Aluat pentru pizza

aluat de pizza,cum se face aluatul de pizza,jamie oliver,aluat de paine
As mai adauga, la acest titlu „sau aluat de paine“ pentru ca l-am folosit la paine si a iesit extraordinar. M-am gandit ca ar fi util sa postez aceasta varianta pentru aluat de pizza, separat, in caz ca aveti nevoie de ea, sa o gasiti usor, in sectiunea de link-uri „Pizza si paste“ de pe bara din dreapta a blogului.
Este vorba despre o reteta a lui Jamie Oliver, cu nimic speciala la prima vedere. Adica, contine apa, faina si drojdie ca orice reteta de pizza. Cred insa ca proportia cantitatilor conteaza foarte mult pentru un rezultat excelent. Asa ca ar fi bine sa respectai cantitatile, daca doriti sa va iasa asa.
Din jumatate din cantitatea de mai jos, mie mi-au iesit 3 pizza mari, iar din cealalta jumatate mi-a iesit o paine de marime medie.

Ingrediente
1 kg faina 00
650 ml apa calduta
4 linguri ulei de masline
1 lingura rasa de zahar
1 lingura rasa sare
14 g drojdie uscata
(inca o mana de faina pentru blatul de lucru)

Drojdia am inmuiat-o cu putina apa calduta si am adaugat si zaharul. Faina, am cernut-o impreuna cu sarea. Am adaugat drojdia, uleiul de masline  si apa in mijloc si am amestecat cu mana, din interior spre margini (intr-un vas) pana ce aluatul a inceput sa se lege. L-am turnat pe blatul de lucru pudrat cu faina si l-am framantat sanatos, pana am obtinut ceea ce vedeti mai sus. L-am impartit in doua. O bucata am folosit-o la paine, iar pe cealalta la pizza.

Am lasat aluatul sa dospeasca vreo ora, intr-un loc caldut, intr-un vas, acoperit cu un prosop.
Dupa timpul de dospit, aluatul aproape ca si-a triplat volumul. L-am rasturnat din nou pe blatul de lucru si l-am mai framantat putin pentru a elimina aerul. L-am impartit in bucati pe care le-am intins cu sucitoarea, in forma tavii de pizza, la grosimea dorita. Mie imi place ca blatul de pizza sa fie ca mai subtire, dar voi puteti sa il faceti cat de gros doriti.
Umpleti pizza cu ce doriti. 
Pofta buna!

aluat de pizza,cum se face aluatul de pizza,jamie oliver,aluat de paine

23 Comments

  1. Exact asa il fac si eu. Si este foarte bun.

  2. bucatarmaniac

    Horoscop,multumesc pentru feedback!

  3. O DA, asta da aluat de pizza! ca am tot incercat felurite variante si niciunul nu era pe placul meu (sau mai bine zis al sotului meu)!
    Am incercat si varianta ta si vreau sa spun ca rezultatul a fost unul sooper! si eu si sotul meu am zis ca asta sigur trebuie folosit de acum inainte, l-am putut pune cat de subtire am vrut!
    asa ca multumim frumos! si spor in ceea ce faci!
    Ely – Arad.

  4. bucatarmaniac

    Ely, cu placere. reteta nu este a mea, dar si mie imi place foarte mult varianta asta. Multumesc pentru feedback!

  5. ce faci cu uleiul de masline?

  6. am o foarte mare problema, am pus un strat de aluat mai gros[pt ca asa imi place]. a crescut demential de frumos, pufos,delicios la gust. DAAR., fundul aluatului a iesit,,tare a piatra. nu era ars, de o culoare superba, nu s-a prins deloc[am pus intr-o tava teflonata si nu am uns-o cu nimic,nici ulei, nici faina]
    ah da, eu am pus uleiul de masline in aluat.
    ce sa ii fac sa nu mai iasa asa tare fundul? e a 3-a reteta incercata de pizza , si al 3-lea fund tare,,,

    • bucatarmaniac

      Raluca, incearca sa faci aluatul putin mai moale si eventual sa introduci un vas cu apa in cuptor, sub tava. Si focul mai mic.

    • Pune mai putin zahar pt ca de asta iese tare la" talpa"iar uleiul de masline se pune la framantat cand aluatul este aproape gata.Se framanta pana nu se mai lipeste de vas sau de mana.Bafta si pofta buna.(Atentie la temperatura cuptorului si la timpul de coacere…200+210 grade si 15-20 min in functie de grosimea blatului)

  7. Cautati tava cu gauuri p fund in comert se va coace extraordinar d frumos

  8. Szabo Ioana

    Si cu uleiul de masline cum ramane …

  9. Cristian I.

    @Ioana Szabo. m-am uitat pe reteta lui J.Oliver, dupa care s-a inspirat, si el zice acolo asa: "In a jug, mix the yeast, sugar and olive oil into the water and leave for a few minutes, then pour into the well".
    Deci, el amestesca drojdia cu zaharul si uleiul de masline si le adauga in apa,lasa cateva minute si apoi toarna tot in mijlocul fainii.

  10. Buna. Cu acest aluat am facut de cateva ori paine, excelent de gustoasa. Azi am inlocuit faina 00 cu faina de secara. E un esec total : nu a crescut deloc, nici dupa amestecul ingredientelor, nici la cuptor. Oare unde am gresit? ar fi trebuit mai putina faina? as fi incantata sa aflu raspunsul si sa remediez greseala.
    Claudia

    • Nu ai facut nicio greseala, asa "creste" cand pui doar faina de secara. Poti pune cantitati juma-juma si atunci altul este rezultatul. Cel putin la minea asa e.

  11. incearca sa inlocuiesti apa calduta cu lapte si putina apa minerala…va fi pufos si foarte gustos aluatul….

  12. faina de secara nu are gluten deci nu are cum sa creasca,faina de sacara se lucreaza in amestec cu faina de grau

  13. Razvan Ghita

    Salutare, iti recomand sa folosesti faina 650 sau daca gasesti, este si mai buna faina 550, textura o sa fie mult mai elastica si creste cat trebuie

  14. Gabriel Ionescu

    Incearca in loc de ulei de masline sa folosesti unt sau grasime animala, ai sa vezi diferenta. Iar la sare cred ca as pune 2 lingurite la 1 kg faina, pare mult dar nu e.
    Si inca o chestie, lasati aluatul la frigider cateva ore bune, poate chiar peste noapte.

  15. Razvan Ghita

    Salutare, scuze de confuzie, acum am vazut ca ai pus faina 00 nu tip 000, spor la Pizza

  16. e fenomenala aceasta reteta,eu de cate ori o fac iasa bine pizza,acum as vrea sa o incerc si la paine

  17. Senzationala reteta! Tin sa spun ca am respectat rereta, am folosit insa faina Arpis 000 si rezultatul a fost neasteptat! Am pus pe baza de mai sus prosciuto crudo si gorgonzola cu cateva frunze de ruccola.
    Mmmmmmmm. Pofta Buna tuturor!

  18. Se poate congela? Multumesc!

    • Cristian Borod

      Se poate. E bine sa il ungi usor cu ulei inainte de a-l pune in congelator, ca să nu se lipească când se decongeleaza. Dar e atat de usor de facut incat nu prea are rost sa il congelezi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*