Budinca de zahar ars

budinca de caramel,budinca de zahar ars
…cu cirese si alune de padure!
Initial, am vrut sa fac  doar o budinca simpla de caramel,  si-am ramas cu gandul la ea. Numa` bine azi dimineata vine Maya cu un plic de budinca: „Faacem budincaaaaaa !??“ Normal ca am facut, dar fara plic.
Si cand sa fotografiez, ma gandeam eu cu ce as putea orna. Si-atunci ma loveste ideea! Cu menta! Cu cirese!…si niste alune.
Bineinteles ca cireasa pe care am pus-o in varful budincii, a aterizat in gura Mayei  care a spus: „Hai sa mai punem cirese si alune! Ca-i mai bun asa! Si am pus! Mmmmmmmm si chiar ca a fost mai bun asa! Cat despre menta, aia chiar ca era numai de decor.

Reteta  crema budinca de caramel cu cirese si alune de padure 
 Ingrediente: 
4 linguri de zahar
 400 ml lapte fierbinte 
25 g amidon 
o mana de cirese 
cateva alune de padure 
menta pentru ornat 

 Budinca e tare usor de facut. Topiti zaharul intr-o oala incapatoare (si o sa vedeti voi de ce zic incapatoare). Il lasati sa se faca cat de inchis la culoare doriti, dar totusi sa nu scoata fum. Cand ati ajuns la culoarea dorita, turnati peste laptele. 
Sa nu va speriati, ca face urat! Adica laptele incepe se fiarba instantaneu, bolboroseste tare si se umfla. De aceea, poate ca e mai bine sa luati de pe foc zaharul inainte sa turnati laptele. Asta o spun de fiecare data cand am o reteta in care se stinge zaharul ars. Lichidul se toarna dintr-o data ca altfel va va stropi. Da` nu va speriati ca nu-i mare scofala. 
Lasati apoi laptele cu zahar ars pe foc mic, pana se topesc toate cristalele de zahar ars. Luati din lapte cateva linguri si amestecati cu amidonul. Apoi turnati amidonul in laptele cu caramel  si amestecati cu un tel. Se va ingrosa aproape instantaneu. Apoi inchideti focul, turnati in forme/boluri/pahare si lasati la racit …sau nu. 
 Eu va sfatuiesc sa puneti niste cirese fara samburi si niste alune de padure putin prajite pe fundul fiecarui bol in care puneti budinca. Si desupra la fel! Gustul acrisor al cireselor merge perfect cu gustul aproape prea dulce al budincii! Am ornat cu menta! 

Si dureaza atat de putin incat daca va apucati acum, in 10 minute puteti s-o si mancati! Numai sa nu va ardeti la limba!! 


 Pofta buna!

budinca de caramel,budinca de zahar ars

budinca de caramel,budinca de zahar ars

9 Comments

  1. si eu am facut astazi budinca Mayei 🙂 Se pare ca a facut furori :))

  2. Deci/ care va sa zica/ daca zic ca-s in love cu pozele nu se supara nimeni, da??? Budinca asta e de vis.. !! o sa dorm taare bine juma din noapte c-am vazut-o pe frumoasa asta… si jumate din ea o sa ma rascoleasca gandul ca musai trebuie sa o fac si eu.. Multumesc tare mult Cristi pentru participare… Ai ridicat o banala budinca la rang de arta !!! O zi faina !!! Pupici

  3. mi-am clatit ochii 10 minute, am citit de 2 ori, am retinut reteta, o sa o fac clar, cat despre provocare it's in definitely! de vis ..

  4. superba e Maya!! sa va traiasca! pozele – se vede ca ai talent!

  5. I found your blog via Foodgawker and I'm so happy to be here. Your blog is beautiful! I'll be back often!

  6. Super simplu, si super bun! Maya e o draguta 🙂

  7. Antonina S.

    Cristi sa nu uiti te rog sa-mi trimiti o poza .. de link-uri m-am ocupat eu. mercic !

  8. Mrs. Green Foot

    Imi plac pozele care spun o poveste, in care interesantul nu se opreste la cel mai mare obiect din imagine, pozele in care descoperi ceva nou la fiecare privire. Ador prima poza!

  9. Buna dimineata, Cristi!
    Si eu am facut budinca asta si-am papat-o imediat. Simplu si bun! 🙂

    Daca-ti face placere si ai timp, te invit cu mare drag la provocarea lunii pe care-n august o voi gazdui.

    http://gabyd2.blogspot.com/2011/07/provocarea-lunii-august-dulce-romanie.html

    Eu sunt acasa :D, mai ramane s-apara invitatii.

    O zi minunata!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*