Cum se marineaza cotletul de porc

Multi evita cotletul de porc pentru ca il considera o carne seaca, uscata si fada. Dar asta se intampla doar daca nu este gatit corect.  Marinarea este una din metodele  prin care se poate scoate tot ce e mai bun din cotlet. El poate fi fraged, moale si suculent indiferent cum il gatiti, bucati sau intreg, la cuptor, la tigaie sau la gratar.
La fel ca orice marinada si cea pentru cotletul de porc trebuie sa contina un ulei, un acid si condimente. De ulei avem nevoie pentru ca unele condimente nu se dizolva decat in el, si in plus ne foloseste pentru ca bucata de carne sa nu se lipeasca de gratar sau tigaie. De acid avem nevoie pentru fragezire, iar de condimente pentru arome si gust.

Este foarte important sa nu exageram cu condimentele. Nu trebuie sa acoperim cu totul toate gusturile, sa nu mai stim ce carne mancam.

La cotlet imi place sa folosesc de cele mai multe ori si ceva alcool: ori bere, ori vin alb sau rose, ori cognac, ori cel mai des, marinade gata preparate de la Jim Beam. Se potrivesc perfect.
Astfel formula pentru 500 g de cotlet este urmatoarea:

50 ml bere bere de buna calitate sau 50 ml vin alb sau rose

sau 20 ml cognac sau 2 linguri marinada Jim Beam original
(doar una din ele)
3 linguri ulei de masline

1 lingura sos de soia
 condimente dupa gust (unul sau mai multe):
1 lingura de boabe de mustar
jumatate de lingurita de ghimbir praf
jumatate de lingurita piper proaspat macinat
un varf de lingurita de ienibahar macinat
Jumatate de cepa taiata bucati
2  catei de usturoi zdrobiti
1 lingurita Hot Sauce de la Jim Beam
 
 …si daca vreti sa se caramelizeze frumos si sa balansati acidul din marinada, puteti sa puneti si o lingura de sirop de artar. 
 
Pastrand schema, puetti adapta reteta la gusturile voastre, schimband ingredientele dupa placul vostru. 
Gasiti aici toate sosurile Jim Beam  si siropul de artar.
 
Timpul de marinare difera in functie de marimea bucatii de cotlet. Feliile subtiri de 2 cm trebuie marinate cel putin 2 ore, dar perfect ar fi macar 12 ore. Iar bucatile mari,intregi de cotlet cu os, pot sta in marinada chiar si 24 de ore.  In oricare din variante carnea se va pastra la frigider in timp ce se marineaza.
Ca de obicei va sfatuiesc sa incercati noi combinatii de condimente cu cantitati mici de carne, ca sa vedeti daca va place.
Pofta buna!

 

Spune-ne parerea ta