Cheesecake

Știți că nu-mi plac mie englezismele amestecate în limba română și mă străduiesc să le evit cât pot, dar de data asta n-am cum să-i zic prajitura cu brânză. Ea tot prăjiură cu brânză e, dar într-un fel mai șmecher și mai americănesc.! 🙂 Așadar, să vă povestesc puțin despre cheescake(-ul) meu, a.k.a. prăjitura cu brânză și cu blat de biscuiți. Vă spun că am făcut cheeeeesecake (-ul) cu brânză dulce făcută în casă, adică cu „brânză din aia bună“. Este o prăjitură foarte ușor de făcut și când spun foarte ușor…mai ușor de-atâta cred că nici nu se poate. N-am folosit o rețetă anume și nici voi n-ar trebui să vă stresați din cauza asta. Important este să aveți ingrediente de bună calitate.

Ingrediente

  • 350 g biscuiti…de care-aveti
  • 500 g branza dulce
  • 4-5 linguri de smantana grasa, obisnuita
  • 150 g unt
  • 1 ou
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • aprox. 6 linguri de zahar (de preferat, dupa gust)
  • (coaja de lamaie rasa optional)


Ingredientele la temperatura camerei se lucreaza mai usor, dar nu se strica prajitura daca sunt reci, in acest caz. Eu n-am avut timp de vrajeli de genul asta si nu s-a stricat prajitura.
Am pus biscuiti in robotul de bucatarie si i-am zdrobit numai cat sa nu se faca praf. Adica, am apasat de 2-3 ori pe functia pulse. Am topit untul si l-am turnat peste biscuiti (vezi foto de mai jos). Am amestecat bine pana s-au incorporat toate firimiturile.

Am turnat amestecul obtinut intr-o tava antiaderenta si l-am presat bine cu o lingura, inclusiv pe margini. Amestecati branza cu smantana, zharul vanilat si zahar dupa gust, apoi adaugati si oul intreg. Omogenizati bine si turnati peste blatul din biscuiti. Nivelati crema cu un cutit si intr-oduceti tava la cuptor, acoperita cu o folie de aluminiu, la cea mai mica temperatura posibila (la focul cel mai mic) pentru aprox. o ora.

Cuptorul meu e cam naravas la chestii din astea, asa ca am pus o tava dedesubt si in ultimele 10 minute l-am lasat intredeschis. Prajitura nu trebuie sa se rumeneasca deasupra. Cand observati ca a prins o foarte putina culoare, probabil ca este deja gata, chiar daca vi se pare ca mijlocul este putin moale. Dupa ce se va raci, se va intari.  Se poate servi cu fructe sau cu dulceturi. Noua ne-a placut simpla.

Pofta buna !

25 Comments

  1. excelent de simplu după cum ai zis:) mi-ai făcut poftă cred că o să-mi impresionez cât de curând colegele de la birou cu cheesecake a la bucătar maniac:)

  2. Super ti-a iesit.
    Daca-ti lipseste un ribisli,sa stii
    ca eu l-am luat. 🙂

  3. bucatarmaniac

    Injineru`, multam fain,Spor la prajiturit si sper sa iti placa! 🙂

  4. bucatarmaniac

    Lia, multumesc mult! :)))))

  5. Yummy!

  6. meltingbutter.com

    looks great 🙂

  7. Quay Po Cooks

    This cheese cake looks EXCELLENT!

  8. I like the very minimalistic picture. Adorable!

  9. bucatarmaniac

    VertAnge, Multumesc!:)

  10. bucatarmaniac

    Meltingbutter, thank you! 🙂

  11. bucatarmaniac

    Quay Po Cooks, thank you!

  12. bucatarmaniac

    Linn @ Swedish Home Cooking , Thank you!

  13. "Cuptorul meu e cam naravas" si al meu e la fel, dar am un mic truc in mana de la mama: am pus in cuptor deasupra flacarei (practic, am astupat flacara), un disc rotund si gros din fonta de marimea unei farfurii mijlocie! Potoleste f mult focul! TREBUIE MUSAI SA FACI ROST, poate in targ sa gasesti … la vechituri ! C. Topoloiu

  14. bucatarmaniac

    C.Topoloiu, am pus si eu niste tavi in plus, dar zici tu bine cu discul de fonta. Multumesc!

  15. Am incercat aceasta reteta respectand intocmai cantitatile; a iesit nemaipomenit de bine, si ca gust si ca aspect, am fost foarte multumita de rezultat mai ales ca la noi in casa nici nu se dulciuri si nici nu se mananca. din pacate, poza am facut-o pe la miezul noptii si nu e de calitate, ca a ta, desi am un aparat performant. cel mai important insa este ca am prajiturit impreuna cu fetita mea de 8 ani si ne-am distrat.
    multumiri, camelia.

  16. Sunt innebunita dupa pozele tale!!!!!!!! Am "stumbaluit" peste tine pe stumbleupon.com si sunt uimita!!!!!!!!!!!!!!
    M-am bucurat enorm cand am aflat ca esti din Arad, find si eu aradeanca ( plecata in strainatate). Iti doresc succes in continuare!!!!!!
    in alta ordine de idei: chiar zilele astea am vorbit cu cumnatu' daca se poate face cheesecake cu ingrediente romanesti…adica fara cream cheese…sau iti dai tot salarul pe phila***fia?!?!?! :)))))

  17. "La cea mai mica temperatura posibila (la focul cel mai mic) pentru aprox. o ora."

    Are idee cineva cum s-ar putea traduce asta in grade ? Am cuptor electric… focul cel mai mic e la 1 grad…

  18. bucatarmaniac

    @Camelia, multumesc mult pentru feedback! Ma bucur mult ca ti-a placut! 🙂

    @Anonim, multumesc mult! Iata ca se poate! Si zic eu ca branza dulce facuta chiar in casa daca se poate, e mult mai ok decat aia de care ziceai tu. :)))

    @Anonim, eu nu am un aragaz asa destept care sa arate temperatura, dar as zice, 160 de grade.

    Pe de alta parte, cuptorul tau trebuie sa fie foarte inteligent daca poti sa il folosesti pe post de frigider.La mine in frigider sunt 1-2 grade C.

  19. Super bun cheesecake-ul!! L-am facut deja de cateva ori pentru prietenii ce vin in vizita si toti au fost "wowwww cat e de bun!!!!!"
    Simplu dar delicios!
    Mersi:)

  20. Am facut si eu aceasta reteta si pot spune ca e pur si simplu delicioasa !! Nu ma asteptam sa aiba un gust atat de bun.
    Imi place foarte mult site-ul si abia astept sa fac si alte retete. Felicitari si keep up the good work ! 🙂

  21. Imi plac praj. cu brinza asa ca miai dat o ideie buna.

  22. Elena Friedmann

    Cel gustos Si pufos cheesecake. Incredibil de usor de preparat, ca restul retetelor ''maniace''. Multumim!!!

  23. blatul(biscuitii cu untul) ii tineti 12 min la 180 grade C,in loc de branza mai puteti folosi si mascarpone,adaugati si niste ciocolata alba topita cu putin lapte peste branza,ii da un gust minunat

  24. Luminita Carina

    Vreau si eu sa fac acest cheesecake si te rog sa-mi spui: ce diametru are forma in care l-ai copt?
    Multumesc anticipat

  25. Mihaela,Oradea

    Daca doua fetite de 12 respectiv 9 ani au putut sa faca aceasta prajitura, sigur orce incepator reuseste! E delicioasa! Multumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*