Zacusca de vinete cu ciuperci

Anul acesta am facut si zacusca de vinete cu ciuperci care este una din preferatele noastre. Si de aceasta data trebuie sa va spun ca nu este o zacusca DE ciuperci ci una de vinete CU ciuperci. Exact ca cea cu fasole de care va povesteam zilele trecute, doar ca am pus ciuperci in loc de fasole.  Voi puteti sa macinati sau sa dati ciupercile prin masina de macinat carne, dar eu am preferat sa le tai doar felii. Imi place sa le simt gustul si textura.

Ingrediente: 

5 kg vinete 
3 kg gogosari 
2 kg ceapa 
1 litru de ulei 
1 litru de bulion (sau 1 kgde rosii date prin masina de rosii) 
5- 7 foi de dafin 
piper si sare dupa gust

4 linguri de zahar

2 kg de ciuperci champignon proaspete (sau de care aveti)
 Se coc vinete si gogosarii, se curata si se dau prin masina de tocat carne. Daca coacem si gogosarii, zacusca va fi mai usoara, si va putea fi gustata si de persoanele cu o digestie mai delicata.
 Ceapa se curata, se taie julien, se caleste intr-o parte din cantitatea de ulei (cam un sfert de litru). Nu trebuie sa se rumeneasca, dar trebuie sa se inmoaie bine. Apoi, se da si ea prin masina de macinat carne.
 Toate ingredientele enumerate mai sus, in afara de ciuperci, se amensteca si se dau la fiert. Se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si zahar. Atentie la bulion daca este sarat, sa nu adaugati prea multa sare pentru ca zacusca va mai scadea.
 Zacusca se fierbe la foc foarte mic, aproximativ 2,5- 3 ore. Trebuie sa scada si sa se ingroase. Nu va speriati daca se va separa de ulei la un moment dat. E normal dar nu se intampla intotdeauna.
  Se amesteca foarte des ca sa nu se prinda de fundul oalei. Daca cumva se intampla sa simtitc a zacusca s-a prins de fundul oalei, trebuie sa interveniti imediat, pentru ca sa nu se arda si sa prinda gust de arsura. transferati zacusca intr-o oala curata si continuati sa o fierbeti amestecand acolo. Este bine sa folositi o oala de buna calitate, antiaderenta si cu fundul gros sau dublu, pentru a evita astfel de neplaceri. 
► Dupa aproximativ 2 ore de fiert la foc mic, putem adauga ciupercile, taiate felii in cazul meu si fierebm in continuare, amestecand la fel. Ciupercile vor lasa zeama si de aceea va trebui sa mai fierbem zacusca pana cand va scadea si se va ingrosa.
 Zacusca se pune in borcane foarte curate cat este fierbinte si se inchide ermetic. Se pastreaza in camara.
  Daca borcanele se deschid, se vor pastra apoi in frigider.

Pofta buna!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*