Cum se face gratarul perfect…

Am tot facut gratare in ultimele saptamani, dar nu am apucat sa vi le arat pe toate. Unele nu au apucat sa fie fotografiate, iar altele le-am fotografiat doar partial. Dar, pentru ca ar fi pacat sa le tin doar pentru mine, am facut astazi o selectie de retete si fotografii.

Foarte multi dintre voi m-ati intrebat cum se gateste pestele. Intr-adevar poate fi dificil, pentru ca este o carne delicata, care se rupe usor si la fel de usor se poate supragati sau arde. Cu putin exercitiu, insa si daca urmati cateva mici reguli, nu veti mai avea emotii atunci cand veti pune pestele pe gratar.

In primul rand gratarul pe care il folositi trebuie sa fie de foarte buna calitate si trebuie incins foarte bine.Un atu al gratarului Ascona pe gaz, este acela ca poti controla temperatura, cum doresti si cand doresti. Eu prefer sa gatesc pestele pe plita de fonta, dar la fel de bine se poate gati si pe gratarul emailat sau de fonta.
Indiferent de condimentele pe care le folositi pentru peste, este bine sa il pregatiti cu o ora-doua inainte de preparare. Este de preferat ca pestele sa aiba (daca este file) macar pe o parte, piele. De asemenea, el trebuie uns bine cu ulei, de preferinta atunci cand il condimentam.  Il vom pune pe gratar cu pielea in jos si nu-l vom misca timp de 1-2 minute, in functie de grosime. Repet, plita sau gratarul trebuie foarte bine incinse.
De obicei pe langa condimente, atunci cand pregatesc pestele adaug obligatoriu ulei de masline si zeama de lamaie. Apoi il pastrez la frigider cel putin o ora.

Eu mi-am  facut un obicei ca pe langa carne sa pun intotdeauna pe gratar si fructe sau legume. Va sfatuietsc si pe voi sa faceti la fel. Veti avea in acelasi timp si o garnitura  langa carne. In plus, legumele si fructele gatite astfel sunt mult mai sanatoase decat  fierte, pentru ca nu isi pierd aproape deloc din proprietatile nutritive.

Andivele sunt foarte gustoase pe gratar, dar putin evitate pentru ca sunt amare. Ei bine, nu trebuie sa va speriati de asta. Este de ajuns sa le taiati in doua si sa le tineti jumatate de ora in apa cu putin otet.

Pe cele din imaginile de mai jos, le-am stropit cu putin ulei de masline, le-am sarat si condimentat si le-am pus pe gratarul incins cate 2-3 minute pe fiecare parte, doar cat sa se inmoaie. Au fost excelente si deloc amare.

Mai jos, o reteta gatita asa cum v-am povetit mai sus: somon cu legume la gratar.

 

Cat priveste carnea de porc si de pui, va sfatuiesc sa o marinati macar cu o seara inainte. Incercati si veti vedea diferenta dintre o carne condimentata pe loc si una marinata.  In plus, nu va multumiti doar cu carnea. Mai adaugati un sos, o leguma coapta, un fruct sau o salata.

 

Una din ultimele mele placeri in ceea ce priveste carnea la gratar, este sa pun si salvie proaspata. Gatita, ea isi pierde gustul dur si intepator, pastrand din aroma, doar atat cat trebuie. De fiecare data, am impresia ca nu am pus destula 🙂

 Salata de ardei copti este la oridnea zilei. Ardeii se coc rapid si perfect pe grill-ul cu gaz, fara sa fac mizerie sau miros in casa. La fel am procedat si cu zacusca. Nu numai ca am copt toate legumele pe gratar, dar, folosind pozitia vulcan a gratarului am si fiert zacusca pe el.  Cred ca anul acesta am facut cea mai buna zacusca de pana acum. In plus, a durat mai putin si casa a ramas curata.
Pentru ca a trebuit sa si mancam intre timp, am strecurat pe gratar si niste piept de porc. In loc de garnitura am copt pe gratar niste prune zemoase, doar cateva minute. Trebuie neaparat sa incercati!
Va doresc pofta buna!
P.S. Sa nu credeti ca daca s-a terminat vara, nu mai gratarim! De cand il am pe Ascona Outdoorchef, iarna a devenit anotimpul meu preferat de facut gratare!

9 Comments

  1. Pentru frati intru categorie.

    ma innebunesti…….

  2. Totul arata intr-un mare fel! Felicitari bucatare! Multumim de sfaturile utile pe care ni le-ati dezvaluit!

  3. Bestial gratarul si de retete nu mai zic.
    Prezentare de exceptie!

  4. Cum sa nu-ti iasa bun gratarul cu o asemenea minunatie la casa omului ???
    O feliuta de piine cu zacusca din aia buna, primesc si eu ?

  5. stii ce lipseste ? bagheta cu unt aromat si usturoi 🙂 iese minunat la gratar…si branzaaa…mmmm…abia astept !

  6. Marcel Iorga

    Gratarul PERFECT incepe cu un JAR PERFECT!
    🙂

  7. eu nu folosest niciodata ulei de masline pt. a pregati pestele/legumele inainte de a le pune pe gratar. e pacat de ulei,
    nu numai ca isi pierde gustul, uleiul de masline daca e incalzit la peste 180grade se "arde" si devine amar (gurile rele vb. chiar de producerea unor substante cancerigene).
    folosesc ulei de floarea soarelui ordinar, insa dupa ce iau pestele sau legumele de pe gratar le stropesc (sau fac o vinaigrette) cu un ulei de masline de calitate, virgin, presat la rece …

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*