Ceapa este probabil unul din cele mai folosite alimente în întreaga lume. Ea este cea care dă gust mâncării și este indispensabilă în foarte multe rețete.
Există numeroase varietăți de ceapă, cu arome, dimensiuni și culori diferite. Toate însă au ceva în comun: ne fac să plângem!
De ce și ce putem face să evităm acest disconfort care pe mulți dintre noi ne alungă din bucătărie? Ce este mit și ce este adevăr
în „trucurile“ răspândite prin bucătarii? Vom vedea în rândurile care urmează. De asemenea, dacă din experiența voastră ați mai ajuns și la alte concluzii, vă rog să ne povestiți și nouă. Discuția este deschisă.
Prima data, sa vedem ce anume ne face sa plangem atunci cand taiem ceapa:
Ca orice alta fiinta vie de pe planeta asta, si ceapa are un mecanism de aparare impotriva daunatorilor. In acest caz, impotriva noastra. In momentul in care taiem ceapa, se produc niste reactii chimice intre substantele eliberate care produc acidul sulfenic, o substanta volatila iritanta. Adica o chestie care se evapora foarte repede si ajunge in ochii si caile noastre respiratorii. In acet moment, este randul nostru sa ne aparam impotriva cepei. Pentru a proteja ochii, glandele lacrimare incep sa produca imediat lacrimi, in incercarea de a combate iritatia. In caile respiratorii…in nas in principal, se produce aceeasi reactie. Asa ca pe langa faptul ca lacrimam, la cei mai sensibili dintre noi, incepe sa ne curga si nasul.
Buuun! acum ca am stabilit care-i problema, sa vedem ce-i de facut! daca tot ne-o facem cu mana noastra, trebuie sa gasim si solutii !:P 

Eh, dar aici, avem multe variante si oare care-i cea mai buna? Parca n-am vrea sa tot experimentam pe lacrimile noastre. Eu n-am avut incotro. Lucrand in domeniu, m-am obisnuit sa tai cantitati uriase de ceapa. Si credeti-ma ca nu am timp sa ma plang! 🙂
Din ce am observat eu insa, cea mai buna metoda de a curata ceapa fara sa plangeti, este sa o raciti bine in frigide inainte. Si metoda cu tinutul sub apa rece functioneaza partial, dar nu atat de bine cat racitul in frigider. Pentru ca nu o puteti taia marunt, sub jet de apa.
Sa vedem si alte metode pseudi-stiintifice:
1. Sa tii un bat de chibrit intre dinti (in unele locuri am citit ca se tine un chibrit aprins intre dinti…infiorator!), in timp ce tai ceapa!
Nu-i vad rostul. In afara de faptul ca te pacalesti singur sa nu mai respiri pe nas, cu ochii tot n-ai rezolvat problema. E adevarat ca iritatia nu mai este atat de puternica, dar disconfortul nu dispare. Iar de chibritele aprinse nici nu mai vorbesc.
2. Sa folosesti un cutit ascutit.
Oricat de ascutit ar fi cutitul, tot vei taia ceapa cu el, iar ea va elibera substantele iritante. Este adevarat ca, daca cutitul este foarte subtire si foarte ascutit el nu va sfasia atat de tare celulele cepei, dar tot nu va impiedica pe deplin elibrarea susbstantelor iritante.
3. Sa pui o lumanare pe masa cand tai ceapa
Serios! a incercat cineva?
4. Sa folosesti un robot de bucatarie sau alte asemena aparate
Asta functioneaza, dar nu va aplecati peste vas cand scoateti capacul. As completa si aici cu racitul cepei in frigider inainte de a o pune in robot.
5. S-ti pui morcovi in nas
Asta a fost amuzanta! De ce as vrea sa-mi bag morcovi sau orice altceva in nas? Si chiar daca in felul asta mi-as tine respiratia, ochii tot nu sunt protejati.
6. Sa tai ceapa sub hota pornita
Ar putea functiona foarte bine daca am sta cu fata cat mai departe de hota. Totusi este o metoda valabila doar atunci cand avem spatiu pe aragaz.
7. Sa porti ochelari de protectie si masca chirurgicala
Daca nici o alta metoda nu fonctioneaza, asta sigur functioneaza. Dar cred ca este foarte anevoios sa faci chestia asta, numai pentru a taia ceapa.
8. Sa mesteci o frunza de patrunjel in timp ce tai ceapa
Asta-i pentru ca sa nu-ti miroase gura a ceapa dupa ce ai mancat-o! Nicidecum pentru ca sa nu plangi cand o tai. As mai adauga si marul, pentru acelasi remediu.
9. O alta metoda, care cere insa multa practica, este taiatul cepei foarte repede. Nu va apucati insa de asta fara exercitiu si tehnica, riscati sa va taiati degetele.
