Paine coapta la gratar

Cine a zis ca nu se poate frace paine la gratar? daca incercati n-o sa mai vreti sa o faceti altfel. astazi am facut o paine aromata, afumata decicioasa!  Desigur trebuie sa aveti un gratar cu capac. In rest, totul e la fel de simplu ca la cuptor. Gratarul poate sa fie atat pe carbuni, cat si pe gaz sau electric. Puteti folosi atat piatra pentru pizza cat si o plita de fonta sau chiar o tava obisnuita.

Ingrediente


650 g faina
250 ml apa
3 linguri tarate
50 ml lapte batut sau iaurt
50 ml lapte
1 drojdie proaspata 25 g
1 lingurita de zahar
2 linguri ulei de masline
2 lingurite rase sare

+ putina faina pt pudrat masa si mainile

Drojdia se dizolva cu cu putina apa calduta impreuna cu zaharul. Intr-un vas se pune faina, taratea si sarea, apoi se adauga drojdia si apa, laptele batut , laptele si uleiul in mijloc si se amestca cu mana, din interior spre margini pana ce aluatul incepe sa se lege. Il rasturnam pe blatul de lucru pudrat cu faina si il framantam sanatos, pana obtineti un aluat elastic su usor de modelat si care nu se mai lipeste de maini. (daca mai este nevoie mai putati adauga putina faina- cititi aici totul despre cum se adauga faina in aluaturi atunci cand reteta nu este fixa)

Lasam  aluatul sa dospeasca vreo  ora , o ora si jumatate, intr-un loc caldut, intr-un vas, acoperit cu un prosop.
Dupa timpul de dospit, aluatul isi va tripla volumul. Il rasturnam din nou pe blatul de lucru pudrat cu faian si cu mainile pudrate tot cu faian , il mai framantam usor si il modelm in forma de paine rotunda.

Intre timp, am pregatit jarul in gratar. Pentru afumare am adaugat 3-4 bucati de doage de stejar de la butoaie de vin (din astea). Am pus pe plita de fonta o mana de frunze mari , proaspete de salvie, iar peste ele am pus aluatul de paine. Am nchis capacul gratarului. timp de aproximativ 15 minute am tinut painea la aproximativ 300 de grade sub capac. In acest fel a format imediat crusta.
Am pozitionat painea pe o parte a plitei, iar jarul pe partea opusa a gratarului, deci am copt paine indirect.
Apoi, pe masura ce doagele au ars, focul s-a domolit si a ramas constant- am copt painea inca aproximativ 40-45 de minute la 200 de grade C sub capacul gratarului. Am deschis de vreo 3-4 ori sa facem poze, deci daca nu deschideti des, o sa dureze mai putin.
Culoarea foarte rumena a painii la final este datorata afumarii si nu pot sa va explic in cuvinte cam ce gust are, alaturi de o subtila aroma de salvie.
Salvia s-a ars si s-a lipit de fundul painii, dar am indepartat-o foarte usor lovind-o cu un cutit.
In functie de gratarul fiecaruia si de carbunii folositi (sau de alt combustibil-gaz, curent), timpul de coacere poate sa difere, de aceea trebuie sa verificati painea din cand in cand, dar nu in primele 10-15 minute.
Pofta buna!

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*