Gulyas la ceaun- strangere de fonduri pentru Crucea Rosie

Este a patra oara cand participam la Festivalul catlanelor (ceaunelor)- un eveniment caritabil organizat in fiecare an in ultima zi a Zilelor Aradului,  pentru Crucea Rosie. A fost o zi frumoasa, vremea a tinut cu noi, adica n-a fost nici prea cald nici n-a plouat, iar mancarea a iest foarte buna. N-o spunem noi, ci o spun cei care au gustat.
Am pastrat traditia de a nu gati foarte pikant, iar ceaunul nostru a fost singurul din cele peste 20 din care au putut gusta si copiii. Ne bucuram ca cei care au gustat in anii trecuti, au cautat si de acesta data standul nostru si au avut rabdare pana cand mancarea a fost gata. Ma mandresc cu o echipa din ce in ce mai profi, in care un rol important a avut Maya, care s-a implicat in tot, de la taiat legumele, la invartit in ceaun cu mare grija. Tot impreuna cu ea am gustat si condimentat gulyasul. Cred ca in curand va putea sa faca o tocanita din asta de cateva zeci de portii si singura 🙂

A fost o zi frumoasa pentru care va multumim! Multumim si sposnorului nostru Selgros, fara de care evenimentul nu ar fi fost posibil.

desigur, n-am sa va las fara reteta, asa ca iat-o:

Ingrediente:
25 kg de spata de porc
15 kg ceapa
5 kg ardei
3 kg morcovi

15 kg cartofi
3 kg ciuperci proaspete
250 g boia de ardei dulce
20 g chimen macinat
20 g seminte de chimen
3 kg afumatura
pasta de ardei iute- 200 g
pasta de ardei dulce- 200 g
o lingurita seminte chimion

ghimbir praf dupa gust
sare si piper dupa gust
ienibahar macinat dupa gust
cateva frunze de dafin – vreo 20 (cu moderatie pentru ca strica gustul)Boiaua est foarte importanta si trebuie sa fie de foarte buna calitate. Daca folositi boia de  ardei iute, trebuie sa micsorati cantitatea dupa gust.

Ceapa si ardeiul se taie julien si se calesc in putin ulei, doar cat sa se inmoaie. Adaugam si morcovii taiati rondele. Totul la foc mic (jar). Cand ceapa este moale si devine sticloasa, sa adauga mirodeniile si carnea. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Se lasa sa fiarba in suc propriu, amestecand des (in special la o asemenea cantitate) Daca este nevoie se adauga cate putina apa. Dupa ce carnea a lasat suficienta zeama, sau dupa ce ati adaugat apa (daca doriti mai multa zeama trebuie sa adaugati si apa), se poate pune si boiaua. Se lasa sa fiarba la foc mic, aproximativ 2 ore, amestecand din cand in cand, cu grija. La final am adaugat cartofii taiati bucati mari, iar dupa ce acestia au fiert, am adaugat si ciupercile taiate felii.

Pofta buna!

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*