Cam astea au fost metodele de care am auzit eu si pe care mi le amintesc acum. Daca intre timp mai aflu ceva, am sa revin cu completari.
10. Cea mai buna metoda, insa, dintre toate metodele care exista si care nu va va inlacrima ochii sub nici o forma, este sa puneti pe altcineva sa taie ceapa. Aceasta metoda este 100% garantata impotriva plansului! 🙂
Va doresc pofta buna !
Eu o pun pe nevasta-mea sa taie ceapa!
hihi.
eu am ochelari de protectie – onion goggles :)) i'm sooo very funny cand tai ceapa :))))
evident, ii folosesc doar cand am de-a face cu cantitati serioase (de ex cand fac pyaz bahji)
Eu tin apa in gura si functioneaza 🙂
la fel si eu 🙂
Secretul este sa nu te atasezi indeajuns de mult de ceapa, ca sa nu incepi sa te smiorcai atunci cand o tai.
Si daca mai varsati si voi barbatii o lacrima din cand in cand doar n-o fi foc.
http://armoniasimturilor.blogspot.com/
Mazi. Am citit despre ei! fain! 🙂
Edith, n-am incercat. Multumesc pentru completare! 🙂
Marcel, cea mai buna metoda!! Sotia mea, ma cheama pe mine cand e de taiat ceapa si iese din bucatarie! :))) :)))
Minoki, la cata ceapa am taiat eu…sunt imun deja :)))
Eu incerc sa respir pe gura. Cand imi iese, e chiar util…dar de cele mai multe ori e cam greu sa nu respir pe nas.
M-au distrat metodele expuse 🙂 Eu o aplic pe cea cu ceapa tinuta in frigider si functioneaza foarte bine.
Metoda pe care o foloseste sotul meu ca el raspunde de asta, este sa tii ceapa (cepele) intr-un vas cu apa, minim o ora. Si functioneaza… nu mai plangi. Super articolul.
eu tai ceapa in doua o las 5 min in apa rece si dupa aceea o maruntesc.
Apropo bucataras maniac am citit pe un blog….undeva ca nu este indicat sa pastrezi ceapa taiata … oxideaza si devine nociva sau ceva in genul asta!! Cat de adevarat e??
=)) pe lângă utilitate postul ăsta are o parte amuzantă rău:))
mă gândeam cum ar fi să combin mai multe soluţii gen: morcovi în nas, ochelari pe ochi în timp ce mănânc de zor pătrunjel:))
DiAnais, :))) Mai greu, dar e chestie de obisnuinta 🙂
VertAnge , ma bucur ca ti-a placut! :)) Si mie mi se pare cea mai buna metoda.
Anonim, functioneaza si cu apa, dar nu chiar asa de bine ca si cu frigiderul. :)) Nu cred ca e toxica daca se oxideaza. Dar aia nu inseamna ca nu e mai buna proaspata.
Sara & Miki , multumesc 🙂
Injineru', ai sa devii… ce zic eu robot de taiat ceapa, un adevarat Cyborg de taiat ceapa…:))) Ma bucur ca te-ai amuzat! 🙂 Si eu m-am amuzat cand l-am scris! 🙂
Ciuşca, asa este! 🙂
Substanţele volatile eliberate de doamna ceapă au efecte doar inhalate pe căile nazale. Cu alte cuvinte, putem să-i şoptim cepei la ureche câte şi mai câte, cu ochii larg deschişi chiar lângă dumneaei, atâta vreme cât nasul e blocat. Respiratul doar pe gură chiar funcţionează, mai ales dacă există la îndemână şi un vizor de scafandru. Mai în glumă mai în serios, o ceapă trecută de câteva ori pe sub un jet de apă rece şi tăiată la o viteză normală, fără pauze de chitchat, e inofensivă. Omul este, până la urmă, o creatură superioară 🙂
Ba sa stii ca functioneaza chestia cu tinutul betelor de chibrit in gura (nu aprinse insa :)) Eu folosesc metoda asta de ani buni 🙂
Ina, si Diana a incercat si spune ca nu-i nici o diferenta. Probabil ca depinde de la persoana la persoana, in functie cat de sensibili suntem la ceapa.
M-am amuzat citind metodele impotriva lacrimarii produse de tocatul cepei. As dori sa vin si eu cu o sugestie….OTETUL !
Cand am de tocat mai multa ceapa, imi pregatesc o farfuriuta cu putin otet langa mine. Inainte de a toca jumatatile de ceapa, le inmoi un pic in otet. Repede si foarte putin, cat sa nu stric gustul mancarii pe care urmeaza s-o prepar. La mine functioneaza garantat. Sper sa va fie de folos.
Bucatar maniac, felicitari pentru blog !!!
Lucia L.
