
(sau castraveti covasiti)
Ingrediente: un kg. castraveti, borcan mare, 2 linguri cu varf de sare, 0 lingura piper boabe, marar, 5 catei de usturoi.
Castravetii se spala si cei care sunt mai mari, se taie in doua sau in patru pe lungime. Se pun in borcan cat mai inghesuiti. Preintre ei se pun catei de usturoi curatati, marar cu tot cu codita si boabe de piper. Se pune si sarea si apoi se pune apa ca sa le acopere. Se acopera cu o farfurie si se pun afara, la soare.
Se lasa la fermentat cam 2-3 zile, in functie de cat de cald este afara si de cat de acri ii doriti.
Apoi, se pastreaza in frigider. Nu se pot conserva pentru iarna. Daca adaugam deasupra o felie de paine acceleram procesul de fermentatie si castravetii se acresc mai repede.
Pofta buna!















de ce o farfurie? nu pot fi sigilati cu un capac (sa nu intre furnici :D)?
Ari, habar n-am! asa pun eu o farfurie mica deasupra. Ca n-am capac pt. borcanul ala! 😛
se pune o farfurie si nu un capac ermetic, ptr. ca sa aiba contact cu aerul si fermentii naturali sa-si faca efectul asupra produsului din borcan ! puteti pune si un tifon indoit sau un servet de in sau bumbac !
Acum ma apuc si eu de treaba. Pun repede un borcan de castraveti dupa reteta ta. Desi mi-ar fi placut si niste frunze de visin….nu am. Dau un gust extraordinar, plus ca zeama poate fi folosita la acrit ciorbele.
Castrvetii sint pusi la sare ,nu se poate acrii ciorbele deoarece zeama e sarata ,reteta este"'castraveti in saramura"'
2 linguri cu sare la 1l apa ?
in functie de cata apa intra in borcan, adica cat de mare este borcanul. De obicei castravetii trebuie sa stea sub saramura.