Cu ce inlocuim hartia de copt?

Photobucket
Cativa dintre voi mi-ati spus pe  ca v-ar ajuta mult sa aflati cu ce putem inlocui diverse chestii in bucatarie, cand nu le avem.
M-am gandit astazi, cand am ramas fara hartie de copt, ca ar fi util sa scriu un articol pe tema asta.
Ce este hartia de copt?
In primul rand ce este hartia de copt? Este o hartie speciala, care se aseaza in tava pentru a impiedica alimentele sa se lipeasca de aceasta (de tava). Nu orice hartie este buna pentru treaba asta. Nu confundati hartia de copt cu hartia cerata pentru impachetat. Nu este acelasi lucru, desi seamana. hartia cerata se lipeste de mancare infiorator de tare.
De unde cumparam hartia de copt si cum o alegem?
Se gaseste in mai toate magazinele alimentare si supermarketurile. Este ambalata in cutii sau suluri pe care scrie „hartie pentru copt“. Ar trebui sa o gasiti pe aceleasi rafturi cu folia de aluminiu, pungile pentru congelator s.a.m.d. Este buna orice fel de hatrtie de copt. Atentie la cele foarte ieftine sau de provenienta dubioasa (fara etichete, etc. ). S-ar putea sa fie prea subtire si sa se rupa foarte usor. De asemnea, atentie la cantitatea pe care o cumparati. De obicei, se vinde la metru. O hartie de copt poate fi mai ieftina doar pentru ca este mai putina, asa ca ar fi bine sa va uitati si la cantitate.
Cu ce inlocuim hartia de copt cand nu o avem?
N-am avut intotdeauna hartie de copt. Nu imi aduc aminte ca mama sau bunica mea sa fi folosit vreodata, dar prajiturile nu se lipeau de tavi. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu aveau tavi antiaderente cum avem noi azi.
1. Grasime si faina
Oricat de antiaderenta ar fi tava, la unele aluaturi se cere hartie de copt. Cum ar fi pandispanul sau alte prajituri care au compozitia moale sau lichida. Ce putem face? In acest caz este suficient sa ungem tava cu o grasime si sa o tapetam cu faina. Eu recomand ulei sau untura. Untul este si el bun, dar se poate arde, asa ca pentru o perioada mai indelungata la cuptor nu este recomandat.  Cum tapetam tava cu faina? Dupa ce am uns-o cu o cantitate mica de grasime. Ne folosim de degete sau de o pensula si intindem bine grasimea cat sa fie unsa peste tot. Este util si un pulverizator de ulei, daca aveti, dar nu este indispensabil. Apoi aruncam o mana de faina in tava unsa si o scuturam si o inclinam in toae partile pana obtinem un strat subtire de faina, lipit de stratul de ulei. Ce nu se lipeste de tava, se scutura deasupra chiuvetei sau in cosul de gunoi. Si gata! Putem sa turnam aluatul.  Eu folosesc de foarte multe ori acasta metoda, chiar si atunci cand am la indemana hartie de copt. Probabil ca e chestie de obisnuinta.
Unii prefera sa foloseasca in loc de faina, pesmet sau gris. Am incercat dar n-am fost foarte multumit de rezultat. De cele mai multe ori, grisul sau pesmetul s-a ars, sau a ramas lipit de prajitura.
2. Hartie normala si grasime
Dar ce ne facem cand reteta cere musai hartie de copt si nu avem. Ei atunci putem folosi o alta metoda. pacalim putin o hartie normala. Chiar si hartia de scris este buna, dar este de preferat hartia de impachetat,a ceea din care sunt facute pungile acelea maro. Cum o pacalim? Simplu O punem in tava si o ungem bine cu grasime. De asemnea si aici recomand ulei sau untura. Imi aduc aminte ca asa facea mama cand facea bezele sau anumite piscoturi pentru tort.
3. Cand nu-i musai sa folosim hartia pentru copt
Aluaturile care contin multa grasime (unt, unsoare, margarina, ulei), nu au nevoie de hartie de copt. Nu au nevoie nici macar sa ungem tava. Daca totusi o faceti, nu trebuie sa o mai tapetati cu faina.
4. Folia de aluminiu?
Nu inlocuieste hartia de copt. Sigur poate fi folosita in unele cazuri, dar majoritatea aluaturilor fine sau sensibile se lipesc de ea. Asa ca nu este o optiune. De asemnea, in functie de ingredientele pe care le folositi in compozitia pe care o turnati in ea (daca contine elemente acide care fac reactie cu aluminiul), rezultatul final poate avea un gust metalic.
Daca mai aveti si alte metode de a inlocui hartia de copt, astept sugestiile voastre! 🙂

reteta prajitura cu prune,placinta cu prune,prune,sita artizanala,veche,vintage,toamna,chec,prajitura cu fructe,reteta usoara

17 Comments

  1. Marcel Iorga

    Apropo de folia de aluminiu!
    Am vazut cateva "comentarii" pe undeva, candva, care practic m-au bulversat!
    Si te intreb pe tine:
    Pe ce parte (cea lucioasa sau cea mata) trebuie sa pregatim de ex carnea?
    Mai bine zis: Intro tava pentru cuptor, in care vrem sa pregatim de exemplu, un peste, pe care parte punem pastele (se intelege astfel ca cealalta parte a foliei, este pusa pe tava de copt) pe partea lucioasa sau pe cea mata!
    Hai ca le-am imbirligat de tot! 🙂
    sory!

