Cotlet intreg la gratar

Asa cum v-am promis, revin cu detalii despre felul principal pe care l-am pregatit la  Learning by burning Arad, si anume, doua bucati intregi de cotlet de porc cu tot cu coaste pe care le-am marinat frumusel cu o seara inainte si pe care le-am tinut aproximativ 2 ore pe gratarul Outdoorchef cu carbuni, timp in care le-am si afumat cu lemnisoare de stejar provenite de la butoaie de vin. Dar sa va povestesc cum am facut:

Ingrediente:

cotlet intreg de porc cu tot cu coaste
Pentru marinare:
1 bere de buna calitate
1 lingura de boabe de mustar
putin ulei de masline
1 cana de apa
2 linguri de otet balsamic
jumatate de lingurita de ghimbir praf
jumatate de lingurita piper proaspat macinat
un varf de lingurita de ienibahar macinat
1 cepa taiata in 4
2-3 catei de usturoi zdrobiti
Pentru afumare
chipsuri de lemn pentru afumare- gasiti aici diferite arome
pentru jar
bricheti cocochef- sunt carbuni din coaja de nuca de cocos, cu o forma speciala care produc temepraturi foarte ridicate, foarte putin fum,  iar jarul dureaza foarte mult.
Cum am facut? Cu o seara inainte am pregatit o marinada din toate ingredientele de mai sus. Nu trebuie sa faceti altceva decat sa le amestecati si sa le puneti peste carne. Aveti grija ca aceasta sa fie bine unsa si acoperita cu marinada. Acoperiti-o cu o folie alimentara si lasati-o la frigider pana a doua zi. Este bine sa stea la marinat macar 12 ore.
Am pregatit jarul. Cand temperatura sub capacul gratarului a ajuns la 250 de grade C, am asezat bucatile de carne (scoase din marinada) pe gratar. Pentru ca temperatura era suficient de mare, am profitat de moment si am gatit bucatile pe toate partile pentru 1-2 minute, pentru a forma o crusta care sa mentina sucurile in interior. Apoi am mutat bucatile de carne intr-o parte a gratarului unde jarul este protejat de sistemul de palnii care nu permite ca grasimea sa se scurga in foc.
Am inmuiat lemnisoarele aromate in apa, apoi le-am adaugat o parte direct in jar, iar alta parte pe o bucata de folie de aluminiu pe care am asezat-o in jar. Am infipt cate un termometru in fiecare bucata de carne si am inchis repede capacul pentru a nu lasa fumul aromat sa iasa. Am avut grija ca temperatura sub capac sa ramana constanta. Cotletele au stat sub capac vreo doua ore timp in care s-au afumat si au capatat in interior, sub crusta caramelizata cate un inel roz, datorat afumarii cu lemnisoare de la butoaiele de vin rosu. Aroma nu v-o pot descrie in cuvinte 🙂
De-a lungul celor doua ore, le-am intors pe toate partile, cu grija sa tinem capacul cat mai putin deschis. In final, cand termometrele aratau 81 de grade Celsius in interiorul ambelor bucati de carne,  ne-am declarat multumimti si am luat-o de pe gratar. Am acoperit-o imediat cu folie de aluminiu si am lasat-o sa se odihneasca 10 minute.
Dupa atatea reteta delicioase pe care le-am gatit pe gratarele Outdoorchef, concluzia mea este ca e pacat sa ne limitam doar la mici, carnati si cefe, pentru ca viata e scurta si retete sunt mai multe decat vom putea vreodata gusta.

One Comment

  1. Felicitari !
    arata foarte bineee..
    .la numai doua ore carnea s-a fragezit suficient ? la ce consistenta a ramas?
    ce temperatura de gatire ai mentinut sub capac ?

    Multumesc pt raspunsuri !
    Cristian

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*