Iles flottantes- insule plutitoare

insule plutitoare lapte de pasare2

Îles flotantes înseamnă Insule plutitoare și este un delicios și celebru desert franțuzesc foarte asemănător cu laptele de pasăre care se prepară și pe la noi.  Este foarte ușor de pregătit, chiar și cel mai începător dintre noi putând obține cu puțină răbdare un desert fin, parfumat și delicios.

Spuma pufoasă plutește pe crema de vanilie aromată, iar crusta de zahăr ars contrastează plăcut ca gust și textură, producând explozie de  senzații celui care gustă.

Ingrediente

  • 1 litru de lapte
  • 6 ouă
  • 1 păstaie vanilie (se poate înlocui 2 plicuri zahăr vanilat)
  • 6 linguri de zahăr
  • un vărf  de cuțit de sare
  • 4-5 linguri de zahăr pentru topping

Cum se fac

  1. Punem laptele la fiert cu păstaia de vanilie (păstaia se poate înlocui cu esența sau zahăr vanilat) la foc foarte mic.
  2. Între timp, separăm ouăle. Din albușurile, batem o spuma tare, după ce adăugăm puțină sare.
  3. Mixați bine gălbenușurile cu zahărul până când devin galben deschis.
  4. Cand laptele începe să fiarbă, luați cu o lingură, grămăjoare de spumă, caniște găluște, și le așezați în oala cu lapte. Se vor umfla puțin. Lăsațile 30 de secunde apoi întoarceți-le pe cealaltă parte. După alte 30 de secunde, le scoateți cu o spumieră, pe o farfurie . Continuați până epuizați toată spuma.
  5. Verificați să nu rămână resturi de spumă în lapte.  Adăugați 3-4 linguri de lapte fierbinte, treptat în crema de ouă cu zahăr și amestecați cu un tel în formă de pară. Veți ridica astfel temperatura lor treptat,  evitând ca ele să se transforme în omleta atunci când le adăugați în laptele care fierbe. .
  6. Turnați compoziția cu gălbenușuri de ouă în lapte, amestecând continuu cu un tel, la foc foarte mic sau pe baie de aburi. Lăsați să fiarbă și amestecați cu telul până când compoziția va începe să se lege și va deveni cremoasă.
  7. Turnați crema fierbinte în boluri sau pahare și decorați cu spuma.
  8. Topiți zahăr până când se caramelizează, apoi decorați desertul.

Desertul se poate servi cald, la temperatura camerei sau rece de la frigider. Imediat ce s-a răcit însă, se păstrează maxim 24 de ore la frigider, însă vă garantez eu că nu va fi nevoie 🙂

Pofta buna!


insule plutitoare lapte de pasare1

2 Comments

  1. Arata fantastic! Oare unde il gasim ca eu ma uit cu frica la reteta? Imi fac curaj si sambata il fac!

    • Cristian Borod

      Eu nu l-am vazut in comert, dar e foarte ușor de făcut, nu e o rețetă pretențioasă. Trebuie doar puțină răbdare și foc mic, fără grabă, ca să iasă perfect. 🙂 Dacă vrei, poți să înjumătățești cantitățile ! Succes!

Spune-ne parerea ta