Marar

marar,reteta marar,cultivare marar,marar in ghiveci,cum se cultiva,marar pe balcon
Am ramas in urma cu postarile despre plantele aromatice care au format deja o jungla la mine pe terasa si mai am o gramada sa va prezint. Din pacate stau tare rau cu timpul, vara fiind un sezon foarte aglomerat pentru mine. Asta este si motivul pentru care raspund cu intarziere la comentariile voastre. Cu greu imi impart timpul ca sa mai pot si fotografia si posta pe blog. Am cateva retete si o gramada de plante care asteapta sa fie postate, dar toate la timpul lor. :)))

Sa va povestesc putin despre mararul meu. N-am avut nici un moment intentia sa pun marar in ghiveci. Si asta, pentru ca am incercat de mai multe ori , cu ani in urma sa pun in gradina si nu a rasarit niciodata nimic. Pe de alta parte, pentru marar este nevoie de suprafata mare, pentru a obtine o cantitate suficienta. In momentul asta as putea cultiva din ghiveci cam o legatura de marar adica o cantitate care nici Mayei (care este fan declarat marar crud) nu i-ar ajunge nici pe o masea. 
Intr-o zi, cand am semanat coriandru, aveam la indemana un borcanel cu seminte de marar pe care le folosesc la mancare, si am aruncat intr-o parte a ghiveciului, cateva, asa doar ca sa vad daca ies. Cam dupa o saptamana am vazut si rezultatul.

Mararul sau Anethum graveolens este o planta anuala, care nu traieste foarte mult. este o planta rezistenta la frig, de aceea se poate semana atat primavara devreme cat si toamna. Creste si se dezvolta destul de repede. Are nevoie de multa apa, in special in perioada de germinare a semintelor. Se poate recolta cand planta atinge  10-15 cm. La maturitate, mararul are flori galbene iar semintle se pot recolta cand devin maronii.
In gastronomie, se foloseste intreaga planta in afara de radacina. Se foloseste atat proaspat cat si uscat. Eu folosesc si semintele in unele mancaruri.   Pentru iarna, desi mai nou gasim in supermarketuri si in acest anotimp (nu-mi prea place pentru ca n-are nici un gust), il pastrez in congelator.
Cred ca este de prisos sa va mai spun in ce mancaruri se foloseste mararul. Eu il am intotdeauna la indemana pentru: salate, supe, ciorbe, sarmale, sosuri etc.

marar,reteta marar,cultivare marar,marar in ghiveci,cum se cultiva,marar pe balcon
marar,reteta marar,cultivare marar,marar in ghiveci,cum se cultiva,marar pe balcon

9 Comments

  1. Magic of Spice

    Fotografii minunat!

  2. bucatarmaniac

    Alison, nici mie nu-mi placea in copilarie. Multumesc mult!

  3. bucatarmaniac

    Magic of Spice, hank you so much!

  4. superbe poze!iar mararul e in topul preferintelor mele ca planta aromatica!desi nu-l suferea,pina la urma si hus il tolereaza acum…

  5. injineru'

    Pozele sunt frumoase iar mărarul…. oh mărarul o nebunie, l-aş pune şi-n ceai dacă aş putea:D

  6. bucatarmaniac

    Injineru`, multumesc mult:))) S-ar putea sa fie bun si-n ceai! Trebuie incercat:))))

  7. Liana Morar

    Pozele sunt absolut minunate!!!!
    Picaturile acelea de apa sunt de la ploaie?

  8. bucatarmaniac

    Liana, iti multumesc mult. Sunt picaturi de roua, cred. Am facut fotografiile dimineata.

  9. Mararul s-au Dill cum se spune la nemti,este mirodenia mea preferata!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*