Aperitiv cu branza si somon afumat

Photobucket

Era cat p–aici sa va trantesc, asa de umplutura,  o retrosectiva pe 2010, ca prima postare anul asta, dar m-am razgandit, si asta pentru ca am o multime de noutati sa va arat. Acestea fiind spuse, va urez inca odata La multi ani! Sa avem cu totii un an mai bun, mai pufos  (:P suna fain!!!), mai gustos si mai vesel!

Ingrediente:

foi de placinta (din comert)

250 g branza dulce ,

1 lingura smantana,

100 g unt putina ceapa rasa marar chimen praf, 

ghimbir praf samburi de rodie (optional)

somon afumat

un galbenus de ou

Am cumparat din greseala niste foi de placinta. A nu se confunda cu aluatul de foietaj, asa cum am facut eu. Foile de placinta sunt aceel foi, foarte subtiri, aproape transparente de alaut, care se confunda foarte usor cu foietajul si-ti da toate planurile peste cap.

Stateau de ceva vreme in congelator si acum au picat numai bine pentru aperitivul asta. Prima data am facut crema de branza. Se poate folosi cam orice fel de branza. Eu prefer sa folosesc branza dulce s-o sarez exact cat vreau. Daca folositi branzaturi mai tari, se pot combina cu smantana mai multa.  Asadar, am amestecat bine branza dulce cu smantana, untul la temperatura camerei, marar tocat marunt si putina ceapa data prin razatoarea mica. Totul dupa gust.

Mai departe, tot dupa gust, am condimentat crema de branza cu putin praf de ghimbir si putin chimen macinat. Am pus-o in frigider. Pentru a realiza cosuletele din foi de placinta, aveti nevoie de niste forme pentru briose si putina rabdare. Bineinteles mai aveti nevoie si de foile de placinta si galbenusul de ou. Ar fi trebuit sa fac fotografii pas cu pas, dar din pacate timpul nu mi-a permis. Am taiat foile (cu foarfeca) in patrate cu latura de 6-7 cm (asta si in functie de cat de mari doriti sa iasa cosuletele). Am asezat cate trei astfel de patrate, una peste alta, in asa fel incat colturile sa nu se suprapuna.(obtineti un fel de steluta cu 12 colturi). Le-am lipit intre ele cu putin galbenus de ou.

Am asezat forma de aluat obtinuta intr-o forma de briuose, in asa fel incat sa obtin un cosulet. Le-am dat la cuptor pentru cateva minute, la foc mic. Cand marginile incep sa se rumeneasca, cosuletele sunt gata. Le-am umplut cu crema de branza.

Deasupra am ornat cu bucatele de somon afumat si samburi de rosii. Trebuie umplute cu maxim 2-3 ore inainte de a foi servite, pentru ca branza va inmuia cosuletele de aluat, daca se pastreaza mai mult.

Pofta buna!

Photobucket Photobucket

5Comentarii

  1. arata foarte bine, iar ideea cu foi din comert e foarte practica, Felicitari si un AN NOU plin de realizari

  2. bucatarmaniac

    Naty, iti multumesc! si eu iti doresc un an nou fericit!

  3. ce coşuleţe fancy ai făcut:D yummy:D

  4. bucatarmaniac

    II trendy sa fie fanzy! :))) Multumesc! 🙂

  5. Asta fac si eu ,numai ca aluatul mi-l fac eu . LA Multi ani ! Sa ne bucuri cu retete delicioase .

Spune-ne parerea ta