la sarmale. In carnea macinata, adaugam un ou, o mana de orez, o ceapa mica data prin razatoare, putin marar tocat (optional) sare si piper dupa gust. Toate se amesteca foarte bine, apoi cu mainile umede se formeaza bilute mici.
Cand ciorba incepe sa fiarba se pot adauga si perisoarele. Se mai lasa la fiert, pana cand orezul din perisoare este fiert, adica vreo 20 de minute la foc mic. daca fierbe tare perisoarele se vor sparge. La final, cu 5 minute inainte de a lua oala de pe foc, se adauga laptele.
Dupa ce luam ciorba de pe foc, facem un amestec de smanatana cu 2 galbenusuri de ou si un polonic din ciorba fierbinte. Turnam compozitia in ciorba si amestecam.
N-am pus niciodata lapte in ciorba de perisoare, dar o sa incerc, cred ca ii confera un gust aparte
Dupa descriere pare delicios
Arata delicios. E foarte bine sa iti toci singur carnea, cea din magazin nu stii niciodata ce contine.
reteta este superba,ciorba mea de perisoare este delicioasa pt un amator!
Pt. ciorba aceasta, folositi bors? Nu-l vad mentionat aici. /// Germania
Toate-n regula,mi-am pregatit ce era nevoie,dar la urma ce sa vezi?
Nu am avut cu ce TOCA carnea!!!
scusati, am vazut acum otetul 🙂
toate ca mai sus dar se acreste cu bors de tarate si la opritul din fiert se adauga 2 oua batute si cam 500 mll lapte batut sau iaurt ,amestecate bine si leusteam verde ,. patrunjel si marar..nu o sa va mai saturati…cu otet sau lamaie nu are gust ca borsul.
Eu din pacate am adaugat c-am mult lapte am pus si otet dar tot se simte ,nu stiu ce sa i mai fac,un sfat se poate?
Eu din pacate am adaugat c-am mult lapte am pus si otet dar tot se simte,nu stiu ce sa fac,un sfat se poate?
daca e prea mult otet ce ati putea face e sa stracurati supa, sa pastrati legumele si perisoarele, si sa le faceti alta zeama din lapte si apa. Nu mai adaugati otet. Nu va fi la fel dar…. In functie de cat e de acra puteti pastra o parte din zeama actuala
Eu acresc cu bors , sunt in America de mulți ani și mereu îmi fac bors de casa, taratea o eau de pe Amazon . La fel fac și eu ciorba ,doar cu unele legume in plus si minus , nu pun Mazăre nu ne place , nu pun lapte , nu pun cartof,nu prajesc nimic, nu pun oțet, nu pun ulei, . Pun: Heavy cream O cutie 1/2 cu 2,3 Gălbenușe depinde de cantitate, pun 2,3 bucăți de oase de vita in apa rece le fierb aproape 1/2 ora ,apoi le scot și le desfac de pe os le adaug iarăși in oala ,apoi adaug zarzavatul tocat cubulețe mici, întâi leguminoasele apoi ardeiul ,ceapa, roșiile decojite scurse de suc ,pun 2 roșii medii , aici nu este pătrunjel rădăcina ar fi perfect are un gust foarte bun ,pun păstârnac și morcov puțin deoarece este dulce și nu prea merge ,la urma pun leuștean și pătrunjel amestec ,și dau oala deoparte de pe aragaz fără capac …….Albușul nu îl arunc îl torn in oala când o dau deoparte ,