  2. bucatarmaniac

    Las` ca stiu eu ca vrei sa ma pui in incurcatura! Din partea mea e cam tot una. Din cate am mai citit eu, e doar o chestie de fabricatie…ca iese pe o parte lucioasa sau pe o parte mata. Altii zic ca patiea lucioasa reflecta caldura, deci o pui pe dinafara cand vrei sa-ti tina de rece si pe dinauntru cand vrei sa tina de cald. Te-am lamurit?

  3. Sincer..inainte sa apara hartia de copt eu foloseam folie de aluminiu pentru fundul cratitei cand faceam balt pentru tort (pandispan ca asa ii spune mai nou:)). Si se desprindea foarte bine, adica intorceam tortul pe o farfurie pentru ca venea usor afara si pur si simplu trageam de folia de aluminiu care venea foarte usor.
    mama mea inainte sa apara toate chestiile astea ungea cratita cu ulei sau unsoare, o tapeta cu hartie si punea blatul in ea. Il scotea din cratita dupa ce s-a racit si venea bine afara.

  4. Eu rareori am hartie de copt in casa, dar folosesc foaie de copt de teflon si de silicon – incredibil de faine, refolosibile! Cea de silicon nu se gaseste peste tot buna, una singura o stiu garantat buna ca o si am .. alta din ungaria luata lipeste.

  5. ce e asta? prajitura cu prune??? f mult imi place, o vreaaaaau si eeeeu, va rog daca se poate!!!! multumesc… si pt sfaturile de mai sus 🙂 (rossesroo)

  6. bucatarmaniac

    Bianca, eu numai odata am incercat si s-a lipit destul de tare. Dar daca zici tu, mai incerc! Si mama si bunica mea faceau la fel!

  7. bucatarmaniac

    Ari, uite despre astea am uitat sa scriu. adevaru-i ca nu am si nu le-am testat dar imi imaginez ca sunt bune! Multumim!

  8. bucatarmaniac

    Rosessro, praji cu prune e. o gasesti aici:Prajitura cu prune

  9. Bunica mea tapeta tava de copt cu unt(chiar si ulei) si gris o cantitate mai mica ,pur si simplu se scutura tava de surplus .In niciun caz nu se lipeste.Iar grisul poate fi scuturat (stergi usor,dupa ce s-a racit aluatul ,cu mana sau cu o pensula);)

  10. Madalina Zamfirache

    Intrebare: vreau sa fac niste carne de pui data prin ou la cuptor,pe hartie de copt, insa partea de dedesubt intotdeauna mi-i se lipeste. Este vreo modalitate prin care sa impiedic acest lucru? Am tot citit despre hartie de copt pusa in tava dupa ce a fost udata in prealabil, dar nu stiu la ce foloseste. Ai vreo idee?

  11. mama mea face asa: unge tava cu faina apoi pune apa rece peste ulei/ untura …putina apa, nu trebuie sa balteasca apa, se formeaza mici bilute de apa care apar pe toata suprafata unsa ..nu s-a lipit niciodata de tava

  12. Eu folosesc ulei la Spray e super bun,nu stiu daca se gaseste in RO.
    O zii buna , Carolina.

  13. Georgiana Darabaneanu

    exista pe piata mai nou planseta de silicon..e o investitie sigura pt ca se poate refolosi de nenumarate ori, fara sa se "termine" ca hartia de copt..singurul dezavantaj e ca nu se muleaza in toate tavile…poate fi decupata..dar ramane pe veci pereche cu tava care a fost folosita drept sablon,..

  14. Iulia Ocheanu

    hartie si grasime-cea mai buna solutie.

  15. Hartia de copt n-o inlocuiti in nici un caz cu folia de aluminiu. De fapt ar fi bine daca ati renunta de tot la folia de aluminiu sau cel putin sa n-o folositi la cald. O simpla cautare pe net si veti vedea ca exista numeroase studii care arata ca Al este responsabil de Alzheimer.

  16. 50g unt (temp. ambiente)
    70g ulei
    50g faina
    Se pun intr-un borcan si se mixeasa. Se pastreaza in frigider si scoate cu 10 min inainte de folosire. Se unge tava cu pensula et voilà.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*