Dovleac de Halloween

 
Daca aveti copii, sigur va pregatiti de Halloween. Stiu ca e o sarbatoare imprumutata, dar e un motiv bun pentru petreceri si voie buna.  E al treilea an in care sculptam si noi dovleac asa ca am capatat oarece experienta. Nu suntem chiar experti, dar am hotarat sa va povestim si voua ce-am invatat. Anul asta ne-am avantat sa facem un model mai complicat. Initial nu ne-am gandit sa il punem pe blog, de aceea ne cerem scuze pentru caliatatea fotografiilor. Nu vom mai face altele pentru ca maine dimineata, Maya va duce dovleacul la scoala.
 
Dovleac de Haloween video
1. In primul rand aveti nevoie de dovleac. Exista mai multe soiuri. Acesta din imagine  (productie proprie), care arata ca o portocala decojita, se pare ca e cel mai nimerit, pentru ca are multi samburi si in concluzie, o parte cu pulpa mult mai subtire. Si alte soiuri sunt bune, dar veti avea mai multa munca atunci cadn va trebuis a il goliti. Aveti grija sa fie un dovleac sanatos. daca e lovit, riscati sa se strice foarte repede, iar dovlecii stricati miros foarte urat. Cu cat dovleaucl e mai mare, cu atat veti avea mai mult de lucru cu el.
 
Daca il cumparati mai devreme, aveti grija sa il pastrati la rece, ca sa nu se strice.
 
2.  Cautati sau desenati modelul dorit. Daca taiati gresit, nu veti putea lipi la loc pe google, gasiti sute de modele. Desenati cu un marker sau pix, pe dovleac, liinile pe care le veti taia. In felul acesta nu veti risca sa stricati dovleacul.
 
3. Pentru a taia fara efort si fara sa va raniti aveti nevoie de un cutit subtire, cu zimti, sau un cutit special pentru asta. (vedeti in imaginea de mai jos)
 
4. Taiati intai capacul dovleacului, in linie dreapta sau cu zimti, cum va place. Cu o lingura scoateti „matele” dovleacului (samburii). daca aveti gradina, pastratii si puneti-i la uscat. Daca nu, ii puteti pune totusi la uscat, iar apoi puteti praji semintele cu sare. Sunt delicioase.
Incercati sa scoateti cat mai mult din pulpa dovleacului. Daca nu exista suficient aer in interior, lumanarea nu va arde.
 
5. Incepeti sa decupati modelul, folosind cutitul ca pe un ferastrau, cu grija si rabdare. Atentie, va puteti rani foarte usor. Daca aveti nevoie sa intoarceti dovleacul, il puteti pune intr-o oala, ca sa nu se rostogoleasca.  Aveti grija sa lasati suficient spatiu intre ochi, nas si gura pentru ca bucatile ramase sa nu se rupa usor.
 
6. Puneti o lumanare inauntru si aprinde-ti-o. In cazul in care nu sta aprinsa, inseamna ca nu are suficient oxigen si mai trebuie sa scobiti interiorul dovleacului. De asemena si spatiul de la dinti si ochi trebuie sa fie suficient de mare ca sa patrunda usor aerul.
 
Incercati sa pastrati  dovleacul intr-un loc racoros.  Noua ni s-a stricat anul trecut unul si nu pot sa va spun cat de urat miroase.
 
Noi am optat anula cesta pentru un model mai complicat. Ambii dovleci sunt de la noi din gradina. pe cel mic l-am facut prima data, ca sa vedem cat spatiu e nevoie sa taiem in gura celui mare, apoi pe cel mic l-am fixat cu o frigaruie, in interiorul gurii celui mare.
 
Distractie placuta!
 
 
 
 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*