Antricot de vită Angus în unt

reteta angus7

Una din cele mai bune piese din carnea de vită este antricotul, iar dacă este din vită angus crescută în România, maturată perfect și gătită exact cât trebuie, atunci înseamnă că ai pe masă friptura perfectă.

Am ales să gătesc acest antricot medium-rare, dar voi îl puteți ține mai puțin pe foc dacă vă place rare (în sânge). Să-l gătiți ceva mai mult nu e interzis, dar ar fi păcat.

Carnea de vită maturată este cea mai gustoasă și mai fragedă atunci când este gătită „rare“ („în sânge“) sau „medium rare“. Asta înseamnă că o vom găti foarte puțin. Zeama roșie care se scurge în farfurie, nu este așa cum vă imaginați, chiar sânge. Dacă ar fi sânge, în contact cu căldura s-ar închide la culoare și s-ar coagula. Această zeamă nu este altceva decât o proteină cu conținut mare de fier (de aici culoarea roșie) numită mioglobină , care se amestecă cu apa provenită din fibrele cărnii. Așadar, carnea este gătită suficient pentru a putea fi mâncată în siguranță.

Cu cât gătim carnea de vită mai mult, ea va pierde din această zeamă , va deveni mai tare, mai elastică, mai greu de mâncat și cu mai puțină savoare.

IngredientE

  • Antricot de vită Angus, maturată

  • 50 g unt

  • puțin ulei de măsline

  • sare grunjoasă, piper

MOD DE PREPARARE

  • Carnea trebuie să fie adusă la temperatura camerei și tamponată cu un șervețel de hârtie până când va fi perfect uscată.
  • Încingem puțin ulei într-o tigaie de fontă. Adăugăm bucata de carne și o prăjim la foc mare, câteva secunde, pe toate părțile, pentru a sigila toate sucurile în interior. Acest procedeu se numește „searing“. În tot acest timp nu vom folosi niciodată o furculiță.
  • Lăsăm bucata de carne în tigaie pentru 2 minute, apoi adăugăm untul și o întoarcem pe partea cealaltă. Cu o lingură, o umezim din când în când, folosind untul din tigaie. În cam 2 minute ar trebui să obținem și pe această parte o crustă crocantă și aurie.
  • Folosind un clește, întoarcem carnea câteva secunde și pe părțile laterale, pentru a obține și acolo o crustă gustoasă.
  • La final, am aruncat în tigaie câteva boabe de piper și o crenguță de rozmarin, mai mult pentru impresia artistică, pentru că nu am dorit să-i modific prea mult aroma, apoi am luat-o de pe foc și am lăsat-o câteva minute să se odihnească.
  • Am servit-o cu legume trase la tigaie și cartofi prăjiți, dar este perfectă și pe felii de pâine prăjită în unt.

Poftă bună!

reteta angus1

reteta angus2

reteta angus3

reteta angus4

reteta angus5

reteta angus6

2 Comments

  1. Adriana Micsa

    Super bun si usor !

  2. imaginarycoffee

    Într-adevăr, prea făcută carnea de vită se întărește.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*