Pentru ca v-a placut asa de mult articolul despre marinarea pieptului de pui, m-am gandit ca ati vrea sa il aveti si pentru alte tipuri de carne asa ca astazi vom vorbi despre marinarea cefei de porc.
Carnea de porc este mult mai gustoasa daca este marinata in prealabil, mult mai frageda si mai suculenta.
Si in acest caz, exista foarte multe marinade dar, in general, toate respecta aceeasi combinatie, adica sunt un amestec lichid de uleiuri, acizi si condimente. Marinadele pentru ceafa de porc nu vor face exceptie si vor contine si ele ulei, un acid si condimente.
▲Uleiul
Uleiurile sunt folosite la marinare pentru ca multe ierburi aromatice si condimente nu sunt solubile in apa, ci doar in ulei. De asemenea sunt apreciate si pentru gustul lor (de masline, de nuca etc) Totodata, ajuta carnea sa nu se lipeasca de gratar.
▲Condimente
Pentru ceafa de porc, se pot folosi combinatii de mai multe aromedar nu va sfatuiesc sa exagerati. eu zic ca doua-trei ajung. Puteti sa folositi atat ierburi aromatice proaspete cat si uscate. Se potrivesc: oregano, cimbru, rozmarin, cimbrisor, ghimbir, piper. Aveti insa grija sa nu puneti prea mult, pentru ca riscati sa nu mai simtiti apoi alte gusturi.
▲Acidul
Acidul adaugat in marinada poate fi suc de fructe (lamaie, mere, ananas, portocala etc), otet, otet balsamic, vin, bere. Acidul va fragezi carnea dar se adauga cu moderatiune pentru ca poate da un gust foarte puternic. Vom pune maxim 20 la suta.
▲Sosuri din comert
Unele sosuri le putem cumpara direct din comert si le putem folosi la marinare, in combinatii cu restul ingredientelor, dupa gust. De ex: sos de soya, sosuri cu wiskey, sos worcestershire, sos de stridii etc. Pentru caramelizare si gust deosebit putem folosi dulceturi si siropuri. Carnea de porc chiar cere astfel de bunatati.
Acum, pentru ca stiti formula, puteti sa va preparati propria marinada. Eu va voi da un exemplu foarte simplu, pentru 1 kg de ceafa de porc cu os, taiata felii groase de aproximativ 2 cm, nebatuta .
2 linguri de ulei de masline extravirgin
2 linguri vin alb sau o lingurita de otet
sare, piper dupa gust
1 lingurita de boabe de mustar
1 lingura sirop de artar
1 lingura sos de soia
un varf de lingurita oregano uscatun varf de lingurita cimbru uscat
Ingredientele se amesteca cat se poate de bine (nu se vor omogeniza pentru ca au consistente diferite) si se toarna peste carne. Se maseaza carnea cu amestecul obtinut, apoi se acopera si se pastreaza la frigider, minim 2 de ore, de preferat 12 ore (adica peste noapte).
▲Timpul de marinare minim in functie de marime:
bucati de marime medie (2 cm grosime, nebatuta) pt gratar- minim 2 h
ceafa intreaga- minim 12 ore▲Timpul maxim de marinare- 24 h, obligatoriu la frigider.
Ce minunatie !
Deja mi-e pofta de o bucata de ceafa la gratar…..
Multumesc !
Cred ca ar fi mult mai util sa stim cum sa preparam retete cu ce avem produs pe acest pamant unde traim,si nu cu ce este de alta provenienta.
pai si ce din lista asta nu avem in toate supermarketurile din Romania?
Domnule bucatar! Avem in supermarket sau in bucataria unui restaurant.Da’ sirop de artar si sos de soia nu vei gasi in casa lui,,nea Gigi sau Costel” adica romanul obisnuit care merge duminica ,,la un gratar”
Probabil nea Gigi si Costel nu au nici abonament la internet sau smartphone… si atunci oricum reteta asta nu le e de folos. Nu mi se pare ca sunt ingrediente atat de SF sau de negasit. Idee este ca se pot cumpara si se pot gasi usor in magazine. Pe de alta parte, nu e nimeni obligat sa foloseasca aceasta reteta daca nu doreste. Nu gasim in bucatarie chiar orice ingredient gasim in retete. Unele trebuie cumparate.
Delicios. Am mai pus in plus fata de reteda dvs, condimentul meu secret, adica menta uscata , dar bineinteles fiecare dupa gustul lui.