Rosii uscate la soare

rosii uscate la soare,rosii uscate,reteta rosii uscate,rosii uscate in ulei

Chiar daca ultimele saptamani au fost toride si nu am gatit prea mult, am profitat de canicula pentru a pregati niste rosii uscate la soare. Am si avut noroc de niste rosii de gradina, sau daca vreti, rosii „organice“.

Desigur, cei care au inventat rosiile uscate au fost italienii. Ei le-au uscat pentru prima data, in podurile caselor, sub acoperisurile de tigla, ca o modalitate de a le pastra pentru iarna. Banuiesc ca nu existau frigidere sau sere   performante pe vremea aceea. Astazi se folosesc pe intreg globul intr-o mare varietate de mancaruri.

Rosiile uscate au proprietatea de a-si pastra vitaminele si valoarea nutritiva, prin uscare pierzandu-si doar umezeala. Pentru a obtine un kilogram de rosii uscate, este nevoie de aproximativ 10 kg de rosii, sau poate chiar mai mult.

Am cautat pe net, sa vad care sunt modalitatile prin care pot sa fac rosii uscate si am gasit o gramada de inventii. Ele se pot usca chiar la soare, in cuptor sau cu ajutorul unor aparate pentru deshidratat fructe. In toate cazurile, este nevoie de un mediu cald, uscat si bine ventilat.

Exista si modalitati mai haioase! De exepmlu, cum poti sa usuci rosiile cu ajutorul unei masini (autoturism)? Foarte usor! ai nevoie in primul rand de o masina, marca nu conteaza!Mai ai nevoie de niste rosii si niste tavi pe care sa le asezi. Parchezi masina la soare, si rosiile inauntru. Succes garantat!

Nu am avut insa nevoie de masina, pentru ca la mine pe terasa zilele acestea, temperaturile s-au apropiat de 45 de grade C, daca nu mai mult.

Ingrediente:
rosii
ierburi aromate proaspete sau uscate
putina sare


In primul rand, rosiile pe care urmeaza sa le uscam nu trebuie sa fie moi. Trebuie sa fie coapte, dar nu exagerat.
Am vrut sa fac niste rosii uscate si aromate, asa ca am profitat din plin si de caldura si de padurea de condimente pe care o cultiv pe terasa. Am taiat rosiile felii, ca sa se usuce mai repede, dar pot fi taiate si jumatati daca sunt mai mici. Le-am asezat pe niste tavi, pe hartie. Era si mai bine daca as fi avut niste gratare pe care sa le asez. Am cules mirodenii: oregano, busuioc de toate felurile, rozmarin si cimbrisor. Le-am frecat cu putina sare grunjoasa si le-am presarat peste rosii. Le-am lasat la soare, acoperite cu tifon, pentru a le feri de muste sau alti pofticiosi cu multe picioare. Noaptea le-am adus in casa, pentru a le feri de umezeala.
A fost nevoie de trei zile.Timpul de uscare variaza in functie de caldura si umiditatea din aer.
Probabil ca ar mai fi trebuit sa le las vre-o doua zile cel putin, pentru a fi perfect uscate, dar a venit ploaia si cam asta a fost! De aceea le voi pastra in frigider.
Ele se mai pot conserva si in ulei de masline aromat.
Pofta buna!

rosii uscate la soare,rosii uscate,reteta rosii uscate,rosii uscate in ulei
rosii uscate la soare,rosii uscate,reteta rosii uscate,rosii uscate in ulei
rosii uscate la soare,rosii uscate,reteta rosii uscate,rosii uscate in ulei
rosii uscate la soare,rosii uscate,reteta rosii uscate,rosii uscate in ulei

24 Comments

  1. Elena Toma

    Imi place! Eu am la activ doar o crunta nereusita… S-au acrit, in loc sa se usuce, cu toata sarea de mare. Iar la cuptor n-am incercat. Daca mai prind calduri caniculare si cu soare intens pe zona de uscat mai incerc. Si o sa le pun in ulei de masline, presate putin, intr-un borcan. Felicitari!

  2. bucatarmaniac

    Elena, a fost foarte cald si s-au uscat destul de repede. le-am si taiat destul de subtiri. In mod normal trebuia sa le las jumatati sau macar sferturi, dar atunci probabil ca s-ar f stricat. Multumesc si bafta!

  3. angiconst

    UAAAUUU!!! O reteta pe gustul meu! Minunat! Si eu vroiam sa incerc dar ezitam. Acum ca ti-a iesit tie musai sa-mi iasa si mie 🙂
    As vrea tare mult sa vad o poza cu terasa ta cu ierburi!!!

  4. bucatarmaniac

    Angi, mulumesc! :))) Am sa fac intr-o zi o poza si cu terasa….:)))

  5. The Mom Chef

    I'll have to try this. I have a lot of tomatoes and was looking for a good way to preserve them that wasn't sauce or such. Thank you!

  6. bucatarmaniac

    The mom chef, you are wellcome! thank you!

  7. That's a lot of tender/loving/care housing and protecting these gorgeously preserved tray of tomatoes. Your photography is absolutely beautiful and inspiring!

  8. bucatarmaniac

    Cristina, thank you so much!

  9. Morellocherry

    Great post! ill have to try it sometime!

