Cine a zis ca nu se poate frace paine la gratar? daca incercati n-o sa mai vreti sa o faceti altfel. astazi am facut o paine aromata, afumata decicioasa! Desigur trebuie sa aveti un gratar cu capac. In rest, totul e la fel de simplu ca la cuptor. Gratarul poate sa fie atat pe carbuni, cat si pe gaz sau electric. Puteti folosi atat piatra pentru pizza cat si o plita de fonta sau chiar o tava obisnuita.
Ingrediente
650 g faina
250 ml apa
3 linguri tarate
50 ml lapte batut sau iaurt
50 ml lapte
1 drojdie proaspata 25 g
1 lingurita de zahar
2 linguri ulei de masline
2 lingurite rase sare
+ putina faina pt pudrat masa si mainile
Drojdia se dizolva cu cu putina apa calduta impreuna cu zaharul. Intr-un vas se pune faina, taratea si sarea, apoi se adauga drojdia si apa, laptele batut , laptele si uleiul in mijloc si se amestca cu mana, din interior spre margini pana ce aluatul incepe sa se lege. Il rasturnam pe blatul de lucru pudrat cu faina si il framantam sanatos, pana obtineti un aluat elastic su usor de modelat si care nu se mai lipeste de maini. (daca mai este nevoie mai putati adauga putina faina- cititi aici totul despre cum se adauga faina in aluaturi atunci cand reteta nu este fixa)
Dupa timpul de dospit, aluatul isi va tripla volumul. Il rasturnam din nou pe blatul de lucru pudrat cu faian si cu mainile pudrate tot cu faian , il mai framantam usor si il modelm in forma de paine rotunda.