Lucia, Multumim! Sugestia ta e binevenita! 🙂
Daca tot se discuta despre ceapa aici, as avea si eu o…enigma despre ea. Am vazut in multe retete ca ceapa se poate toca in blender, robot etc. Am incercat si eu o singura data si mi-a iesit extrem de amara. Care o fi motivul?
Alexandra
ai dreptate. uite aici o solutie si poti s-o verifici cind vrei: tine apa in gura (asa, vreo 2 guri de apa) cind tai ceapa. functioneaza 99%.
asa este. eu asa fac
O metoda care functioneaza dar este destul de incomoda este sa tineti apa in gura in timp ce taiati ceapa.
@Alexandra, n-o fi fost buna ceapa! Eu o fac in robot foarte des si nu am patit!
@Anonim, multumim pentru sfat! 🙂
@Dan-Irinel si Ionel, multumim pentru sfat! 🙂
cand toci ceapa tine apa in gura.dar nu o inghiti, toata iuteala cepei va ramane in apa !
Incercati si asta : din miez de paine modelati o biluta pe care o infigeti in varful cutitului cu care urmeaza sa tocati ceapa.La mine a functionat.
Incercati sa mestecati guma (de mestecat…) in timp ce taiati ceapa; la mine a mers.
Aveti un blog genial, util, amuzant, fermecator. Felicitari!
Poti folosi o masca de gaze !
Garabtez ca merge suta la suta !
Am incercat personal !
De mare ajutor sfatul asta, mai ales cand ceapa e leguma ta preferata 😀
Am incercat insa tot imi da o lacrima doua acol :))
O alta metoda este aceea de a tine in gura o felie de paine. Eu am ncercat, dar nu am remarcat o diferenta prea mare. Cea mai buna metoda testata de mine este curatatul si tinutul cepei in apa rece. Felicitari pentru blog!
Ar mai putea fii adaugat punctul 9. Solutia ideala de a consuma ceapa, fara lacrimi si resturi menajere rezultate in urma procesarii, este aceea de a folosi ceapa alba, rosie sau verde procesata, gata de utilizare, de la ***** ** ***** **** . Avantajele consumului de ceapa procesata, gata de utilizare, sunt: Utilizarea 100% a produsului platit. Fara resturi menajere. Tăiaţi consumul de apă cu 30%. Eliminati 100% deşeurile de ceapa Reducerea timpului si a costurilor cu angajatii. Produs gata de utilizare. Fara lacrimi ceea ce inseamna si angajati mai fericiti. Fara conservanti, 100% BIO. Participa si tu la educarea prietenilor si rudelor tale prin consumul de ceapa BIO si la eliminarea de resturi menajere rezultate in urma procesarii acesteia in bucataria ta. Atata timp cat consumi ceapa gata procesata de la noi, participi implicit la salvarea Mediului. Succes la zambit!
am auzit din "vorbele de duh ale strabunicii" :)) ca ajuta sa ti jetul de apa de la chiuveta deschis….eu sincer n-am incercat-o si nici nu-i vad smecheria…platesti mai mult la apa si asta te face sa plangi mai tare decat atunci cand tai ceapa?
e amuzant si nefolositor
multumesc
Si eu tin apa in gura cand tai ceapa, am vazut asta intr-o emisiune de gatit, am incercat si chiar merge! Nu trebuie sa tineti o cantitate mare de apa in gura,doar o inghititura mica, si sa o tineti mai in spate, la amigdale :))
Si eu tin apa in gura cand tai ceapa. Am vazut aceasta metoda intr-o emisiune de gatit, am incercat si merge!:)
1.Se tine o bucatica de paine in gura,de preferat coaja de paine.
2.Se da cutitul prin apa.
Ambele metode functioneaza perfect….cel putin la mine 🙂
mama m-a invatat alta metoda ce a functionat de fiecare data si anume: in timp ce tai ceapa spui din ce in ce mai repede "pe mine ma cheama ceapa, pe tine te cheama x(numele vostru)". Incercati-o, la mine a mers si cand am taiat 2kg de ceapa pt o masa festiva desi dupa ce am terminat numai asta puteam sa spun. hahaha
mama m-a invatat alta metoda ce a functionat de fiecare data si anume: in timp ce tai ceapa spui din ce in ce mai repede "pe mine ma cheama ceapa, pe tine te cheama x(numele vostru)". Incercati-o, la mine a mers si cand am taiat 2kg de ceapa pt o masa festiva desi dupa ce am terminat numai asta puteam sa spun. hahaha
Mi-am cumparat o pereche de ochelari de bazin pe care i-am purtat o singura data in bazin. In rest doar in bucatarie la taiatul cepei. Dar ma intrebam cum de nu mai plang de o vreme cand tai ceapa. Se pare ca secretul e ca o tin in frigider, nu mai cumpar doar cate una. 🙂
;))))))) buna ideea sa pui pe altcineva sa-ti taie ceapa !! Eu am incercat cu apa in gura dar nu a mers, insa a mers varianta flacara: am aprins un ochi la aragaz , m-am mutat cu taietorul langa si m-am apucat de treaba (foarte bun).Mama mai avea o varianta :dupa ce curata ceapa si o spala o taia in 2 si o lasa 10minute intr-un lughean cu apa rece.