  10. bucatarmaniac

    Morellocherry, thank you! :)))

  11. Am vrut si eu sa fac dupa ce am vazut la tine si desi le-am taiat felii subtiri, mi s-au mucegait. 🙁 Mi-a parut tare rau dupa ele.
    As vrea sa mai incerc o data dar nu stiu ce as putea sa schimb astfel incat sa nu mai mucegaiasca…

  12. bucatarmaniac

    DiAnais, trebuie sa fie foarte cald si uscat locul unde le pui. Poate ca am prins eu niste zile mai uscate. Imi pare rau ca nu ti-au iesit. Incearca in masina sau in cuptor cu cantitati mai mici. Eu n-am mai incercat de-atunci.

  13. WOW, dar chiar ati avut rabdare… 3 zile!
    Eu am facut din rosii cherry la cuptor, cca 8 ore cu focul la minim si puse in borcan cu ulei de masline si fasii de ardei iute fara seminte! C. Topoloiu

  14. bucatarmaniac

    C.Topoloiu. Am fost curios cum ies la soare, ca nu mi se pare tot acelasi lucru cu bagatul in cuptor. :)) Suna bine cu ardeiul iute si uleiul de masline. Ale mele n-au apucat sa ajunga la borcan si altele n-am mai facut! 🙂 La vara mai fac.

  15. Referitor la rosiile astea uscate si puse in ulei de masline, vreau sa spun ca s-au hidratat super, f. f. bine … iar bunica-mea care nu prea stia ce sunt, le-a mancat cu turta calda si mi-a zis ca sunt excelente si ca la vara o sa planteze mai multe fire ca sa ii fac si ei 🙂 (in borcan am mai pus rozmarin proapat si boabe de piper; borcanele le-am tinut la o temp. rece ca mi-a fost frica sa nu rancezeasca). Cristina Topoloiu

  16. bucatarmaniac

    Cristina, excelenta combinatie de arome! Am sa incerc si eu! Ma bucur mult ca i-au placut bunicii! :))

  17. Ma bucur c-am gasit reteta ta aici,o sa incerc sa pun la uscat rosii carnoase,sa le scot semintele si sa le asez pe scanduri curate de brad-nu cred ca vor dezvolta mucegai. Ardeiul iute si ierburile cred ca vor completa excelent rosiile uscate,deocamdata astept sa-mi cresca rasadurile ,sa le plantez ,deci reteta mai are de asteptat putin…
    Mihaela

  18. Ma bucur ca ti-au iesit bine, am facut de multe ori,dar le-am scos semintele si le-am lasat lasat cateva ore cu sarea pe ele inainte sa le scot la soare. Le tin cam 10 zile dar le tai in jumatati si la gatit, cand se hidrateaza e super, se simte pulpa rosiei. Mai pun si niste capere in borcan si uleiul are o aroma fantastica.

  19. Retetele lui Ari

    de ce ai pus sare daca pot intreba.. ma interesez si eu ca am un aparat de deshidratat pe drum (de la "uscam tot ce prindem") si-mi fac lista cu retete 🙂

  20. bucatarmaniac

    @Ari, fara un motiv anume. ca sa fie mai gustoase. Poti sa nu pui daca vrei. Sa-l folosesti cu spor! 🙂

  21. Retetele lui Ari

    ma gandeam ca poate ajuta la uscare, elimina mai usor apa ..

  22. Am facut şi eu rosii uscate dar la cuptor: le-am pus in cuptorul la foc minim aprox.1/2 ora, am stins cuptorul şi le-am lasat acolo aprox.1 ora; am repetat cam de 3 ori operaţiunea după care le-am scos şi le-am pus in borcănele mai mici unde am adaugat usturoi strivit.
    Am incercat 2 variante:
    1.roşiile (prunisoare din gradina mea de care sunt tare mandra – pentru ca nu am mai facut agricultura pana acum, la pensie) spalate, taiate in jumatati, puse pe hartie de copt in tava, cu partea taiata in sus. Le-am pus sare, piper, zahar, iar cand le-am scos, am picurat ulei de masline si busuioc. Le-am pus in borcan indesate şi am completat cu ulei pana sus. Le-am mai pus in cuptor aprox.30 minute dupa ce le-am pus capacul.
    2.rosiile (prunisoare) spalate, taiate in jumatati, puse pe hartie de copt in tava, cu partea taiata in sus. Le-am pus sare, piper, zahar, am picurat ulei de masline, busuioc şi 2-3 catei de usturoi maruntiti. Am repetat procedura de uscare de mai sus, le-am pus in borcan indesate şi am completat cu ulei pana sus. Le-am mai pus in cuptor aprox.30 minute dupa ce le-am pus capacul.
    Mi s-au parut parut mult mai bune in varianta 1 pentru ca au iesit crocante.
    Oricum, voi incerca şi varianta uscarii la soare dar trebuie sa prinzi calduri mari cum au fost in vara asta, altfel mucegaiesc…
    Excelenta reteta, usor de facut si mult mai convenabila si mai gustoasa decat ce se gaseste pe piata…eu sunt mare amatoare a bucatariei libaneze unde am descoperit aceste rosii pline de savoare…
    Succes pe mai departe la bucatarit!…

  23. buna idee, eu am o masina pe care nu o mai folosesc, mi/a lovit/o unu, o inchiriez pt uscat rosii!scot un ban?

  24. Nu spun ca italienii nu au meritul lor, dar parintii si bunicii nostrii (eu am 68 de ani) uscau la soare "tot ce prindeau" rosii, prune, mere in tavi si le puneau chiar si pe acoperisurile soproanelor (nu doar strainii au inventat roata)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*