20 iunie 2010

Supa de visine

reteta supa de visine,reteta ungureasca supa,reteta supa,reteta desert cu visine,reteta visine cu frisca,reteta visine cu smantana

Supa de visine este un fel de mancare traditional maghiar (hideg meggyleves). Este destul de cunoscuta si pe la noi prin Arad si am mancat si eu de cateva ori. Nu am facut-o insa niciodata.
Mi-a sarit in ajutor Zoltan Lovas, cu o reteta simpla, pe care doar citind-o mi-am dat seama ca va iesi excelenta.

Toate retetele pe care le-am gasit eu pe net, in limba romana, contineau ba oua, ba faina, ba ambele. Asa ca aceasta mi s-a aprut cea mai ok. Apoi am cautat pe site-urile maghiare, folosind un program de traducere, si am vazut ca Zoly a avut mare dreptate! Asa e reteta originala. ba chiar in unele locuri se mai adauga si niste vin, nu stiu de care ca nu am inteles. Am preferat insa sa o fac simpla.

Ingredinete:
jumatate de kg de visine coapte bine
2-3 linguri de zahar
coaja de lamaie
3-4 cuisoare
esenta de vanilie
apa (cam un litru si jumatate)
250 ml smantana grasa

Visinele se spala bine, si li se indeparteaza samburii si coditele. Se pun la fiert impreuna cu zaharul, cuisoarele si coaja de lamaie. Eu am folosit o bucata de coaja de lamaie careia i-am indepartat toatat partea alba, dar, daca va  place o puteti rade in supa. Am lasat toata minunea la fiert, vre-o 15-20 de minute. La final, am adaugat esenta de vanilie si smantana. Am mai lasat-o sa dea un clocot, apoi am luat-o de pe foc si am lasat-o sa se raceasca.
Normal ca nu am asteptat sa fie gata si am gustat-o! Sa stiti ca nu e rea nici calda, dar rece si cu frisca deasupra, e cevaaaa.... !

Supa de visine se serveste ca desert sau ca gustare, si este perfecta dupa ce a stat cateva ore in frigider

Multumesc Zoly Lovas!
Pofta buna!




reteta visine,supa de visine,supa ungureasca,reteta ungureasca,sirop de visine

reteta cuisoare,cu cuisoare,cuisoare condiment,supa de visine cu cuisoare

reteta supa de visine,reteta ungureasca supa,reteta supa,reteta desert cu visine,reteta visine cu frisca,reteta visine cu smantana


20 de comentarii:

  1. cite arome imbinate!si ce culoare superba ,o supa de printese!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Alison, multumesc mult! Sigur ca Mayei i-a placut mul culoarea! :))))

    RăspundeţiȘtergere
  3. Looks really great and refreshing specially in summer :)

    RăspundeţiȘtergere
  4. mama facea des vara, supa de cirese sau de visine si ne-o dadea pe post de supa,nu de desert.ea nu punea cuisoare ci foarte putina scortisoara.iar smantana o freca cu o lingura de faina.eu am folosit amidon.e foarte buna ! copiii o adora.

    RăspundeţiȘtergere
  5. Pansy, am gasit si retete cu scortisoara si cu faina, dar am preferat sa nu pun faina si sa fac doar cu cuisoare, asa cum mi-a dat reteta Zoli Lovas. Intr-adevar e foarte buna, multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Felicitari pentru reteta si premiu de la Foodbuzz.

    RăspundeţiȘtergere
  7. In Poland, we used to cook fruits soups in summer time, too. I love all sorts of them - cherry, bilberries, raspberry and strawberry. What a pity I do not understand the recipe, but congratulations for top 9 on foodbuzz !

    RăspundeţiȘtergere
  8. What a beautiful color your soup has! Amazing. I love it. Cold dessert soups are rare in the blog sphere, I'm glad you are sharing one of your recipes!

    RăspundeţiȘtergere
  9. Magdalena, thank you! There is a translator on the sidebar. I will try with other fruits, thank you!

    RăspundeţiȘtergere
  10. Linn @ Swedish Home Cooking, thank you so much!

    RăspundeţiȘtergere
  11. Supa asta imi aminteste clar de bunica mea. Ea facea aceasta supa si o adoram. Nu mai stiu exact care e reteta ei, desi pe undeva o aveam notata. Daca o gasesc o voi posta. Eu ador supele de fructe si pe langa visine apreciez supa de gutui si de mere. Yummi. Momentan locuiesc in Sighet, Maramures si pe aici nu au auzit de supele de fructe, dar cred ca voi gasi adepti cu ele;)

    RăspundeţiȘtergere
  12. Claudia, multumesc mult! Sunt sigur ca ai sa-i cuceresti si pe ei. N-am incercat niciodata cu gutui sau cu mere, dar cu siguranta vreau sa gust!

    RăspundeţiȘtergere
  13. Am mancat supa de visine in Budapesta, acum doi ani, pe o caldura infernala... si a fost minunata! Nu mi-am inchipuit ca e o reteta traditionala, asa ca nu am cautat-o pana acum... dar ma bucur ca am gasit-o pe blogul tau si cu siguranta o voi incerca!

    RăspundeţiȘtergere
  14. Georgiana, multumesc si por la gatit! :))) si pofta buna!

    RăspundeţiȘtergere
  15. Imi place la nebunie culoarea!

    RăspundeţiȘtergere
  16. am incercat si eu reteta. super este exact ce am mancat la un restaurant in ungaria :)

    RăspundeţiȘtergere
  17. Si eu fac supa de visine astfel , chiar si sos de visine ; pun visinele cu apa la fiert cand dau un clocot se pune sare smantana frecata cu o ligura de faina si putina apa si zahar dupa gust, fiti atenti sarea da gust supei , daca e nesarata nu veti sti dece nu va place gustul. E delicioasa si e buna atat calda cat si rece cu coji de paine de casa .... asa mancam cand eram copil .
    Eu consider ca alte condimente precum cuisoara scortisoara sau vanilia denatureaza aroma supei , visinele sunt fructe aromate mai ales ca supa se afce cu visine cu sambure sau compot de visine cu sambure , samburele da o aroma mai puternica!
    Daca faceti supa de visine atunci sa aiba aroma de visine!

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...