Sunt convins ca cartofii purée nu sunt un secret pentru nimeni. Totusi, m-am gandit sa va povestesc putin cum ii prepar eu. asa, pentru ca e o mica reteta care nu trebuie sa lipseasca din nici o carte de bucate. E o reteta atat de banala, incat nu o gasesti niciunde.
Asadar sa va povestesc! Nu am o reteta exacta, pentru ca niciodata nu ii prepar la fel. Depinde ce am prin frigider.
Ingredientul principal si care nu are cum sa lipseasca este cartoful. In special cartofii albi sunt cei mai buni pentru cartofi purée.
Acestia se curata se spala(cu apa rece) de mai multe ori pana apa ramane limpede (pentru ca contin foarte mult amidon), se taie cubulete si se pun la fiert cu putina sare. (la jumatate de kg. de cartofi, cam o lingurita de sare grunjoasa).
Ii testam cu furculita, si cand sunt moi si se sparg, ii luam de pe foc si ii strecuram. Cat sunt inca fierbinti, introducem mixerul in ei, si mixam la viteza maxima pana obtinem o spuma. Dupa aceea, putem adauga diferite ingrediente care pot sa ii faca mai gustosi, mai pufosi sau mai cremosi. Neaparat adaugam lapte dar il putem inlocui si cu smantana. Sau putem sa adaugam si lapte si smantana. Apoi, neaparat trebuie sa adaugam si ceva uns. Eu adaug unt de obicei, dar putem pune ulei de floarea soarelui sau de masline, ori margarina(personal nu imi place gustul si nici nu o recomand). Oricare din aceste ingrediente am pune, le adaugam cate putin si mixam in continuare, pana obtinem consistenta si gustul dorit. Mai putem adauga si diferite condimente. Mie imi plac simpli, condimentati doar cu sare.
Se pot servi ca si garnitura la diferite feluri principale cu carne , ciuperci etc.
Pofta buna!
Stiu ca sunt o firte boema…insa mereu in reteta mea secreta adaug si , cel putin , 100 gr de branza raza sau varianta lichida sau varianta crema . Ii da o textura deosebita iar ca si condimente ii adaug neparat patrunjel proaspat si taiat fin ….
Foarte bun! Posibilitatile sunt limitate doar de imaginatie…
Asta asa este…
Sincer am avut mult de invatat de la multi sefi bucatari , insa fara pasiunea care ma macina pe dinauntru ar fi fost greu sa iubesc bucataria asa cum o fac acum. Fara pasiune….fara imaginatie , fara limite …bucataria si gatitul raman doar un servici pentru cei care fac asta din obligatie.
Parerea mea…desigur…..
🙂
Jenika, ai mare dreptate…
Adaugati pe rand: unt,lapte,galbenus crud si la sfarsit smantana si mixati foarte bine…o minunatie de piure. Pofta buna si multumim pentru reteta.
Eu in piure pun si 2-3 fire de ceapa verde si putin cimbru, Este o bunatate, incercati!
De obicei lapte, smantana si unt; doar ca nu mixez, caci mi se pare consistenta diversa de ce-mi place la purée.Cel mai mult imi place un purée din 2/3 cartofi si 1/3 telina .
Oricum ramane ceva deosebit ( facut de casa, si nu din fulgi 🙂 )
Pentru un piureu pufos, laptele trebuie sa fie neaparat firbinte si daca va place se poate pune branza telemea s-au daca nu puneti branza se poate pune putin usturoi , e o bunatate il mananci si gol fara nimic lanaga acest piureu.
lapte caldut,unt de 82%,2 galbenusuri si 2 linguri de smantana si cel mai important luati la invartit piureul dupa fiecare ingredient.Deliciu…