…………Cred ca cea mai buna metoda ar fi…Ochelari de scafandru,Un cleste de rufe pentru prins…nasu si o banda de scotch (din acela gri) peste gura.Daca taie ceapa…soacra.
Nu am stiut de chestia cu frigiderul…dar eu tin de obicei ceapa in firigider,in punga si…tot imi aduc aminte de…regimul de trista amintire cind o tai.Asta pina cind nu am avut o zvicnire a ultimului meu neuron in viata si…am pus un ventilator in fata tocatorului care sa sufle dinspre mine inspre…ceilalti din incapere.
Functioneaza dar…trebuie sa merite deranjul.Pentru o ceapa…imi tin respiratia…daca nu e prea mare.Si,bineinteles,ochii inchisi.Glumeam…,ohii inchisi ar merge,poate,in cazul inn care se doreste a se face mincare cu carne.
Imi place mult siteul,nu-mi place…,,Feis bucul''…Imi place ca se povesteste…tehnic,se explica…fenomenul,sa-i spun asa,si…e prezent si umorul.L-am si salvat la ,,Favorite''…
Sa nu fiu chiar anonim…Sunt Gelu din Timisoara.
de 10-12 ani de cand am inceput si eu sa toc ceapa, nu am varsat o lacrima. iau putina apa rece de la robinet si o tin in gura cat timp toc ceapa. chiar functioneaza!
de 10-12 ani de cand am inceput si eu sa toc ceapa, nu am varsat o lacrima. iau putina apa rece de la robinet si o tin in gura cat timp toc ceapa. chiar functioneaza!
sunt f alergica la taiatul cepei, asa ca plang, imi curge nasul si imi raman ochii umflati cam 2 ore dupa eveniment ( nu la o sg ceapa ci la cantitati mai mari),asa ca am incercat muuulte metode, se pare ca cea mai potrivita pt mine e cea cu pastilele de lumanare, pe care le asez langa tocator, se pare ca intr-adevar uleiul volatil e captat de flacara in proportie de 99%
se poate introduce un morcov in anus si scapati de griji :))))))))))
taiati ceapa in fata ferestrei deschise. functioneaza si chiar e foarte placut. inspiri aer fresh in timp ce substantele iuti din ceapa, " se calca in picioare" ( expresia preferata a prezentatorilor de stiri ) sa iasa afara. alta metoda: tineti ceapa taiata in jumatate, intr.-un castron , printre cuburi de gheata. nu este indicat sa puneti apoi cuburile de gheata, in vreun cocktail. hi, hi, hi! sau poate ca da…!
Eu tai ceapa in apropierea aragazului aprins. In felul acesta se produce un curent care duce vaporii iritanti de la ceapa spre foc si astfel nu mai ajung la ochi.
Alte metode, cum ar fi cea cu apa in gura, probabil functioneaza prin autosugestie. Spunea cineva ca pune in apropiere o lumanare aprinsa. Da! functioneaza la fel ca metoda descrisa de mine dar la un nivel mai mic
Când știu din timp ca trebuie sa gătesc cu ceapa, o ţin in apa rece mai mult timp si nu mai ustura deloc. Când fac ceva pe moment, ţin apa rece in gura, însă trebuie schimbata când si când, când se încălzește începe sa mă usture :)))) Mi-a mai spus cineva sa pun oțet pe cuțit, am încercat…ustura :D…ceapa, nu oțetul :))
cum nu-s mare bucatareasa si gatesc de nevoie, nu de placere, n-am mai fost de multa vreme pe aici. Azi, lovindu-ma pofta de o salata de fasole cu ceapa, imi zic: las ca toc rapid la robot, in 2 minute, cu cutitul S, ceapa tot amara s-a facut. Si-am zis ca stiu eu un bucatar maniac de bun pe care sa il intreb. De ce se amaraste ceapa la tocat? Doar sunt si tocatoare electrice cu cutite similare prin comert dedicate pentru ceapa si verdeata, tot asa o fi si cu alea?
Nu am patit niciodata sa se amareasca si nici nu am auzit pe nimeni sa mai souna asta. Nu cred ca sunt cutitele de vina. Doar toata lumea taie ceapa cu cutitul.
Eu folosesc robotul;) Cea mai bună metodă 😉