Cum se coc vinetele

1. Cum alegem vinetele?
Inainte de a le coace, trebuie sa stim sa alegem vinetele. Ele pot fi prea batrane sau bolnave, caz in care nu vor fi bune la gust. Pe piata sunt diferite soiuri de vinete, cu forme si culori diferite. De la mici, lunguiete, la mari, si rotunde sau deformate si de la negru la violet sau alb. Forma si marimea nu sunt un criteriu de alegere. Vinetele mari nu se coc neaparat mai greu decat cele mici, ba dimpotriva pot fi cateodata mai gustoase. depinde de soi.
In schimb, orice soi de vinete trebuie sa aiba suprafata lucioasa si neteda, fara lovituri sau cicatrici. De asemenea, daca le luam in mana si le strangem usor, vinetele trebuie sa fie usor elastice, in
niciun caz moi sau foarte tari.
Ne vom da seama de prospetimea lor dupa cat este de vestejita codita.

2. Cum coacem vinetele
– pe aragaz- 
Pe aragaz le puteti coace direct pe flacara (caz in care veti murdari aragazul rau) sau pe o tabla (caz in care , la fel, probabil,  veti murdari aragazul). Pentru a proteja aragazul puteti sa puneti dedesubt folie de aluminiu.


-pe gratar-
Pe gratar e cea mai buna metoda de copt vinetele. pe langa faptul ca nu veti face mizerie si miros in casa, vinetele vor avea gust bun, afumat. Eu, coc vinete de fiecare data cand fac gratar, vara. Nu multe, poate pentru o salata mica si inca cateva pentru 1-2 pachetele de pus in congelator.


-in cuptor-
– Ati putea crede ca vinetele se coc cu mai putin efort si efecte secundare in interiorul cuptorului. Daca le coaceti asa, va sfatuiesc sa le intepati cu furculita, pentru ca acumuland  mult abur in interiorul lor, e posibil sa explodeze. Si nu vreti sa curatati aragazul dupa o astfel de isprava. Si chiar si asa intepate, nu exista garantia ca nu vor exploda „putin” daca asa au ele chef. Mai exista metoda invelitului in folie de aluminiu , dar sincer eu nu am incercat-o. Si in acest caz va sfatuiesc sa le intepati.


3. Cand sunt coapte?
Vinetele sunt coapte atunci cand incep sa se cojeasca si se inmoaie ca si cand ar fi dezumflate. Le putem apasa usor cu degetul (aveti grija sa nu va ardeti) sau cu o furculita. Nu trebuie sa le tineti foarte mult pe foc. Daca sunt moi, sunt gata. Nu vrem sa le carbonizam.

4. Cum se curata vinetele?
Parerea mea e ca nu trebuie sa ne prajim degetele incercand sa le curatam fierbinti. Pur si simplu nu are nici un rost. Lasati-le sa se raceasca macar cat sa le puteti atinge. Puteti indeparta coaja cu ajutorul unui cutit, tinand de codita. In acest caz ajutat-va de un vas cu apa si spalati des cutitul. La final puteti spala usor dsi vanata de eventuale resturi negre.

O alta metoda e de a despica vanata in doua pe un tocator sau intr-o farfurie si de a scoate cu o lingura si cu atentie doar miezul alb. Este o metoda foarte buna pe care o folosesc si eu si pe care v-o recomand.

UPDATE: intre timp am facut si un video, ca sa vedeti exact cum se pot curata vinetele cat mai rapid si mai usor.

 

8 Comments

  1. Cristina Iuliana Pana

    Mulțumim! Și noi le coacem doar pe grătar, afară în aer liber. Am renunțat la afuma bucătăria. În cazuri excepționale le coc în vasul Zepter. Iar de curățat, aplic metoda cu despicatul în două pe un fund de lemn și luat miezul cu o lingură de lemn sau una de plastic 😉

  2. Dupa ce am citit articolul acesta m-am mai imprietenit putin cu vinetele 🙂 Dupa ce voi incerca voi vedea ce sentimente ma incearca 🙂 !

  3. Metoda de copt vinete: se taie vanata in doua si se aseaza cu miezul in sus intr-o tigaie tefal (eventual o tigaie veche de care nu va este mila). Deasupra asezati un capac. In 20-30 minute vanata este coapta, se scoate din tigaie si se aseaza pe un tocator de lemn …se ia miezul cu o lingura de inox (eu ma mai ajut si cu paleta de tort). Nu folosesc deloc apa, nu ma frig la degete, nu afum bucataria, iar aragazul este impecabl la sfarsit (initial foloseam aceasta metoda la vasele zepter, dar e pacat pt ca tigaia se pateaza, la tefal nu stric nimic). In tigaie imi intra 2 vinete (4jumatati) pe care nu le invart, nu le pazesc, nu explodeaza, si in acel timp fac alte treburi in bucatarie

  4. Eu folosesc cuptorul cu microunde,30 minute, nu uitati intepatul,dupa care le mai prajesc afara pe plita.

  5. Cat timp dureaza aprobarea?

  6. La cuptor vor iesi putin mai dulci la gust, trebuie sa fiti pregatiti. Se poate regla acest lucru cu lamaie dar tot nu vor avea exact acelasi gust putin acid celor coapte la suprafata ca sa zic asa. De asemenea pana cand sunt complet coapte (foarte moi) dureaza cam 1 – 2 ore si trebuie intoarse din cand in cand ca sa se faca uniform.
    Un element care se armonizeaza foarte bine cu ele este dovlecelul. La 4 vinete un dovlecel fiert bine si scurs (fara coaja evident) va da o aroma mai moale salatei, de asemenea salata va fi mai putin agresiva pentru cine are probleme cu stomacul (vinata e cam grea pentru unele persoane, trebuie stiut).
    Ideea cu tigaia Tefal mi se pare geniala pentru cine n-are gratar, sau pentru cine le vrea si iarna si nu ii plac cele care se gasesc de vanzare congelate (sunt foarte bune la gust, dar sunt deja pasate si putin moi..)

  7. Eu le curat rapid asa: pun un fund de lemn langa chiuveta in care am pus o strecuratoare , despic vanata cu ajutorul cutitului si cu o lingura de lemn….jap ! direct in strecuratoare . Fundul de lemn sa fie pozitionat catre ( chiar putin peste) marginea chiuvetei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*